Το «Caffè del Doge» είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη αλυσίδα καφετεριών από τη Βενετία, με καταστήματα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία άνοιξε στη Λάρισα, τον Ιανουάριου του 2017, το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση των Manuele και Valentino Efstathiou. Τη μελέτη και επίβλεψη του καταστήματος ανέλαβαν οι Lab4 architects.
Η κάτοψη ισογείου του καταστήματος χωρίζεται σε τρείς βασικές κατηγορίες, στη ζώνη του μπαρ, στο χώρο του καθιστικού και σε αυτό του καφεκοπτείου όπου πωλούνται ποικιλίες εσπρέσο. Η κάτοψη του υπογείου περιλαμβάνει βοηθητικές λειτουργίες όπως χώρο προετοιμασίας γευμάτων, αποθηκευτικό χώρο, αίθουσα αποδυτηρίων προσωπικού και χώρους WC.
Κύριος στόχος του σχεδιασμού αποτελεί η ανάδειξη των προϊόντων εσπρέσο καθώς και της ιστορίας που τα ακολουθεί σε πρωταρχικό στοιχείο της σύνθεσης. Βάση αυτής της αρχής, ολόκληρος ο χώρος σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει με μια «γκαλερί» καφέ, όπου τα «εκθέματα» είναι τα ίδια τα προϊόντα της εταιρίας. Όλα τους εκτίθενται σε μεταλλικά ράφια και πάγκους από μάρμαρο Carrara, ταξινομημένα σε κατηγορίες.
Το μέταλλο επιλέχθηκε να αποτελέσει το βασικό υλικό για τη δημιουργία πολλών κατασκευών μέσα στο χώρο. Μια κεντρική μεταλλική σκάλα συνδέει το ισόγειο με τους χώρους του υπογείου κυριαρχώντας με τη μορφή της στο χώρο.
Ακολουθώντας την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία το μπαρ κατασκευάστηκε από μεταλλικό σκελετό σε συνδυασμό με επιφάνειες στρατζαριστής λαμαρίνας και μάρμαρο Carrara. Τέλος στο χώρο του καθιστικού ένα μεταλλικό deck με επένδυση γυαλιού αποκαλύπτει στο εσωτερικό του ένα χειροποίητο δάπεδο από κυβόλιθους τύπου «sanpietrini».
Όλα τα υλικά επιλέχθηκαν με σκοπό να δώσουν την αίσθηση μιας σύγχρονης βενετσιάνικης ατμόσφαιρας. Η αίσθηση της καθαρότητας που αντανακλάται από τις λευκές και μαρμάρινες επιφάνειες αναφέρεται στη φρεσκάδα του καφέ ενώ οι υφές της τσιμεντοκονίας παραπέμπουν στη διαχρονικότητα της γεύσης του μέσα στο χρόνο.
Το όραμα του Sir Rizzardini, ιδρυτή της εταιρίας, για προϊόντα υψηλής ποιότητας εσπρέσσο οδήγησε επίσης στη δημιουργία του μπαρ σε μορφή εργαστηριακού χώρου όπου η παραγωγή των ροφημάτων γίνεται μπροστά στους πελάτες.
Αυτή η βενετσιάνικη διάθεση στα πρότυπα της «bottega del caffè» ακολούθησε αυστηρά τις οδηγίες του Caffè del Doge C.E.O, Bernardo della Mea μαζί με τον σχεδιαστή – αρχιτέκτονα της εταιρίας, Pierino Pinato.