• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Δήμος Πατρέων: Προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή σχολικών συγκροτημάτων ύψους 3 εκατ. ευρώ
24 Σεπτεμβρίου 2018
LG: Παρουσιάζει τη διαδραστική τηλεόραση “LG Multi Touch Arm TV” για εφαρμογές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
25 Σεπτεμβρίου 2018

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Συγκρότημα πέντε κατοικιών στην Κηφισιά: Το ιδιαίτερο «στοίχημα» του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού… [pics]

24 Σεπτεμβρίου 2018
Κατηγορίες
  • Design – Διακόσμηση
Ετικέτες
  • αερισμός
  • ενεργειακό τζάκι
  • επενδύσεις
  • Καηφισιά
  • κατοικίες
  • κλιμακοστάσιο
  • ξυάλινη οροφή
  • ξύλο
  • προσανατολισμός
  • σκίαση
  • συγκρότημα
  • φωτισμός
Σε ένα συγκρότημα πέντε κατοικιών στην Κηφισιά και πιο συγκεκριμένα στον 3ο όροφο, βρίσκεται το οροφοδιαμέρισμα εμβαδού 110 m². Το studio LILA architect + designer ανέλαβε τον πλήρη σχεδιασμό και την κατασκευή του συγκροτήματος, ενώ επιμελήθηκε μέχρι και την εσωτερική διακόσμηση του διαμερίσματος.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Η προνομιακή θέση του οικοπέδου μεν, οι περιορισμοί που τέθηκαν λόγω της γεωμετρίας του δε, έκαναν τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό ένα σωστό “στοίχημα”. Έτσι, μελετήθηκε η θέση του συγκροτήματος στο οικόπεδο ώστε να διατηρηθεί το πανέμορφο πεύκο ανέγγιχτο και σε έναν διάλογο με τους μεγάλους εξώστες της κυρίας όψης προς την θέα, που διαμόρφωσαν και το τελικό αποτέλεσμα.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Σημαντικό παράγοντα έπαιξε ο προσανατολισμός, ο φωτισμός και ο αερισμός των χώρων, ώστε παράλληλα να μην γίνεται αντιληπτό το κεντρικό κλιμακοστάσιο στην όψη και να επιτυγχάνεται η ήπια μετάβαση από τον δημόσιο χώρο, στον κλειστό ιδιωτικό.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Η τοποθέτηση μεγάλων ανοιγμάτων και η επιλογή ξύλινων επενδύσεων και στοιχείων σκίασης προς το deck των εξωστών, διαμορφώνουν τον απέριττο μινιμαλισμό που χαρακτηρίζει το συγκρότημα. Η φιλοσοφία άρθρωσης της κατοικίας σεβάστηκε την ιδιοσυγκρασία των ιδιοκτητών και αποτυπώνεται σε μια εργονομικά σχεδιασμένη κάτοψη, αποδίδοντας σε κάθε τμήμα της κατοικίας τον ανάλογο χώρο.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Δημιουργήθηκαν επιμέρους χρήσεις γύρω από το κεντρικό ενεργειακό τζάκι, επιτρέποντας πάντα την οπτική επαφή με κάθε σημείο των χώρων διημέρευσης και την είσοδο. Πρόθεση του studio LILA architect + designer είναι η δημιουργία μιας συνεχούς πρόκλησης μέσα από την “ανάγνωση” του χώρου, επιλέγοντας να είναι σχεδόν αδύνατον ο χρήστης να “σαρώνει” τον χώρο μονομιάς και προς αυτήν την κατεύθυνση, χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση, αρχιτεκτονικά “τεχνάσματα” προκειμένου να έχει το αποτέλεσμα ενδιαφέρον.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Τοποθετήθηκε γυάλινη οροφή στην είσοδο του διαμερίσματος, προσδίδοντας διαφορετικό φως στον χώρο, κατά την διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες σκιές στους τοίχους και διατηρώντας την οπτική επαφή με τον Αττικό ουρανό, ακόμα και μέσα από την καρδιά του κτηρίου.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Έτσι, τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό φως, προσδίδουν σε κάθε χώρο διαφορετική ποιότητα που εναλλάσσεται θεατρικά, δίνοντας επιλογές χαλάρωσης και απομόνωσης από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Τέλος, η ατμόσφαιρα της προσιτής πολυτέλειας υπήρξε κριτήριο επιλογής υλικών και οπτικοακουστικών μέσων, έχοντας σαν στόχο την ποιότητα ζωής των χρηστών μέσα από την απλότητα και την αισθητική εγγύτητα, δίνοντας βάση στο status τους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις κραυγαλέες φλυαρίες.

Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης


Λίγα Λόγια για το studio LILA architect + designer

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται και πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία και καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου. 
Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design και άρθρα με έργα του γραφείου, έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις. Στόχο αποτελεί η γνησιότητα και η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκλιματική και ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά και interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι και τον σχεδιασμό αντικειμένου.

Visit LILA’s studio architect + designer WEBSITE | FACEBOOK PAGE | INSTAGRAM | LINKEDIN ACCOUNT

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Architectural and Interior Design + Construction: Georgios Apostolopoulos Architects | Photo © Sarah Rainer

30 Απριλίου 2026

In Athens, Georgios Apostolopoulos Architects converts an old tiny corner shop into fresh & vibrant Ugly Rolls Bakery


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη + Κατασκευή: TAKKT teamed architects | Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

28 Απριλίου 2026

Μια φωτεινή, οικογενειακή κατοικία στην Καλαμαριά που αγαπά την εκλεπτυσμένη διαχρονικότητα


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Plaini and Karahalios Architects | Photo © Νίκος Παπαγεωργίου (Infinite Moments)

27 Απριλίου 2026

Φωτεινοί χώροι και συνεχής κίνηση στα ανακαινισμένα γραφεία της εταιρείας Mprime στην Αθήνα


Διαβάστε το άρθρο

Μελέτη - Σχεδιασμός: Βιργινία Καβράκη | Photo © Ivan Ivanisevic

24 Απριλίου 2026

Casa Sol: Ένα σύγχρονο αριστούργημα με κοσμοπολίτικη αισθητική & μεσογειακή αύρα στο μαγευτικό Σπλιτ της Κροατίας


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: ASAA Designs (Aristeides Sevntalis Architects & Associates) | Photo © Γιώργης Γερόλυμπος

23 Απριλίου 2026

Με θέα την Ακρόπολη, στο Μετς, δύο διαμερίσματα των 70s ξαναγράφουν τους κανόνες της σύγχρονης κατοίκησης


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: idiom: studio for architecture + Λουκάς Μπάκας | Photo © Αλίνα Λέφα

22 Απριλίου 2026

Ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα στην οδό Μπενάκη αποτελεί απόδειξη ότι η Αθηναϊκή ’60s αισθητική ανήκει στο σήμερα!


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.