Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ψηφιακού κόσμου είναι η ανάπτυξη και διαχείριση κέντρων δεδομένων πληροφορικής, που αποτελούν την καρδιά αυτής της νέας πραγματικότητας. Όλα τα δεδομένα διέρχονται από τα datacenters και με την ενίσχυση της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης, απαιτείται η εξέλιξή τους για να υποστηρίξουν την αυξημένη ζήτηση με τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο.
Τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία προωθεί τη βιωσιμότητα μέσα από καινοτόμες λύσεις διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού, επισήμανε ο κ. Χρήστος Ρώσσης, EnterpriseSystemsSalesEngineer της Schneider Electric για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, στην συνέντευξη που ακολουθεί:
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του κλάδου των data centers και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αυξημένη ζήτηση;
Ο κλάδος των data centers αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς λόγω και της αυξημένης ζήτησης της αγοράς, που πρόκειται να ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ μέχρι το 2028, σύμφωνα και με έρευνα διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας.
Η ανάπτυξη αυτή προκύπτει κυρίως από την ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, την αυξητική πορεία αναγκών για generative AI, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες ψηφιακού νέφους (cloud). Το πεδίο των υποδομών ΙΤ υφίσταται σημαντικές αλλαγές καθώς εξελίσσεται, κινούμενο από τα αποκεντρωμένα data centers σε ένα πιο υβριδικό ΙΤ μοντέλο, αποτελούμενο από το Edge και Cloud Computing.
Πηγή φωτογραφίας: Schneider Electric Hellas
Αντίστοιχα, οι IT administrators θα πρέπει να αξιολογήσουν τις νέες λύσεις σε λογισμικά και συσκευές monitoring που έχουν εξελιχθεί ραγδαία με την πάροδο του χρόνου χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι συνδεδεμένοι αισθητήρες συλλέγουν αξιοποιήσιμα δεδομένα που βοηθούν τους IT administrators να βελτιστοποιήσουν την απόδοση και τη λειτουργία του data center ή του computer room τους, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφράζεται σε μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Επιπλέον, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα data centers είναι οι διακοπές ρεύματος και η απώλεια δεδομένων. Οι προκλήσεις αυτές καθιστούν επιτακτική την εγκατάσταση ενός Συστήματος Αδιάλειπτης Τροφοδοσίας (UPS) που εξασφαλίζει την σταθερότητα και την αξιοπιστία που απαιτείται σε ένα data center μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Οι κρίσιμες υποδομές βρίσκονται πλέον παντού και είναι ζωτικής σημασίας για μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό.
Πηγή φωτογραφίας: Schneider Electric Hellas
Πώς ένα Σύστημα Αδιάλειπτης Τροφοδοσίας (UPS) συμβάλλει στην προστασία και τη διαχείριση ΙΤ κρίσιμων υποδομών;
Η Schneider Electric, έχει αναπτύξει το νέο τριφασικό Easy UPS 3-Phase Modular που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την προστασία κρίσιμων φορτίων, προσφέροντας παράλληλα πιστοποιημένη λειτουργία Live Swap από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης TUV. Το νέο Easy Modular UPS διατίθεται με ισχύ εξόδου από τα 50kW με επεκτάσιμη αρχιτεκτονική έως τα 250kW, ακολουθώντας το μοντέλο «pay as you grow», ενώ προσφέρει και εσωτερική εφεδρεία N+1 με τη χρήση επιπλέον power module 50kW που αυξά νει τη διαθεσιμότητα.
Παράλληλα, ενσωματώνει τεχνολογίες που παρέχουν υψηλή απόδοση έως 96% σε λειτουργία διπλής μετατροπής, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητες ελέγχου, ενώ είναι συμβατό και με την πλατφόρμα διαχείρισης «EcoStruxure» της Schneider Electric, καθιστώντας το μία από τις πιο ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις UPS που υπάρχουν στην αγορά.
Τέλος, αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου Green Premium της Schneider Electric, το οποίο εξασφαλίζει ενεργειακή απόδοση και αξιοπιστία, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.