• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε σύγχρονο ασιαστικό εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη
8 Μαΐου 2020
Επιπρόσθετες απαιτήσεις φέρνει ο νέος περιβαλλοντικός νόμος στην ανακύκλωση υλικών κατεδάφισης
11 Μαΐου 2020

Ενεργειακές Κοινότητες: Η ισχυροποίηση της παραγωγής ΑΠΕ και της τοπικότητας

11 Μαΐου 2020
Κατηγορίες
  • ΑΠΕ
Ετικέτες
  • απε
  • αυτοπαραγωγή
  • ενεργειακές κοινότητες
  • τοπικότητα

Οι ενεργειακές κοινότητες (Εν. Κοιν) αποτελούν πλέον το όχημα προς τη Δημοκρατία της Ενέργειας και ανοίγουν δρόμο προς έναν κόσμο με σεβασμό τόσο στον άνθρωπό όσο και στο περιβάλλον. Μέσω τον Ενεργειακών Κοινοτήτων, επιχείρησης ΟΤΑ & νοικοκυριά αποκτούν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, την αποθήκευση, την πώληση και γενικά διαχείριση καθαρής ενέργειας.

Για την παραγωγή «καθαρής ενέργειας» από ΑΠΕ & τεχνολογίες αυτοπαραγωγής, αυτοδιαχείρισης της ενέργειας στρέφονται η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, επιδεικνύοντας να μειώσουν το κόστος παραγωγής αλλά και να εξασφαλίσουν το «πράσινο ενεργειακό πιστοποιητικό» ως διαβατήριο στις διεθνής αγορές.
Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, η τοπικότητα ισχυροποιείται ενώ προωθούνται οι συνεργασίες και συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Ένα case study είναι σύσταση μιας Εκοιν για την παραγωγή ηλεκτρικής για κάλυψη των δημοτικών καταναλώσεων δύο τοπικών διαμερισμάτων και των εκκλησιών των δύο χωριών μέσω εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual net metering).
Με σκοπό να ύπαρξη ελάφρυνση στους λογαριασμούς της τοπικής κοινωνίας από τα δημοτικά τέλη και για τις εκκλησίες να μειωθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενεργείας για να εξοικονομηθούν χρήματα γιατί σε ετήσια βάση είναι ένα μεγάλο ποσό που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν κάποιες άλλες δραστηριότητες και κάποια απαραίτητα έργα στους ίδιους τους ναούς.
Η συγκεκριμένη Εκοιν θα δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής που θα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην έδρα της Εκοιν, επιπλέον θα προμηθεύει για τα μέλη της Εκοιν, ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης εφόσον υπάρχουν αποθεματικά στο ταμείο της Εκοιν.
Στην παρούσα Εκοιν ο χαρακτήρας θα είναι μη κερδοσκοπικός, το πλεόνασμα που θα υπάρχει δε θα διανέμονται στα μέλη αλλά θα παραμένει στην Εκοιν υπό μορφή αποθεματικών και θα διατίθενται για τους σκοπούς της, όπως την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων και συσκευών και για την συντήρηση του φωτοβολταϊκού πάρκου.
Τα κέρδη από τη λειτουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας έχουν κοινωνική συνείδηση γιατί στοχευμένα διανέμονται σε κάθε τοπική κοινωνία και υποστηρίζουν ευρύτερα σχέδια ανάπτυξης. Κάθε Ενεργειακή Κοινότητα διδάσκει συνεννόηση και αλληλεγγύη και γίνεται πραγματικό παράδειγμα για συνεργασίες και συμπράξεις.
Άρθρο του Κύρου Π. Κωνσταντίνου | Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. | MSc Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Απριλίου 2026

Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ανανεώσιμες πηγές – αποθήκευση, πολεοδομικές, δασικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις


Διαβάστε το άρθρο
18 Μαρτίου 2026

18 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Ανακύκλωσης: Γιατί δεν θα δείτε σήμερα αναρτήσεις από τις εταιρείες του κλάδου των φωτοβολταϊκών;


Διαβάστε το άρθρο
6 Μαρτίου 2026

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας εγκαθιστά Φωτοβολταϊκό Πάρκο 1,5 MW


Διαβάστε το άρθρο
13 Ιανουαρίου 2026

Greenvolt Next: Ολοκλήρωσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 2,5 MW στο Κέντρο Διανομής της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Δρυμό Θεσσαλονίκης


Διαβάστε το άρθρο
30 Δεκεμβρίου 2025

Υπεγράφη η ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Απόλλων» – Μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ


Διαβάστε το άρθρο
19 Δεκεμβρίου 2025

Green Tank για net billing: Στασιμότητα στην αυτοπαραγωγή και «πάγωμα» των ενεργειακών κοινοτήτων


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.