Καταλαμβάνοντας τον ισόγειο χώρο μιας τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας του 1960 στην οδό Απόλλωνος, στο κέντρο της Αθήνας, το Third Place βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και γίνεται «το σπίτι σου μακριά από το σπίτι σου». Η έκφραση αυτή υπήρξε και η βασική σκέψη πίσω από τον σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου που θα αποπνέει αυτό το αίσθημα του «ανήκειν» σε όποιον το επισκέπτεται.
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Amalgama-Architects που ανέλαβαν τον σχεδιασμό του χώρου, δημιούργησαν, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, έναν εξωστρεφή χώρο συνάντησης για όλους και ειδικά για τους λάτρεις του specialty καφέ.
“Με στραμμένο το ενδιαφέρον στην αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο ενθαρρύνουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές μέσω του σχεδιασμού και των υλικών, θέλαμε το Third Place να αποτελεί ένα μέρος όπου η εμπειρία του καφέ θα μετατρέπεται σε μια αστική πράξη”, αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.
Η όψη αναδιπλώνεται και καταργεί τα όρια προς την πόλη. Οι επιλογές όσον αφορά στον σχεδιασμό αντλούν επιρροές από το παρελθόν του κτηρίου και τον αστικό χαρακτήρα της περιοχής.
«Χτενιστό» μπετό για τον φέροντα οργανισμό, παλιό μωσαϊκό δάπεδο το οποίο αποκαλύπτεται και διατηρείται, μεταλλικά φώτα σχεδιασμένα ειδικά για τον χώρο, εμφανείς αεραγωγοί και καλώδια, ενισχύουν την βιομηχανική αίσθηση που αναδύει ο χώρος.
Η μονοχρωματική επιλογή για τον κυρίως χώρο δημιουργεί μια μινιμαλιστική αισθητική και ένα λυρικό παιχνίδι με το φως, το βάθος και τις υφές, «γεννώντας» ένα περιβάλλον ηρεμίας. Η γεωμετρική γλώσσα και τα επιμέρους στοιχεία που πλαισιώνουν τον χώρο, δημιουργούν μια σύνθεση χωρικών εμπειριών με πολλαπλές ποιότητες, οι οποίες συνδυάζονται αρμονικά.
Το ανοιχτό μπαρ από μπετό και βαμμένη κυματιστή λαμαρίνα, αποτελεί την καρδιά του μαγαζιού, ενώ η μεταλλική κατασκευή που διαχωρίζει το ισόγειο με το υπόγειο στέκει απέναντί του σαν ίχνος παλιού ασανσέρ της εποχής. Κεντρικό στοιχείο του χώρου αποτελούν οι κερκίδες από μπετό που βρίσκονται στο εσωτερικό, οι οποίες θυμίζουν ανοιχτό θέατρο της πόλης. Οι κερκίδες ενισχύουν την αστική ταυτότητα του χώρου και προτείνουν έναν διαφορετικό τρόπο συνάθροισης στο εσωτερικό του.