Σε ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Κεφαλονιάς, αυτό του Φισκάρδου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Siaini Architecture ανέλαβε την ανακαίνιση των δύο διατηρητέων, νεοκλασικών κτιρίων που φιλοξενουν τα δύο νέα εστιατόρια με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Το Fishkardo και το Tra Due αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό λόγο να επισκεφθείτε το νησί για ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι υψηλής γαστρονομίας.
Το Fishkardo, προσφέρει μεσογειακό fine dining μενού θαλασσινών συνοδευόμενων από φρέσκα οπωροκηπευτικά δικής τους παραγωγής, καθώς και μια κάβα με μεγάλη ποικιλία οίνων, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες, που θα συμπληρώσει το εκλεπτυσμένο μενού. Οι επισκέπτες του εστιατορίου μπορούν να το απολαύσουν ένα ξεχωριστό μενου δίπλα στη θάλασσα.
Λίγα μέτρα μακριά, στην πλατεία Καββαδία βρίσκεται το Tra Due. Στην πρώτη συνάντηση του σεφ με την ιταλική κουζίνα εστιάζει κυρίως στα λαχανικά που προέρχονται από το κτήμα των ιδιοκτητών στο νησί και στο κρέας. Το Tra Due αποτελεί στέκι για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας και του καλού κρασιού, συνυφασμένων με τη φινέτσα που διαθέτουν τα πιάτα του διάσημου σεφ.
Την αρχιτεκτονική μελέτη, διακόσμηση και κατασκευή των δύο εστιατορίων υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Siaini Architecture, αποτελούμενο από μια ομάδα νέων και δημιουργικών αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών και διακοσμητών, με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων στις ενισχύσεις, την κατασκευή, την ανακαίνιση και ανάδειξη κτιρίων, τον εσωτερικό σχεδιασμό και τη διακόσμηση, με επικεφαλής την Έφη Σιαΐνη, που εδρεύει στην Πάτρα.
Ας μιλήσουμε για αρχιτεκτονική…
Fishkardo
Δίπλα στη θάλασσα, στην καρδιά του πολύχρωμου οικισμού του Φισκάρδου, ξεπροβάλλει το Fishkardo. Το εστιατόριο διαθέτει έντονο συμβολισμό και αναφορές στο βυθό της θάλασσας, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό αρχιτεκτονικό στυλ που είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης εμπειρίας και φαντασίας. Η αρχιτεκτονική του χώρου συνδυάζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα με μοντέρνες και ρετρό πινελιές, δημιουργώντας έναν παράδεισο για τους λάτρεις της καλής γεύσης και του εκλεπτυσμένου design.
“Με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου και του οικισμού, έπρεπε να διατηρηθούν τα χρώματα, τα υλικά και η όψη του κτιρίου, διατηρώντας τα navy blue, ξύλινα κουφώματα και το rose pink τοίχο”.
Εσωτερικά μπορούμε να διακρίνουμε την έμνευση από το θυβό, στο πάτωμα, το gradient στους τοίχους και τα bubble lights (φωτιστικά) στην ορόφη. Η κυρίαρχη χρωματική παλέτα φυσικά είναι το μπλέ, με λεπτομέρειες από μπρονζέ και χρυσό. Τα έντονα μπλέ ξύλινα custom βοηθητικά έπιπλα στην είσοδο και τα subway πλακάκια στις τουαλέτες με μπρονζε στοιχεία, αποδίδουν ένα retro στυλ.
Στον εξωτερικό χώρο τα ξύλινα τραπέζια και οι καρέκλες με λεπτομέρειες από σκοινί, δίπλα στη θάλασσα, οι μεγάλες ζαρντινιέρες με αρωματικό δενδρολίβανο και λεβάντα, αλλά και οι τετράγωνες δίχρωμες ομπρέλες προσθέτουν έναν αέρα φρεσκάδας στην εμπειρία των επισκεπτών, δημιουργώντας έναν ιδανικό χώρο για ρομαντικά δείπνα ή οικογενειακά γεύματα.
Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Καββαδία φιλοξενεί το ιταλικό εστιατόριο Tra Due. Το όνομα του εστιατορίου «Tra Due», στα ελληνικά «Ανάμεσα σε Δύο», συμβολίζει το ενδιάμεσο, αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως τα νησιά του Ιονίου, το συνδετικό κρίκο ελληνικής και ιταλικής παράδοσης, κουζίνας και αρχιτεκτονικής.Το Tra Due σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίουκαι του οικισμού στον οποίον ανήκει και σε αρμονία με την ιταλική παράδοση που ενσωματώνει και στις γευστικές επιλογές του εστιατορίου ο σεφ.
Αντλώντας έμπνευση από την επιβλητική νεοκλασική του όψη, το εσωτερικό του σχεδιάστηκε, ώστε να συνδυάζει αρμονικά την κουλτούρα των ιταλικών osterie και των κλαμπ δείπνου των δεκαετιών 1920 και 1930. Έτσι, όπως στα ρετρό κλαμπ της εποχής εκείνης, ξεπροβάλλει μπαίνοντας στο εστιατόριο το εμβληματικό μαρμάρινο μπαρ, οι γεωμετρικές μεταλλικές αψίδες με τις custom ιταλικές κάβες κρασιών, οι επιφάνειες με επένδυση μετάλλου σε μπρονζέ αποχρώσεις, οι παλαιωμένοι καθρέπτες και τα ταμπλαδωτά στοιχείων στους τοίχους, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ατμοσφαιρικής αύρας, με απαλές λάμψεις και ασαφείς αντανακλάσεις.
“Χαρακτηριστικότερο, ίσως, στοιχείο του χώρου είναι τεχνική παλαίωσης που έχει εφαρμοστεί στους τοίχους, σε συνδυασμό με τη χρωματική διαβάθμιση που ξεκινά από κάτω με το πράσινο των κουφωμάτων, έως το κρεμ που καταλήγει στην οροφή”.
Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα συμπληρώνουν οι επιτοίχιες απλίκες σε τόνους του σπασμένου χρυσού. Η τεχνική και η παλέτα που επιλέχθηκε συμβολίζει την παλαιότητα του κτιρίου, ενώ οι μεταλλικές επενδύσεις στις κολόνες, την αναστύλωσή και την επαναλειτουργία του. Σε γενικότερο πλαίσιο, η χρωματική παλέτα του χώρου επιλέχθηκε, ώστε το εξωτερικό με το εσωτερικό του κτιρίου να συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία.
Από τον εσωτερικό σχεδιασμό δε θα μπορούσαν να λείπουν τα στοιχεία της ελληνικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι τα φατνώματα στην οροφή, με τη σύγχρονη πινελιά του κρυφού φωτισμού και των σποτ οροφής, αλλά και των μασίφ ξύλινων επίπλων, εμπνευσμένων από τα παραδοσιακά έπιπλα των ελληνικών αρχοντικών σπιτιών, με τους ξύλινους ταμπλάδες και τα μπρούτζινα πόμολα. Το πέτρινο πάτωμα, το πράσινο μάρμαρο στα μπάνια και το φυσικό ξύλο των επίπλων συνδιαλέγονται με τα ραφιναρισμένα στοιχεία του χώρου, για να προσδώσουν μια πιο εκλεπτυσμένη, κεφαλλονίτικη υποψία στον τολμηρό εσωτερικό σχεδιασμό.
Η επιλογή των επίπλων τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού χώρου αντανακλούν ταυτοχρόνως τα έπιπλα των μπιστρό, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις, προσδίδοντας στο εστιατόριο μια ρετρό αισθητική που αποπνέει μια σύγχρονη φρεσκάδα. Τα άνετα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας σε λευκές και μπεζ αποχρώσεις αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να απολαύσουν υψηλής γαστρονομικής αξίας γεύματα με τον αέρα του Ιονίου Πελάγους. Το Fishkardo και το Tra Due στην Κεφαλονιά αναδεικνύονται όχι μόνο ως γαστρονομικός προορισμός αλλά και ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αγκαλιάζει την ομορφιά της περιοχής.