Το βιομηχανικό design και η ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, ήταν οι δύο βασικές αρχές για τον σχεδιασμό του Barbara Que Burger Bar, από το αρχιτεκτονικό γραφείο STU/DÝO architects, στον ισόγειο όροφο ενός υφιστάμενου κτιρίου γραφείων, λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία Βριλησσίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ήταν να μην υποστεί πολλές μετατροπές το κτίριο. Ο χώρος διπλού ύψους, το υφιστάμενο πατάρι με την ιδιόρρυθμη καμπύλη χάραξη, το υφιστάμενο κέλυφος από ογκώδη τοιχοποιία και τα μεγάλα ανοίγματα ήταν από τα στοιχεία που έπρεπε να ενταχθούν στον χώρο με μια νέα ανάγνωση.
Με την αρχική επιθυμία να «χάνεται», η αίσθηση εξωτερικού και εσωτερικού έθεσε τη βάση τόσο για τη χωροθέτηση των λειτουργιών όσο και για την επιλογή των υλικών και σχεδιαστικών λεπτομερειών.
Το πατάρι, με τους βοηθητικούς χώρους στο βάθος, δημιουργεί ένα μπαλκόνι μέσα στο χώρο αυτό, φιλοξενώντας ένα μικρότερο καθιστικό με θέαση σε αυτόν και την αυλή. Μεγάλα μεταλλικά διαχωριστικά με γυαλί ή καθρέφτη, πλακάκι με εντύπωση τούβλου σε θερμούς τόνους στο δάπεδο της αυλής και του κύριου χώρου και στους τοίχους του καταστήματος, μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές και τα κρεμαστά φυτά από τη μεταλλική επένδυση της οροφής, συνθέτουν τη σχεδιαστική παλέτα και υπηρετούν με συνέπεια τις δύο βασικές αρχές σχεδιασμού.
Κυρίαρχο στοιχείο το bar με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της μπάρας και της κάβας, με στόχο να τονιστεί το μεγάλο ύψος του χώρου. Ειδικά επιλεγμένα έπιπλα antique και custom-made φωτιστικά προσδίδουν στον βιομηχανικό χαρακτήρα του εσωτερικού.
English description: The two main ideas in the creation of this all-day Burger Bar, by architectural firm STU/DÝO architects, on the ground floor of an office building just a couple of steps from the main square of Vrilissia town, were the industrial look and feel and the unification of the interior with the exterior spaces.
The building owner’s requirement was to minimize modifications. The double-height space, the curvy attic, the existing shell of bulky columns and masonry, and the large openings, were the elements that should be incorporated in the design. From the outset, the wish of the owners was to erase the limits between indoor and outdoor and this set the main direction for the seating arrangement and the choice of the materials and design details.
On the attic, a small lounge is accommodated, in addition to other small auxiliary facilities, creating a balcony with a view of the main restaurant hall. In the interior, large metal dividing structures in glass and mirror, floor and wall cladding with the warm tones of brick tiles, metal and wooden structures, hanging plants from the roof, compose the design palette, consistent with the two main principals of this project.
The dominant element in the hall is the extravagantly designed bar, which highlights the significant roof height. Carefully picked antique furniture, along with custom-made lighting, enhances the industrial character of the interior.