• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Στο Ελληνικό ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ – Ξεναγήθηκε στο Experience Centre (pics)
5 Μαΐου 2023
Μια επιβλητική κατοικία στην Πεντέλη παραδίδει μαθήματα μοντερνισμού
5 Μαΐου 2023

Διάτρητες μεταλλικές όψεις: Συνδυάζοντας αισθητική και προστασία

5 Μαΐου 2023
Κατηγορίες
  • Κατασκευές – Ακίνητα
Ετικέτες
  • αειφορία
  • αισθητική
  • αλουμίνιο
  • ανοξείδωτος χάλυβας
  • διάτρητα μεταλλικά φύλλα
  • όψεις
  • προστασία

Η πρόσοψη ενός κτιρίου αποτελεί μια αρχιτεκτονική και αισθητική δήλωση, που επηρεάζει τόσο την εξωτερική εικόνα, όσο και τους εσωτερικούς χώρους της κατασκευής. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα σύγχρονα υλικά, όπως το γυαλί και ο χάλυβας έδωσαν τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να εξερευνήσουν νέους τρόπους έκφρασης, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές συμπαγείς προσόψεις του παρελθόντος.

Το γυαλί, λόγω διαπερατότητας, επιτρέπει την είσοδο του ηλιακού φωτός και προσφέρει θέα και ορατότητα. Καθώς όμως έχει υψηλές θερμοαπορροφητικές ιδιότητες, εμποδίζει την αποβολή της θερμότητας από το εσωτερικό και ως εκ τούτου, τα κτίρια με γυάλινη πρόσοψη καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να υποστηρίξουν τον αερισμό και την ψύξη τους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος.
Επομένως, η υπερβολική χρήση γυάλινων επιφανειών δεν αποτελεί ιδανική λύση, ιδιαίτερα για τα θερμά κλίματα. Επιπλέον, λόγω της ανακλαστικότητάς του υλικού, η υπερβολική χρήση γυάλινων προσόψεων έχει οδηγήσει στην αλλαγή του αστικού μικροκλίματος. Οι διάτρητες μεταλλικές όψεις αποτελούν μια λύση που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα ζητήματα αυτά, συνδυάζοντας ταυτόχρονα αισθητικά και ενεργειακά οφέλη.
Τα διάτρητα μεταλλικά φύλλα τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά της κατασκευής και προστατεύουν το κτίριο από τους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η βροχή, η ρύπανση κ.ά. αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός στους εσωτερικούς χώρους, και την οπτική επικοινωνία με το εξωτερικό.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευέλικτη επιλογή σε ό,τι αφορά το αισθητικό κομμάτι καθώς κάμπτεται και κόβεται εύκολα. Τα διάτρητα μεταλλικά φύλλα μπορούν να κατασκευαστούν με διάφορα σχήματα και μεγέθη. Το σχέδιο και τα σχήματα είναι πλήρως προσαρμόσιμα στις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων σε μια υφιστάμενη κατασκευή, αναβαθμίζοντάς την ενεργειακά αλλά και αισθητικά, δημιουργώντας μια σύγχρονη οπτική εικόνα.
Αποτελεί μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, καθώς τα διάτρητα μεταλλικά φύλλα είναι ανακυκλώσιμα. Δεν έχουν σοβαρές και δραστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς συχνά κατασκευάζονται από υπολείμματα χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διάτρητων φύλλων είναι ο χάλυβας, ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο. Ο χάλυβας χρησιμοποιείται για την αντοχή του, ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται για την αντοχή του στη διάβρωση και το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για τη χαμηλότερη πυκνότητά του.

Άρθρο της Χριστίνας Κανακίδου | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, MA | Εταιρεία Delta Engineering -Σύμβουλοι Μηχανικοί | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών Έργων

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.dezeen.com/2020/12/06/aoe-shuifa-geographic-information-industrial-park-exhibition-center-china-architecture/

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

1 Δεκεμβρίου 2023

Η Alpha Bank χρηματοδοτεί τη mega επένδυση, ύψους 152 εκατ. ευρώ, της Dimand στον Βοτανικό


Διαβάστε το άρθρο
1 Δεκεμβρίου 2023

Έργο 6 εκατ. ευρώ ανέλαβε η ΕΚΤΕΡ για το ΕΚΕΦΕ – Δημόκριτος


Διαβάστε το άρθρο
29 Νοεμβρίου 2023

ΕΚΤΕΡ: Υπέγραψε σύμβαση, ύψους 7,55 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση μουσικού σχολείου στην Κόρινθο


Διαβάστε το άρθρο
28 Νοεμβρίου 2023

ΕΤΑΔ: Προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου Ζαχάρως


Διαβάστε το άρθρο
28 Νοεμβρίου 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: NIKE (ΔΤ) | Photo © Elias Joidos

24 Νοεμβρίου 2023

Άνοιξε το ανανεωμένο κατάστημα της NIKE στην Ερμού από τον όμιλο Percassi


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2023 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.