Το ξενοδοχείο ‘TagooBlack’ βρίσκεται στην περιοχή Ταγκού, στο νησί της Μυκόνου, σε ένα επικλινές οικόπεδο με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η πρόταση της ανακαίνισης των 3000 τ.μ., από το αρχιτεκτονικό γραφείο Mado Samiou Architecture, προκύπτει από την επιθυμία σχεδιασμού ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, χρησιμοποιώντας μία αρχιτεκτονική γλώσσα που θα προσαρμόζεται στην αισθητική ενός κυκλαδίτικου τοπίου.
Παράλληλα, ακολουθώντας την αποκλειστική επιθυμία του πελάτη, να χρησιμοποιηθούν μόνο αποχρώσεις μαύρου και λευκού, η κύρια επιδίωξη είναι ο συγκερασμός μίας σύχρονης σχεδιαστικής προσέγγισης με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Η βασική πρόκληση που κλήθηκαν οι αρχιτέκτονες να αντιμετωπίσουν είναι η προσαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής πρότασης, σε ένα προϋπάρχον κέλυφος, που εδράζεται σε ένα οικόπεδο με έντονες υψομετρικές διαβαθμίσεις και εκτείνεται σε πολλαπλά και διαφορετικά μεταξύ τους επίπεδα.
“Η υφιστάμενη διαρρύθμιση των δωματίων είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη 10 δωματίων, εκ των οποίων μόνο τα 5 είχαν θέα στη θάλασσα”.
Ταυτόχρονα, η υπάρχουσα διαμόρφωση του χώρου της πισίνας, δημιουργούσε ζητήματα λειτουργικότητας και θέματα κυκλοφορίας, από την εισόδο στους πιο ιδιαίτερους χώρους. Το συγκρότημα στο σύνολο του, έφερε σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, δαιδαλώδεις συνδέσεις χώρων και προσβάσεις, μη αξιοποιήσιμους χώρους και μία λαβυρινθώδη οργάνωση των δωματίων.
Έχοντας διατηρήσει το υφιστάμενο κέλυφος του συγκροτήματος, η νέα αρχιτεκτονική πρόταση, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ξεχωριστής εισόδου/ρεσεψιόν, την επέκταση και νέα διαμόρφωση του χώρου της πισίνας, το σχεδιασμό 11 δωματίων και μίας βίλας και, παράλληλα, τη δημιουργία πολλαπλών βοηθητικών χώρων.
Η πρόσβαση στο ξενοδοχείο γίνεται από τη ρεσεψιόν, που βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του οικοπέδου – το επίπεδο του δρόμου. Κατά την έξοδο από τη ρεσεψιόν, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο της πισίνας.
“Η νέα διαμόρφωση του μπαρ έχει μελετηθεί προσεχτικά, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι περίτεχνο και ταυτόχρονα λειτουργικό”.
Παράλληλα, επιτυγχάνεται η πρόσβαση στους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα του συγκροτήματος. Για τη σκίαση του poolbar σχεδιάζεται μεταλλική πέργκολα που φέρει πλαίσιο με διάτρητα πανέλα πλήρωσης, η οποία στηρίζεται ως επί τω πλείστων σε τοίχο που φέρει αψίδες.
“Ο συνδυασμός της μεταλλικής κατασκευής με το παραδοσιακό στοιχείο των αψίδων, λειτουργεί ως τόπος σύνδεσης μεταξύ του καινούριου με το παραδοσιακό”.
Η πισίνα, μετατρέπεται σε infinitypool και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάκοπη ροή του υδάτινου στοιχείου. Οι λευκές μαρμάρινες πλάκες, πάνω στις οποίες τοποθετούνται μαύρες υφασμάτινες ξαπλώστρες, λαξεύονται ώστε να είναι αντιολισθητικές, ενώ προκειμένου να επιτευχθεί μερική σκίαση, φυτεύονται δέντρα ελιάς.
“Στη συνέχεια, ακολουθώντας μία καθοδική πορεία, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στα δωμάτια του ξενοδοχείου”.
Τα 11 δωμάτια επανασχεδιάζονται, ώστε να έχουν ατομική πισίνα και απεριόριστη θέα προς το Αρχιπέλαγος, ενώ, ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας.
Λόγω των τεθλασμένων χαράξεων του κτιρίου, κάθε δωμάτιο έχει αντιμετωπιστεί μοναδικά ως προς το σχεδιασμό, ενώ οι θεάσεις και οι ημι-υπαίθριοι χώροι έχουν διαμορφωθεί βάση της ιδιαιτερότητας του κάθε χώρου.
Το φως και ο δυτικός προσανατολισμός αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του νέου σχεδιασμού, δημιουργώντας ένα ‘παιχνίδι’ φωτός – σκιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
“Τα υλικά που προτείνονται βασίζονται σε μία ασπρόμαυρη παλέτα”.
Λευκή και ανθρακί τσιμεντοκονία, λευκό και μαύρο μάρμαρο, λευκός σοβάς, μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες, λευκά διάτρητα στοιχεία, ασπρόμαυρα υφάσματα.
Ο συνδυασμός συμπαγών, ημι-διάτρητων, διάτρητων και διάφανων λεπτομερειών, καθώς και η χρήση γεωμετρικών στοιχείων, διαμορφώνουν μία νέα αρχιτεκτονική γλώσσα. Η πρόταση των υλικών και των μορφών συμπληρώνει και υπερτονίζει τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά του τοπίου – τον βράχο από γρανίτη, την τοπική χλωρίδα, το μπλε του ουρανού και το ζαφειρένιο χρώμα της θάλασσας.
Στο σύνολο του, ο σχεδιασμός επιδιώκει να δημιουργήσει έναν αρμονικό συνδυασμό μεταξύ σύγχρονης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ένα μείγμα εντοπιότητας και σύγχρονων υλικών προκειμένου να επιτευχθεί η βασική σχεδιαστική πρόθεση.
“Η διαμόρφωση, δηλαδή, ενός χώρου που πρεσβεύει την πολυτέλεια και το ευ ζην”.
English description: Mado Samiou Architecture renovated an existing hotel in Mykonos, Cyclades driven by the urge to provide a unique high-end experience strictly based on a black and white colour palette while facing the main challenge to combine contemporary design with traditional architectural elements.
Entering from the street level, through the reception area, guests are gradually descending to the more private areas of the hotel. On the highest level, pool, lounge and dining areas are featured, looking over to a view of the Archipelago.
“The light and view of the sunset are dominant elements of the new design, while privacy is achieved”.
Floor plan (Level 1), Mado Samiou Architecture
Floor plan (Level 2), Mado Samiou Architecture
The whole design relies on a combination of contemporary architecture and tradition. A celebration of location and ‘genius loci’ while serving the main purpose of its use. Providing guests with a high-end, yet relaxed lifestyle.
Floor plan (Level 3), Mado Samiou Architecture
Floor plan (Level 4), Mado Samiou Architecture
Facts & Credits:
Project title: Tagoo Black, Typology: Hotel renovation, Τοποθεσία: Mykonos – Cyclades – Greece, Architecture:Mado Samiou Architecture, Collaborator: Xenos Design, Consulting Construction Company: Theakos Art Construction, Area: 3.000 m², Design year: 2019, Text description:Mado Samiou Architecture, 3d depictions: Xenos Design