Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

scavolini
Μέσα στο πευκοδάσος της παραλίας Καρύδι, στην Βουρβουρού της Χαλκιδικής σχεδιάστηκε ένα εστιατόριο με δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε σύγχρονες και παραδοσιακές μεσογειακές γεύσεις. Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί στο υπαίθριο χώρο του εστιατορίου η αίσθηση της παραδοσιακής ελληνικής αυλής. Τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι λευκές πεζούλες και οι ξύλινες πέργκολες με επικάλυψη από καλαμωτές.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Οι πεζούλες οριοθέτησαν τα διαφορετικά επίπεδα του υπαίθριου χώρου και τα παρτέρια των μεγάλα δέντρων που υπήρχαν ήδη στο οικόπεδο, δημιουργώντας καθίσματα όπως στις παραδοσιακές αυλές. Αντίστοιχα οι καλαμωτές με τη χαρακτηριστική σκιά τους, σκίασαν την περισσότερη επιφάνεια του υπαίθριου χώρου.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Το σαλόνι του εστιατορίου αναπτύχθηκε εξολοκλήρου στον υπαίθριο χώρο της τοποθεσίας περιμετρικά από τον μοναδικό κτιριακό όγκο που προϋπήρχε και θα φιλοξενούσε το χώρος της κουζίνας.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Η επιφάνεια του κτιρίου έχει επενδυθεί με ξύλο και έχουν αφεθεί μεγάλα ανοίγματα ώστε τα διαφορετικά τμήματα της κουζίνας να είναι ορατά από το χώρου του σαλονιού του εστιατορίου.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Με αυτόν το τρόπο μπορεί να παρακολουθηθεί η δημιουργία των διαφορετικών παρασκευών από τους πελάτες του εστιατορίου που ενδιαφέρονται για την διαδικασία της δημιουργικής κουζίνας.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Για τα υλικά του χώρου δημιουργήθηκε μία παλέτα με βασικά χαρακτηριστικά φυσικές υφές και χειροποίητες επεξεργασίες που συναντιούνται στην Ελλάδα και τη μεσόγειο γενικότερα.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Τριφτός σοβάς, ακανόνιστες πέτρινες πλάκες, ξύλα, καλαμωτές διαφορετικής υφής και ψάθες, συνδυάστηκαν και χρωματίστηκαν με βάση την εφαρμογή τους στο χώρο. Τα υλικά που εφαρμόστηκαν σε όγκους όπως των κτηρίων και τις πεζούλες, βάφτηκαν λευκά ενώ αυτά που εφαρμόστηκαν σε επιφάνειες όπως τα δάπεδα ή οι επικαλύψεις των στεγάστρων και τα διαχωριστικά αφέθηκαν στα φυσικά γήινα χρώματά τους.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Για το βασικό φωτισμό του χώρου μεταποιηθήκαν σε φωτιστικά, ψάθινα χειροποίητα καλάθια διαφορετικού τύπου και μεγέθους και διαφορετικών πλέξεων που κρεμάστηκαν κάτω από τις πέργολες με τις καλαμωτές.
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Photo © N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Η διαφορετικότητα αυτή έδωσε την επιθυμητή πολυπλοκότητα στην σύνθεσή τους και δημιούργησε διαφορετικές λεπτομέρειες στον φωτισμό του χώρου όταν ήταν αναμμένα. Οι χώροι που δεν ήταν στεγασμένοι φωτίστηκαν με σειρές από απλούς λαμπτήρες κρεμασμένες από τα γύρω δέντρα όπως στις υπαίθριες γιορτές στα ελληνικά χωριά.
Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα με γήινες υφές και χρώματα ή μοτίβα με παραδοσιακές αναφορές ώστε να τονίσουν με την σειρά τους την γενική αίσθηση του χώρου.
Γενική Κάτοψη Εστιατορίου, © PATSIOS Architecture & Construction

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Εστιατόριο “Melia”, Τοποθεσία: Παραλία Καρύδι Βουρβουρού ΧαλκιδικήςΕλλάδα, Σχεδιασμός – Eπίβλεψη & Kατασκευή: PATSIOS Architecture & Construction, Ομάδα έργου: Πάτσιος Ιωακείμ (αρχιτέκτονας) – Πάτσιου Αναστασία (αρχιτέκτονας) – Δέσποινα Μυρωνίδη (αρχιτέκτονας) – Κατερίνα / Χριστίνα Αναστασοπούλου (αρχιτέκτονας), Κατάσταση: Oλοκληρωμένο, Χρονολογία: 2017, Έκταση έργου: 650 τ.μ., Κείμενο: PATSIOS Architecture & Construction, Φωτογραφίες: N.Vavdinoudis – Ch.Dimitriou

Προμηθευτές Έργου:

Έπιπλα: Almeco (Θεσσαλονίκη), Φωτιστικά: Boss Foss (Θεσσαλονίκη), Πατητή Τσιμεντοκονία: Νούνης Surfaces (Θεσσαλονίκη), Υφάσματα: Recent (Θεσσαλονίκη), Σκίαση: Eco shadow (Αθήνα), Καλάμια: Eco shadow (Αθήνα)

Visit Patsios Architecture’s WEBSITE | FACEBOOK PAGE | INSTAGRAM

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal