Το κτίριο διαμερισμάτων και κατοικιών «TheHelix» στο Γκολφ της Γλυφάδας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πρόσφατα έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, σχεδιάστηκε, με βασική συνθετική προσέγγιση, την ισχυρή αντίστιξη χρωμάτων και υφών μεταξύ του κτίσματος και της φύσης.
Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτελεί η σφιχτή εγγραφή, σε κάτοψη και τομή, μίας λευκής, λείας, γλυπτικής«μορφής-σήματος» στη φύση. Η ελικοειδής κύρια όψη μοιάζει να περιστρέφεται, να ανυψώνεται σε συνεχή κίνηση, δίνοντας μία αίσθηση δυναμική και ταυτόχρονα ανάλαφρη. Ο σχεδιασμός αντιδρά στο τοπιακό πανόραμα, καθώς το κτίριο βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με το Γκολφ της Γλυφάδας, ενώ νοτιοδυτικά του απλώνεται ο Σαρωνικός κόλπος που χάνεται στον ορίζοντα.
Οι παραλλαγές του φυσικού φωτός, οι διαφορετικές θέες και οι μεταμφιέσεις της φύσης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας ή της νύχτας, εγκαθιστούν έναν καμβά εννοιολογικών και οπτικών σχέσεων πάνω στον οποίο υφαίνεται το αρχιτεκτονικό συντακτικό.
Η σύνθεση διαπραγματεύεται τον διάλογο ανάμεσα στο κτίριο και το τοπίο οργανώνοντας το εσωτερικό του σε χώρους «καθημερινούς» ή «έκτακτους», που αναλογούν στις διαβαθμίσεις της θέας και των λειτουργιών. Στο πλαίσιο αυτό το μοίρασμα των εξωτερικών ανοιγμάτων προσαρμόζεται άλλοτε στις επιθυμητές συνθήκες ιδιωτικότητας, και άλλοτε εξωστρέφειας, προσφέροντας μία άμεση εμπειρία από διαφορετικές αφηγήσεις που συμπληρώνουν η μία την άλλη.
“Έτσι, οι δύο πλάγιες όψεις και η εσωτερική προβάλουν εσωστρεφείς, προστατευμένες, σε αντιδιαστολή με εκείνη της οδού Ξενοφώντος που ανοίγεται προς την θέα”.
Την στιβαρή αυτή αρχιτεκτονική καλύπτει μονολιθικά μία διάτρητη επιδερμίδα, σαν κλωστρά αποτελούμενο από γραμμικές διατομές, ελαφρύνοντας το αισθητικό βάρος του κτιριακού όγκου. Τα κατακόρυφα στοιχεία της ρυθμολογούν την επίδραση του φυσικού φωτός δημιουργώντας ένα πορώδες όριο που φιλτράρει τη φύση και τα βλέμματα.
Αντίστοιχη είναι η διαμόρφωση της περίφραξης που καλείται να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές απαιτήσεις της προστασίας και της υποδοχής. Μέσα από τις επιμέρους αυτές χειρονομίες παράγεται τελικά μία ολοκληρωμένη δομή που δηλώνει την εξισορρόπηση όλων αυτών των σχέσεων αναδεικνύοντας την συνολική σχεδιαστική λογική του κτιρίου.
Το «Τhe Helix» βασίζει τον συνθετικό του χειρισμό στην ισχυρή αντίστιξη χρωμάτων και υφών μεταξύ του κτίσματος (λευκού, μαλακού, λείου, καμπυλωμένου) και του φυσικού στοιχείου (γαιώδους, αδρού, σκληρού, γωνιώδους).
Στην αρχιτεκτονική γλώσσα που υιοθετήθηκε το λευκό αποτελεί μια σιωπηλή δήλωση παρουσίας, είναι τα πάντα και ταυτόχρονα διαφορετικό. Μέσα από τον αποχρωματισμό του κτίσματος γίνεται αναγνωρίσιμη η ομογενοποιητική αντιμετώπιση του φλοιού, ενώ αντίστοιχα λευκές σκηνογραφίες, που εμπλέκουν μια ποικιλία υλικών –διάτρητα ή συμπαγή, διαφανή ή ημιδιαφανή, φυσικά ή βιομηχανικά– δίνουν το ύφος στους εσωτερικούς χώρους όπου επικρατεί το φυσικό φως.
Ο σχεδιασμός ενσωματώνει έμμεσα την μνήμη του ελληνικού μοντερνιστικού περιαστικού βιώματος, χωρίς εμμονή σε ένα ιδίωμα που θα υπογράφει μονοσήμαντα έναν συγκεκριμένο τρόπο φορμαλιστικής ερμηνείας του. Το κτίριο γίνεται αντιληπτό ως τοπόσημο που καλείται να επηρεάσει την μικροκλίμακα στην οποία εντάσσεται συμβάλλοντας στην ανασύνταξη της τοπικής αστικής κατάστασης.
Καινοτόμα και ευρηματική αρχιτεκτονική, βασισμένη στηδημιουργικότητα, στηνέρευνακαι επίσης στονσεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν την φιλοσοφία και το σχεδιαστικό στίγμα τηςPotiropoulos+Partners. Το γραφείο δημιουργείέργα υψηλής ποιότηταςγια τους πελάτες του, μέσω μιας σχεδιαστικής προσέγγισης που αναζητείνέους τρόπους σκέψης και έκφρασης, συμπυκνώνοντας στιςπροτάσεις του πολύπλευρες νοηματικές, συντακτικές και φαντασιακές προθέσεις.
Το γραφείοιδρύθηκε το 1989 από τους Δημήτρη Ποτηρόπουλο και Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλουκαι έχει καθιερωθεί ως ένα από τακορυφαία και μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο.
Σήμερα, με30 χρόνια εμπειρία,και τη συμμετοχή πλέον και του γιου τους Ρήγα Ποτηρόπουλου, η δημιουργική αυτή ομάδα ταλαντούχων αρχιτεκτόνων απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, παρέχονταςπλήρεις υπηρεσίες σχεδιασμού, σε όλο το φάσμα, τιςτυπολογίεςκαι τιςκλίμακες των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων.
Διακρίσεις:
ΗPotiropoulos+Partnersέχει επανειλημμένα βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπως το1οβραβείοπου απέσπασε για τοΜουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο,3οβραβείογια τοΣυγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδοςστο Μαρούσι,2οβραβείογια τοΝέο Μουσείο Ακρόποληςσε συνεργασία με τοStudioDanielLibeskind,1οβραβείογια την ανακαίνιση και επανάχρηση τουκτιριακού συγκροτήματος «Εκμετζόγλου»στον Βόλο, διάκριση για τοGrandEgyptianMuseumστο Κάιρο, κ.α.
Παράλληλα το γραφείο έχει τιμηθεί με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως τοΒραβείο «ArchitizerA+»για το «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών» το 2016 και αντίστοιχα για την «BeachFrontVilla – NavarinoResidence» το 2017, ενώ έχει προταθεί από το Ίδρυμα «MiesvanderRohe» για το Βραβείο «MiesvanderRohe 2015 – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική».
Επίσης έχει βραβευθεί με τα «SpecialMention» και «Winner» των «GermanDesignAwards 2018», όπως και με το «Winner» των «GermanDesignAwards 2020», του έγκριτου, διεθνούς φήμης οργανισμού «GermanDesignCouncil», καθώς και πρόσφατα με τα «WorldArchitectureCommunityAwards 2018» για τα έργα: «ΒeachFrontVilla – NavarinoResidence», «TouristicDevelopmentofLuxurySuitesinKavouri» και «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών». Το 2018 το project του γραφείου «MykonosWhiteBoxesResort» απέσπασε τοΧάλκινο Βραβείο στα «A’ DesignAwards», από τις πιο σημαντικές διακρίσεις όσον αφορά το design παγκοσμίως.