• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Wilo-Isar MODH1-E-2/3: To αξιόπιστο συγκρότημα αύξησης πίεσης σε κόμπακτ σχεδιασμό
21 Μαΐου 2024
«Επανάσταση» στον τομέα των ακινήτων φέρνουν ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών
21 Μαΐου 2024

Αναμένεται να βγουν στην αγορά 12.500 κλειστά διαμερίσματα με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

21 Μαΐου 2024
Κατηγορίες
  • Κατασκευές – Ακίνητα
Ετικέτες
  • ακίνητα
  • ανακαινίσεις
  • αξιοποίηση
  • απόθεμα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η Premium Real Estate Expo, η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο των ακινήτων. Σ’ αυτήν συμμετείχαν μοναδικοί καλεσμένοι, περισσότεροι από 80 εκθέτες και η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τους 5.000 επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς επισκέπτες άγγιξαν το 30% της συνολικής επισκεψιμότητας.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το Premium Real Estate Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης, με μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα του κλάδου των ακινήτων και παρουσίασαν τις τάσεις της αγοράς.
Στα χιλιάδες διαμερίσματα που θα βγουν στην αγορά με το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – νοικιάζω», του νεοσύστατου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Γενική, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του νεοσύστατου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Μαρίνα Στέφου.
Ανοίγοντας το Real Estate Forum το panel “Affordable Living”  και οι κυρίες Στέφου και Ζησοπούλου, εκπρόσωποι του Υπουργείου, εστίασαν στα νέα προγράμματα  «Ανακαινίζω – νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Και τα δύο έχουν στόχο την αύξηση του οικιστικού αποθέματος με το πρώτο πρόγραμμα να έχει λάβει 1.700 αιτήσεις σε μόλις 3 εβδομάδες, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας πλαισίου, καταγραφής ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και συναντήσεων με παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα εξετάζεται η περίπτωση εξαγοράς από τους πολίτες (buy out) του διαμερίσματος που θα νοικιάσουν αρχικά. Σύμφωνα με την κα Στέφου ετοιμάζεται παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των Δήμων κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας και μελετάται το πρόβλημα στέγασης εποχικών εργαζομένων στις ίδιες περιοχές.
Εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα, ο κύριος Ηλίας Μανούκας, Διευθυντής Επενδύσεων του Bollmann Group Hellas, επισήμανε πως στην Ευρώπη η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε θέματα στεγαστικής πολιτικής έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Ανέφερε επίσης πως στην Αθήνα μία λύση είναι η μετατροπή γραφείων σε κτήρια κατοικιών, αλλά και πως οι κατάλληλες περιοχές για ανέγερση οικονομικών κτηρίων είναι μεταξύ άλλων περιοχές όπως ο Ταύρος, ο Κεραμεικός, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη, ο Βοτανικός, ο Ελαιώνας και το Ίλιον. Από την μεριά του ο κύριος Εμμανουήλ Ψαλλίδας, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Ακινήτων της ΕΛΕΜΚΑ ΑΤΕ, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ, τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων από την πολιτεία για την μείωση του ΦΠΑ στο κατασκευαστικό κόστος.
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η παρουσίαση του 2ου Βαρόμετρου της Αγοράς Ακινήτων από τον κύριο Ηλία Παπαγεωργιάδη, Επιχειρηματία και Συμβούλου επιχειρήσεων, ο οποίος επισήμανε πως ενώ υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ιδιοκτητών, αγοραστών και επαγγελματιών στις εκτιμήσεις για το πού πάνε οι τιμές των ακινήτων, όλοι συμφωνούν ότι τα επιτόκια είναι υψηλά, ότι υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό και ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Ταυτόχρονα μέσα από την έρευνα έγινε φανερό πως οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων τον επόμενο χρόνο, αναμένοντας μεγάλη άνοδο. Ο κος Παπαγεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές ακινήτων και πως θεωρεί ότι η κατάργησή του σε συνδυασμό με την θέσπιση νέων περιορισμών Golden Visa θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι το 2025 η πιο ενδιαφέρουσα χρονιά της τελευταίας δεκαετίας στην αγορά ακινήτων.
Σε ότι αφορά την Golden Visa ο κύριος Βαγγέλης Κτενιάδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της V2 Development και Χρυσός Χορηγός του Forum, τόνισε πως δεν επηρεάζει η Golden Visa την έλλειψη ακινήτων και πρότεινε να επιτρέπεται η αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων για Golden Visa, ενώ ο κύριος Κώστας Αρσλάνογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Investgreece, επεσήμανε πως χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος στο ποινικό μητρώο των ενδιαφερόμενων αγοραστών για Golden Visa. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδος, κύριος Cobi Bitton τόνισε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς επενδυτές η απόκτηση άδειας παραμονής μέσω Golden Visa για επενδύσεις στην χώρα. Για εκείνους, η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό λόγω γεωγραφικής εγγύτητας,  φιλικής ατμόσφαιρας και ευελιξίας, αλλά και αποδοτικότητας κόστους.
Για την σημασία ανέγερσης περισσότερων παθητικών κτηρίων καθώς και μετατροπής των υπάρχοντών σε παθητικά εξασφαλίζοντας την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κύριος Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου. Με τη σειρά του ο κύριος Μιχάλης Δεμέστιχας, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, τ. Διευθυντής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των κτηρίων του δημοσίου που βρίσκονται προς ενοικίαση, ενώ την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης ανέφεραν οι κύριοι Βασίλης Ηλιόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος – BluPeak Estate Analytics, και ο κύριος Άγης Βερούτης, Διευθύνων Σύμβουλος grammateia.gr – AI in Business, αντίστοιχα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Premium Real Estate Expo (ΔΤ)

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

8 Μαΐου 2026

Συνεργατικοί χώροι εργασίας: Γιατί η Αθήνα προσελκύει digital nomads και ομάδες πολυεθνικών εταιρειών;


Διαβάστε το άρθρο
7 Μαΐου 2026

DKG Development: Εγκαινιάστηκε το IMERAS – Ένας νέος «πράσινος» κόμβος επιχειρηματικότητας στην Αργυρούπολη


Διαβάστε το άρθρο
6 Μαΐου 2026

Κτηματολόγιο: Αποκλίσεις στο εμβαδό και τα όρια των ακινήτων – Πότε θεωρούνται ανεκτές και πότε απαιτείται διόρθωση;


Διαβάστε το άρθρο
6 Μαΐου 2026

Νέα Σμύρνη: Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο-προπονητήριο τύπου μπαλόνι στην οδό Ραιδεστού


Διαβάστε το άρθρο
5 Μαΐου 2026

Τι αγοράζουν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων;


Διαβάστε το άρθρο
5 Μαΐου 2026

Δρομολογείται η κατασκευή νέου πολυχώρου αθλητικών & πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πάτμο


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.