Πρόκειται για μία διαμόρφωση χώρου – σοφίτας με χρήση κατοικίας σε προϋπάρχον κτίριο βιομηχανικού χαρακτήρα, συνολικής επιφάνειας 105 τ.μ. Η τοπιογραφία της περιοχής αλλά και το ιδιαίτερο σημείο στο οποίο βρίσκεται προσφέρει ανεμπόδιστη και συνεχώς μεταβαλλόμενη θέα, κάτι το οποίο αποτέλεσε αφετηρία σκέψης.
Βασική ιδέα επομένως αποτελεί η δημιουργία ενός συνεχούς και ανοικτού χώρου (open space) όπου οι «κοινόχρηστες» με τις «ιδιωτικές» χρήσεις θα συνυπάρχουν και θα συνδέονται άμεσα.
Ένας χώρος διημέρευσης με τραπεζαρία στο νότιο μέρος της κατοικίας αποτελεί την κατάληξη από το κλιμακοστάσιο, ο οποίος έχει περιμετρικά του συνεχόμενες οπτικές, βορειοανατολικά προς το υπνοδωμάτιο και τους υγρούς χώρους, με το χώρο του νιπτήρα και του ντους να είναι ανοικτός και το χώρο της κουζίνας βορειοδυτικά υψωμένος σε επίπεδο ώστε να καδράρεται ανεμπόδιστα ο ορεινός όγκος του Παρνασσού.
Μία κατοικία χωρίς τοίχους, με το ρόλο αυτό να το αναλαμβάνουν τα έπιπλα ως δομικά στοιχεία μετασχηματισμού του λειτουργικού χαρακτήρα του χώρου, διαχωρίζοντας και ταυτόχρονα συνδέοντας τη ζώνη ύπνου με τη ζώνη διημέρευσης.
Τα έπιπλα κατασκευασμένα με φυσικά υλικά, ξύλο και μέταλλο σε διάφορα επίπεδα οξείδωσης, σχεδιάζονται με χαρακτηριστικά την ανάρτηση (επιχειρώντας την αίσθηση της αιώρησης), τη διάτρηση και την οριοθέτηση της θέας διατηρώντας ταυτόχρονα την κίνηση στο χώρο οπτικά και λειτουργικά.
Έτσι, η κατασκευή της κάβας αποτελεί ένα φίλτρο αλλά και ένα καδράρισμα από και προς το χώρο της κουζίνας, το τζάκι στη μέση του χώρου επιτρέπει οπτικές φυγές του υπνοδωματίου προς τα ανοίγματα της κατοικίας, η γκαρνταρόμπα λειτουργεί ως διαχωριστικό και ταυτόχρονα στοιχείο του χώρου ύπνου με τον υγρό χώρο του νιπτήρα, η τηλεόραση αναρτάται στη μέση του χώρου, η τραπεζαρία σχεδιάζεται να περιστρέφεται μαζί με κατασκευή φωτισμού στους δύο άξονες προσανατολισμού του χώρου και η κουζίνα σχεδιάζεται σε απόσταση από το έδαφος ώστε να δώσει την αίσθηση της αιώρησης.
Τέλος, ανοίγματα περιμετρικά της κατοικίας διαχέουν το φως, με την κίνηση του ήλιου και την μεταβολή συνεχώς του τοπίου να εντείνουν την αίσθηση του χρόνου κατά την κατοίκηση.
The unobstructed view provided by the intense landscape painting of the area, can be considered as the starting point of the architectural design. The idea, in order to develop this feature and provide different optical escapes to the environment, was the creation of a consecutive and open space, where the “communal” and “private” uses would coexist and connect directly.
An all-day shelter with the dining area in the south part of the apartment, leads at the ending of the staircase and is surrounded by continuous views, south/east to the bedroom and the bathroom, whereas north/west to the kitchen which is set on a higher level in order to show the mount Parnassus.
A residence where furniture, playing the role of structural elements, replace the existence of walls and restructure the operation of the area, by simultaneously dividing and connecting, the “sleeping” with the “living” zone.
Project Name: Studio 54, Project Type: Studio-loft with residential use, Location: Mount Parnassus – Greece, Architectural Design:CITICON, Design Team (Architects): Thomas Tsiropoulos – Vicky Tsitsipa, Supervision: Konstantinos Tsigaridas, Construction: CITICON, Size: 105 m², Design date: September – October 2016, Construction date: October – December 2016, Text description:CITICON, Photography: Konstantinos Kontos