Το εστιατόριο Akra βρίσκεται στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, μια συνοικία που συνδυάζει αυτό που έλεγε ένα διαφημιστικό σλόγκαν από τη δεκαετία του ’90: το κύρος του κλασικού με τη γοητεία του καινούργιου. Ο ευρηματικός αυτός χώρος, σχεδιασμένος από την αρχιτέκτονα Μυρτώ Κιούρτη, για τον σεφ Γιάννη Λουκάκη και pastry σεφ Σπύρο Πεδιαδιτάκη, είναι λιτός και χωρίς περιττές πληροφορίες, ενώ την προσοχή σου τραβά από τη μία η ζωντανή φωτιά, από την άλλη η βιτρίνα με τα γευστικά γλυκά. Λιτό αλλά και δημιουργικό μοιάζει επίσης το μενού, το οποίο αλλάζει καθημερινά και βασίζεται στην ελληνική πρώτη ύλη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρχιτέκτονας του έργου: «Στα Άκρα η ουσία της πρότασής μου βρίσκεται στην κάτοψη. Εδώ δεν έχουμε απλώς μια ανοιχτή κουζίνα εστιατορίου. Βιώνουμε την επανερμηνεία της δομής της σπιτικής κουζίνας, στην οποία τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Καθισμένοι σε καρεκλάκια σχολείου περιμένουμε να μας ταΐσουν φιγούρες ανθρώπων που μαγειρεύουν σε απόσταση αναπνοής, με πλάτη σε εμάς, όπως ακριβώς έκανε η μαμά και η γιαγιά μας».
“Κατά την ίδια, στον χώρο δεν υπάρχει κανένα διακοσμητικό. Το μόνο που προσφέρει αισθητική απόλαυση είναι η τροφή και η δράση της μαγειρικής που εκτυλίσσεται γύρω μας σαν σε σκηνή θεάτρου”.
Πρωταγωνιστές στο έργο είναι ο ιδιοσυγκρασιακός μάγειρας Γιάννης Λουκάκης και ο αριστοτέχνης ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Ο καθένας τους οργανώνει τη δράση του ποιητικά πάνω σε δύο διακριτούς πάγκους κουζίνας σχήματος Γ. Τα δύο Γ αντικρυστά αγκαλιάζουν τα τραπέζια που βρίσκονται ανάμεσά τους.
Το διάγραμμα της κάτοψης έγινε τελικά το λογότυπο του εστιατορίου. Εκ πρώτης όλα στον χώρο μοιάζουν προφανή. Όμως δεν είναι. Κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί με προσοχή για να προκαλέσει ασυνείδητα συνειρμούς, όπως το λευκό μάρμαρο των πάγκων, πάνω στο οποίο τεμαχίζεται κρέας, σαν σε βωμό.
«Τα Άκρα απαίτησαν αναρίθμητες ώρες δουλειάς. Όμως αυτό δεν αφορούσε την παραγωγή φωτορεαλιστικών όπως γίνεται συνήθως στα αρχιτεκτονικά γραφεία. Εδώ, τα πάντα επιλέχθηκαν μετά από εξαντλητικές συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες. Στις κουβέντες αυτές δεν μιλούσαμε για το τι μας αρέσει και τι όχι, αλλά τι εκφράζει με συνέπεια στην ύλη την άποψή μας για τη ζωή και τον κόσμο», καταλήγει η αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη.