Within an industrial complex in Mandra, Attica,NNT Studio converted a former warehouse of 1700 sqm, into a contemporary space dedicatedto promote, prepare and serve food products. The main objectives of the design, according to the client’s needs, wereto harmonize the “SHOWKITCHEN” with the style and character of the old building and also to create a sleek and contemporary interior, defined by a distinctive exposed concrete materiality in shell structure, while combined with wood, metal and glass details to the rest spaces.
The original use of the site was for storage and handling of products, in an industrial building which had already undergone severe alterations in relation to its original character. The client’s instruction was to design and create a space to host and record cooking workshops, attract catering professionals and advertise products – and food.
Having as a starting point and inspiration the existing simplicity of the shell, architects were led to arrange and design the space with a similar synthetic logic. The exposed concrete of the load-bearing structure was retained and highlighted, and the rest space was surrounded with wood, metal and glass structures.
The pantry unfolds through a structure with metal support and wooden shelves. The main section of SHOWKITCHEN is surrounded by a wooden structure that houses the 15 sqm face area professional kitchen and various other functions that serve the needs of the space.
Its conception and design were based on two parameters. First, its harmonization with the style and character of the building and second its response to the basic needs of the chef. In direct relation to the other elements of the space, strict lines were used both vertically and horizontally creating a unified and continuous spatial identity.
Title: SHOWKITCHEN, Typology: Transformation of an old warehouse into a dedicated to promote, prepare and serve food products, Location: Mandra Attica – Athens, Architects: NNT Studio, Lead Architect: Nasia Ntelekou, Construction: Build me, Construction Support – Supervision: NNT Studio, Furniture & Equipment: NNT Studio, Lighting Design: PROLIGHT | Artemide Athens, Total area: 190 m², Design Period: 2020, Completion Time: 2021, Text description: Nasia Ntelekou, Photography: Yiorgis Yerolymbos
(Ελληνική μετάφραση): Μέσα σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα στη Μάνδρα Αττικής, το αρχιτεκτονικό γραφείο NNT Studioανέλαβε την μετατροπή μιας παλιάς αποθήκης, επιφάνειας 1700 τ.μ., σε χώρο αφιερωμένοστην προώθηση, προετοιμασία και το σερβίρισμα προϊόντων διατροφής.Η αρχική χρήση του χώρου αφορούσε στην αποθήκευση και τη διαχείριση προϊόντων, σε ένα βιομηχανικό κτίριο που είχε ήδη υποστεί ισχυρές αλλοιώσεις σε σχέση με τον αρχικό του χαρακτήρα. Ζητούμενο του πελάτη ήταν ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός χώρου με σκοπό την πραγματοποίηση και καταγραφή σεμιναρίων μαγειρικής, την προσέλκυση επαγγελματιών εστίασης και τη διαφήμιση προϊόντων – τροφίμων.
Έχοντας ως αφετηρία και στοιχείο έμπνευσης την υφιστάμενη λιτότητα και αυστηρότητα του κελύφους, οι αρχιτέκτονες οδηγήθηκαν στην οργάνωση και σχεδιασμό του χώρου με μία ανάλογη συνθετική λογική. Διατηρήθηκε και αναδειχθηκε το εμφανές σκυρόδεμα του φέροντα οργανισμού, πλαισιώνοντας τον υπόλοιπο χώρο με κατασκευές από ξύλο, μέταλλο και γυαλί.
Οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες κατά την είσοδό τους στο χώρο άμεσα συνειδητοποιούν την αντιπαραβολή των χώρων και τη διαφοροποίηση των λειτουργιών, αυτών του βιομηχανικού χώρου και του SHOWKITCHEN. Ο διαχωρισμός αυτός των δύο λειτουργιών στο χώρο επιτεύχθηκε με την κατασκευή ενός μεταλλικού υαλοπετάσματος που εναρμονίζεται απόλυτα με τους κύριους άξονες του κτιρίου – κατακόρυφους και οριζόντιους.
Συναντώνται οι υφιστάμενες περασιές του φέροντα οργανισμού, με τις νέες γραμμές του μεταλλικού υαλοπετάσματος, δημιουργώντας έτσι τα όρια του σχεδιασμένου χώρου και οριοθετώντας το παλιό σε σχέση με το νέο. Για θέματα ιδιωτικότητας του χώρου επιλέχθηκε στο κάτω μέρος της κατασκευής, μη διαπερατό γυαλί (ribbed glass) σε αντίθεση με το ανώτατο κομμάτι όπου τοποθετήθηκε καθαρό γυαλί (clear glass) στα πλαίσια αναζήτησης μεγαλύτερης διαφάνειας.
Το pantry ξετυλίγεται μέσα από μία κατασκευή με μεταλλικό φορέα και ξύλινα ράφια. Το κύριο τμήμα του SHOWKITCHEN περιβάλλεται από μια ξύλινη κατασκευή που φιλοξενεί την επαγγελματική κουζίνα με όψη 15Μ και διάφορες άλλες λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του χώρου.
Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έγινε με βάση δύο παραμέτρους. Αρχικά την εναρμόνισή της με το ύφος και τον χαρακτήρα του κτιρίου και έπειτα την ανταπόκριση στις βασικές ανάγκες του chef. Σε άμεση συνάρτηση με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου χρησιμοποιήθηκαν αυστηρές γραμμές τόσο σε κατακόρυφο όσο και σε οριζόντιο επίπεδο δημιουργώντας μια ενοποιημένη και συνεχή χωρική ταυτότητα.