Οι όροι smart και intelligent συχνά συγχέονται, αλλά διακρίνονται από ουσιαστική διαφορά. Ένα κτίριο είναι smart όταν χρησιμοποιεί δικούς του αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων τα οποία αξιοποιεί για ενεργειακή διαχείριση και άνεση των χρηστών. Αν δεν αξιοποιηθούν τα δεδομένα, και απλώς συλλέγονται και παρουσιάζονται, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κατασκευάσουμε μια απλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με τον ακριβό τρόπο ή απλώς μια εγκατάσταση με gadgets.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το smart building δεν είναι ένα intelligent building και σίγουρα δεν “ψήνει καφέ” όταν θα το θέλαμε. Η διαφορά έγκειται στην ικανότητα του κτιρίου να «καταλαβαίνει», και να προσαρμόζεται ενεργά στις αλλαγές του περιβάλλοντος και στις ανάγκες των χρηστών του.
Ενεργειακή Απόδοση και Μαθηματικά Μοντέλα
Συχνά, η ανθρώπινη διαίσθηση για την υλοποίηση των συστημάτων αυτοματισμού, διαψεύδεται πανηγυρικά από τα μαθηματικά και ενώ νομίζουμε ότι κάτι λειτουργεί, αυτό τελικά καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ όσο θα έπρεπε, ή ταλαντώνει γύρω από ένα σημείο λειτουργίας καταστρέφοντας και τον εξοπλισμό. Έτσι, λειτουργεί σαν τον διαβήτη που απλώς σκοτώνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Πηγή διαγράμματος: GDS – Intelligence in Buildings
Σε ένα απλό και κατανοητό παράδειγμα, η μαθηματική μοντελοποίηση της λειτουργίας ενός ηλιακού συλλέκτη σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας είναι κρίσιμη για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Αν μπορούσαμε να προβλέπουμε τη ζήτηση, και γνωρίζουμε και τις καμπύλες απόκρισης ηλιακών και αντλίας θερμότητας, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τη συμβολή του ήλιου αποφεύγοντας την περιττή κατανάλωση ενέργειας από τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας. Ο δυναμικός υπολογισμός της κλίσης των καμπυλώντων πηγών σε κάθε σημείο λειτουργίας του συστήματος, που μαθηματικά αυτό είναι η πρώτη παράγωγος, βοηθά να επιλεγεί το ακριβές σημείο έναρξης της αντλίας (αν χρειάζεται). Το κλειδί εδώ είναι η «πρόβλεψη» που χρειαζόμαστε σαν δεδομένο στον υπολογισμό μας. Η λέξη «πρόβλεψη» ίσως να παραπέμπει στο πρώτο άκουσμα της στη σφαίρα της φαντασίας ή της «μαγείας» αλλά είναι πραγματικά «μαγικά» τα μαθηματικά Φίλτρα Kalman και Λαινιώτη με τα οποία μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
Πηγή φωτογραφίας: GDS – Intelligence in Buildings
Η GDS: Από το Smart στο Intelligent
Η GDS, είναι το μοναδικό KNX member στην Ελλάδα που αναπτύσσει καινοτόμες συσκευές και τεχνολογίες για smart buildings. Βεβαίως δεν χρησιμοποιεί μόνο το KNX αλλά όλα τα διεθνή standards. Όμως, η GDS δεν είναι άλλος ένας KNX partner που απλώς εγκαθιστά έτοιμες λύσεις που διατίθενται ως συσκευές γενικού σκοπού, αλλά αφενός αναπτύσσει δικές της έξυπνες συσκευές και μεθόδους, αφετέρου, αξιοποιεί κατάλληλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, προσαρμόζοντας τις λύσεις στο κάθε κτίριο με στόχο την σταθερή λειτουργία, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και την μεγιστοποίηση της εμπειρίας των χρηστών.
Διεθνής αναγνώριση
Μερικές από τις GDS καινοτομίες περιλαμβάνουν:
Αληθινή αναγνώριση παρουσίας για αποδοτική ενεργειακή διαχείριση και προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ξενοδοχεία.
Προβλεπτικά συστήματα ζήτησης για ζεστό νερό, ψύξη και θέρμανση.
Δυναμική διαχείριση ισχύος, που δίνει προτεραιότητα στις πιο απαιτητικές καταναλώσεις.
Πηγή φωτογραφίας: GDS – Intelligence in Buildings
Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εφαρμογή σε ξενοδοχείο, όπου, έγινε εφικτή η λειτουργία 18 σουιτών με θερμαινόμενες πισίνες, με παροχή μόλις 3×80Α. Αυτή η εξαιρετική διαχείριση ισχύος και ενέργειας οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή τεχνολογίας AI για την παρουσία και προηγμένων μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης. Δεν είναι τυχαίο ότι για 9η φορά στην ιστορία της η GDS βρέθηκε στα διεθνή βραβεία τεχνολογίας και το 2024.
Ολιστική Προσέγγιση και Μακροπρόθεσμη Αξία
Οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις της GDS έρχονται ως αποτέλεσμα της ολιστικής προσέγγισης που ακολουθεί. Δεν υλοποιεί μεμονωμένα υποσυστήματα, αλλά βλέπει το κτίριο ως ένα σύστημα. Τα υποσυστήματα, όπως φωτισμός, θέρμανση, κλιματισμός, ασφάλεια, φόρτιση, ZNX, δίκτυα, CCTV, συνδυάζονται μεταξύ τους. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, πως οι αισθητήρες του συναγερμού μπορούν να συνδυαστούν αφενός με την ασφάλεια, αφετέρου, με την εξοικονόμηση ενέργειας, τον φωτισμό και την ενεργοποίηση οδών διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης.
Πηγή φωτογραφίας: GDS – Intelligence in Buildings
Η μακροπρόθεσμη αξία αυτών των λύσεων είναι προφανής. Ενώ το αρχικό κόστος μπορεί να είναι υψηλότερο, το συνολικό κόστος λειτουργίας μειώνεται δραστικά, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των βλαβών ενώ αυξάνεται η διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. Τα αποτελέσματα είναι ανθεκτικά και βιώσιμα.
Η GDS όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία, αλλά και οδηγεί την μετάβαση από το smart στο intelligent, μέσα από συνεχή μελέτη, έρευνα και ανάπτυξη. Ύστερα από περισσότερα από 2200 κτίρια, η GDS γνωρίζει ότι το κόστος εγκατάστασης αποσβένεται, αλλά το κόστος λειτουργίας πληρώνεται συσωρευτικά για όλη τη ζωή του κτιρίου.