Ενταγμένο αρμονικά και διακριτικά στο ισόγειο του κλασικού πολυτελούς ξενοδοχείουMinoa Palace, στα Χανιά της Κρήτης, η κάβα σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις, κρατώντας εξωτερικά γραμμές λιτές, ενώ σκιώδεις φιγούρες διαγράφονται μέσα από τις σκούρα χρωματισμένες γυάλινες επιφάνειες της πρόσοψης.
Με περισσότερες από 200 από τις καλύτερες Ελληνικές και όχι μόνο ετικέτες, αρνείται να κάνει συμβιβασμούς με την αισθητική και καταφέρνει όχι μόνο να προστατεύει, αλλά και να αναδεικνύει λειτουργικά τη συλλογή.
Ο χώρος των 30 τ.μ. πριν την ανακατασκευή του, στέγαζε δυο διοικητικά γραφεία του ξενοδοχείου, χωρισμένα με γυψοσανίδα και συμβατικά ανοίγματα στην πρόσοψη. Η ολοκληρωτική ανακατασκευή του κρίθηκε απαραίτητη, όχι μόνο χωρικά αλλά και μηχανολογικά λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων υγρασίας και θερμομόνωσης της νέας χρήσης.
“Έτσι πέραν του κατάλληλου ψυχρού χώρου για την κάβα κρασιών, προστέθηκε το δωμάτιο οινογευσίας, το οποίο αν και χωρίζεται με γυαλί από τον υπόλοιπο χώρο λόγω θερμοκρασίας, διατηρεί άμεση οπτική επαφή”.
Η μορφολογία του μπουκαλιού και το σχήμα του αρχικού χώρου έδωσε την έμπνευση, στην δημιουργό του έργου Τζωρτζίνα Αντρέι, για μία κυκλική τοποθέτηση των κρασιών στην κάβα, που περικλείει τον επισκέπτη με τη ζεστασιά του ξύλου και δίνει την ώθηση για μία περιπλάνηση με εσωτερικότητα και κέντρο το στρογγυλό τραπέζι.
Η σχεδιαστική κίνηση αυτή ολοκληρώνεται με τη σκαλιστή οροφή από δρυ, τοποθετημένη έκκεντρα με ενσωματωμένο φωτισμό, θυμίζει κάτι από το απόκοσμο φως στο Πάνθεον της Ρώμης.
Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα ενισχύεται με τα ζεστά γήινα χρώματα, τα φυσικά υλικά, τις διαφορετικές υφές και τον χαμηλό κρυφό φωτισμό που τοποθετεί στο προσκήνιο το προϊόν και την ίδια τη διαδικασία της επιλογής.
“Ο χώρος οινογευσίας, με έναν πιο λιτό και σύγχρονο χαρακτήρα αποτελεί την μετάβαση από το εξωτερικό περιβάλλον, στον πυρήνα του κελαριού, διατηρώντας όμως τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές”.
Ο χώρος αναπτύσσεται και εδώ γύρω από ένα τραπέζι – εστία, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την προέκταση ενός εκ των ραφιών. Τα γραμμικά φωτιστικά δίνουν το ρυθμό, οι γυάλινες βιτρίνες υπονοούν την αξία και το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής.
English description: Architect Georgina Andreidesigned a bespoke boutique wine cellar, incorporated with harmony and discretion at the ground floor of the classical and luxurious Minoa Palace Resort, in Chania, Crete.
The cellar invites the guests to discover it, with the minimal but interesting lines and the dark shaded glass facade. With more than 200 of the best Greek wine labels, it manifests how a space can functionally preserve and protect, yet aesthetically highlight itself and its content.
The complete regeneration was mandatory not only for maximum organizing efficiency but also due to the thermal and humidity specifications that wine preservation demands. This is the reason that the separate wine tasting room was created, divided by glass, in order to achieve optical continuity, but at the same time higher temperatures.
The wine bottle’s shape and the initial space inspired the circular concept which encloses the guest with the warmth of wood and encourages wandering around the central table. The design idea is completed with the oak carved ceiling, in which the light resembles the other worldly atmosphere inside Rome’s Pantheon.
This mystical quality is enhanced by the warm earthy colors, the different textures, the natural materials and the low hidden lighting which highlights the product and gives the process of choosing an important significance.
“The wine tasting room has a more contemporary and minimal character and it constitutes the spatial transition from the exterior of the hotel to the core of the cellar”.
Also here, thespace is developed around the table, which is created by prolonging one of the shelves of the wall. The linear lights are giving the rhythm, the glass showcases indicate the precious value and the wine is on stage.