Το ισόγειο ενός ιστορικού κτιρίου της παλιάς πόλης των Χανίων αποκαθίσταται και μετατρέπεται, από την εταιρεία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕ, σε επιχείρηση μαζικής εστίασης. Πρόκειται για τον ισόγειο όροφο ενός διώροφου πέτρινου κτίσματος άνω των 100 ετών, με μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με συμμετρική πρόσοψη.
Η επέμβαση γίνεται με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου και σκοπό έχει την ανάδειξη των δομικών του στοιχείων, διαμέσου ενός αρμονικού συνδυασμού παλαιών και νέων υλικών και τεχνικών κατασκευής. Η μελέτη διακόσμησης, προτείνει ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές από ξύλο, μέταλλο και γυαλί, οι οποίες ντύνουν εσωτερικά όλο το χώρο.
Το κτίριο βρίσκεται στην Ακτή Τομπάζη, στο παραλιακό μέτωπο της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η πρόσοψή του κτιρίου είναι σε επαφή με τη λιμενική ζώνη και η νότια πλευρά του με τον λόφο Καστέλι. Το κτίριο συνιστά μνημείο, καθώς είναι άνω των 100 ετών, βάσει φωτογραφικής τεκμηρίωσης. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 στη θέση ενός μεγάλου μακρόστενου κτίσματος (ενετική οπλοθήκη – armeria) το οποίο καταστράφηκε ή κατεδαφίστηκε.
Εικάζεται ότι η αρχική του χρήση κτιρίου ήταν αποθήκες στο ισόγειο και κύριοι χώροι στον όροφο, καθώς το κρηπίδωμα την εποχή εκείνη δεν ήταν μεγάλο και κατά τους χειμερινούς μήνες, η θάλασσα έμπαινε μέσα στα ισόγεια του παραλιακού μετώπου. Το κτίριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και στον όροφο σήμερα βρίσκονται γραφεία του Α’ Λιμενικού Τμήματος ενετικού Λιμένα Χανίων. Η μελέτη επανάχρησης και ανακαίνισης αφορά μόνο στο ισόγειο τμήμα του.
Το ισόγειο αποτελείται από τρεις ορθογώνιους χώρους, με ανοίγματα μόνο στα βόρεια, στην πλευρά της εισόδου. Η κεντρική είσοδος, οδηγεί σε έναν χώρο στον οποίο εκατέρωθεν βρίσκονται οι άλλοι δύο ορθογώνιοι χώροι, όμοιων περίπου διαστάσεων μεταξύ τους. Σε κάθε χώρο, βρίσκονται δύο όμοια παράθυρα, δημιουργώντας συμμετρία στην όψη.
Σιδηροδοκοί σε ίση απόσταση μεταξύ τους ενώνονται με θολίσκους από τούβλα και τα κενά γεμίζονται από συνδετικό υλικό και από πάνω έχει κατασκευαστεί το δάπεδο του ορόφου. Αυτή την τεχνική τη συναντάμε πολύ στη Νότια Ελλάδα και αναπτύχθηκε μετά το 1860, κυρίως με προτροπή του Ερνέστο Τσίλλερ. Τα υλικά ήταν συνήθως εισαγωγής, κυρίως από Βέλγιο και Αγγλία.
Στο κέντρο των δύο πλευρικών δωματίων παρατηρείται η μεταγενέστερη προσθήκη υποστυλωμάτων και δοκαριώναπό οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα είδος επέμβασης, η οποία εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει την 30ετία (περί το 1990). Η προσθήκη τους έγινε πιθανώς για την αποφυγή ταλαντώσεων του μεσοπατώματος.
Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης διακόσμησης, ήταν να μετατραπεί ο χώρος σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος και πώλησης αγαθών. Μπαίνοντας στο κτίριο βρίσκεται κανείς στον χώρο υποδοχής.
Κεντρικά, τοποθετείται το ζαχαροπλαστείο και ο φούρνος. Αριστερά, τοποθετείται η κουζίνα και η πώληση αγαθών. Για την βέλτιστη λειτουργία του χώρου, γίνεται διεύρυνση των δύο πλευρικών ανοιγμάτων των εσωτερικών λίθινων τοίχων. Η μελέτη προτείνει μία επέμβαση με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, αναδεικνύοντάς το, καθώς σήμερα είναι ένας βοηθητικός χώρος μη επισκέψιμος από το ευρύ κοινό.
Η μελέτη διακόσμησης σκοπό έχει την ανάδειξη των δομικών στοιχείων του κτιρίου, διαμέσου ενός αρμονικού συνδυασμού, παλαιών και νέων υλικών και τεχνικών. Η επίπλωση και ο κινητός εξοπλισμός είναι ειδικές κατασκευές, αποσπώμενες και λειτουργούν όλες μαζί ως ένα στοιχείο που απλά ακουμπάει στο υφιστάμενο ιστορικό κέλυφος. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως το μωσαϊκό, το μάρμαρο και το μασίφ ξύλο με μπρούτζινες λεπτομέρειες.
Για τις επενδύσεις των τοίχων, προτείνεται ο σοβάς σε μπεζ απόχρωση και η πατητή τσιμεντοκονία σε απόχρωση terracotta, διαχωριζόμενες από φιλέτο μαύρου μαρμάρου. Τα διαχωριστικά των βοηθητικών χώρων είναι από ντεπλουαγιέ λαμαρίνα, η όψη του μπαρ από σκαλιστή φυσική πέτρα και οι καμινάδες από μαντέμι με μπρούτζινες λεπτομέρειες. Τέλος, τα φωτιστικά που προτείνονται είναι από γυαλί, μέταλλο και γύψο.
Το συγκεκριμένο έργο απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Υπό εξέλιξη έργα – Εσωτερική διακόσμηση καταστήματος» στο διαγωνισμό Interior Design Awards 2021.
Φωτισμός: Illum Lighting (Απλίκες Karman, Vistosi Jupe Ap S) – Marakaki Furniture and Luxury Living (Chandelier Moooi, Κρεμαστόοροφής Flos Wireline Green) – Customlightnow (Φωτιστικάειδικήςκατασκευής) – Lighting Showroom (Φωτιστικόεξωτερικούχώρου Aldo Bernandi Glicine), Επενδύσεις: Progetto (Agglotech Μωσαϊκό Murano Honed Sb 210) – Akron SA (Πλακάκι Bisquit Plain Terra, 41-Zero-42) – Sbo Marbles (Μάρμαρα Afyon, Tinou) – Διγενάκης (Μάρμαρο Black), Έπιπλα: Zaira Collection (Μοναστηριακότραπέζι) – Marakaki Furniture and Luxury Living (ToposWorkshop – Απλίκεςμπάνιου, Έπιπλα)
English description: The ground floor of a historic building in the Old Town of Chania is being restored and converted, by DIMIOURGIKI Ltd, into an all-day restaurant.
It belongs to a two-storey stone building that is over 100 years old, with morphological elements of neoclassical architecture with a symmetrical facade. The architectural study aims to preserve the history of the building and to highlight its structural elements, combining old with new materials and new construction techniques. The interior study proposes custom made constructions of wood, metal and glass which cover the interior space.
The building is located in the waterfront of Chania’s Old Town. The facade of the building borders with the Port’s zone and its south side with the historical “Castelli Hill”. The building is a monument, as it is over 100 years old, based on old photographs. It was built in the early 1900’s on the site of a large elongated building (Venetian Armeria) which was demolished.
“At the beginning it was a two-storey stone building with tiled roof and morphological elements based on neoclassical architecture with a symmetry façade”.
It is assumed that the original use of the building was storage space on the ground floor and the residential uses on the first floor. The quay on the early 1900’s was not large, as it is today, and during the winter months, the sea was entering in the ground floor of the buildings of the waterfront. Nowadays, the building belongs to the Public Properties Company S.A. On the first floor are located the offices of the Central Port Authority of Chania. The study for the renovation of the building refers only to the ground floor area.
The ground floor consists of three, in a row, rectangular spaces, with openings only to the north. The main entrance leads to the smaller middle space and the other two rooms, with almost same dimensions, have identical windows, creating symmetry at the facade.
Beam blanks at equal distances from each other are joined with brick domes and the gaps are filled with binder and the floor of the first floor has been constructed from above. This technique is very common in Southern Greece and was developed after 1860, mainly by Ernesto Ziller’s insistence. The materials were usually imported, mainly from Belgium and England.
In the center of the two side rooms the subsequent addition of columns and beams of reinforced concrete is observed, a type of intervention, which is estimated not to exceed about 30 years (around 1990). This addition was probably made to avoid oscillations of the mezzanine. The architectural and interior study aims the transformation of the space into an all-day restaurant and delicatessen store. The reception area is located at the entrance of the building.
The patisserie and the oven are placed centrally. The kitchen and the sales area are placed on the left. For the optimal operation of the space, the two side openings made of stone walls are widened. The study proposes an intervention paying respect to building’s history.
The interior study aims to highlight the structural elements of the building, through a combination of old and new materials and techniques. Furniture and mobile equipment are all custom made, detachable and act together as a complement.
The materials that are used are mainly mosaic, marble and solid wood with bronze details. For the wall coverings was selected beige plaster and waxed concrete in terracotta shade, separated by black marble fillet. The dividers of the auxiliary spaces are made of perforated metal constructions. The bar facade is made of carved natural stone and the chimneys are made of cast iron with bronze details. Finally, the luminaires are made of glass, metal and gypsum.
The present project won the 1st Prize in «Ongoing projects – Interior decoration of a store» at the Interior Design Awards 2021.
Facts & Credits:
Project Title: PALLAS PHILOCALY, Typology: Transformation of a historic building into all-day restaurant, Location: Chania Old Town – Crete – Greece, Architectural – Interior Study – Construction: DIMIOURGIKI Ltd, Total area: 200 sq.m., Period of study: November – December 2020, Period of construction: May – June 2021, Text description: DIMIOURGIKI Ltd, Photography: Inglelandi Digital Agency