Η ομάδα των ICD Designers σχεδίασε ένα νέο finedining εστιατόριο, στην περιοχή των Ιλισίων, στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας ως βασικό γνώμονα τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου με μίνιμαλ γραμμές όπου κυριαρχεί το ξύλο, ο χαλκός και το λευκό χρώμα. Κύρια πηγή έμπνευσης της φιλοσοφίας και του σχεδιασμού του εστιατορίου Seeds αποτελεί ο σπόρος που συμβολίζει τη γέννηση και την άνθιση ενός νέου μοναδικού οράματος.
Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα κομψό περιβάλλον με ήρεμη ατμόσφαιρα που εστιάζει στην ανάδειξη της γαστρονομικής κουζίνας του σεφ Δήμου Σαμουράκη. Οι υφές και τα υλικά που επιλέχθηκαν αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο απεικονίζεται και αναδεικνύεται το ιδιαίτερο και μοναδικό μενού του σεφ.
Οι καμπύλες γραμμές αποδίδονται στο χώρο μέσω της νέας κουπαστής, των custom επίπλων και του ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής. Η υφή του οξειδωμένου χαλκού σε συνδυασμό με το ξύλο, τις κεραμιδίλεπτομέρειες και τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά δημιουργούν μια σύνθετη εμπειρία που ξεκινάει από την αίσθηση του χώρου και καταλήγει στην αίσθηση της γεύσης.
Στο ισόγειο χωροθετείται η κουζίνα που λειτουργεί ως walk-in kitchen και έχει άμεση οπτική επαφή με το χώρο της σάλας. Στη σάλα τοποθετούνται ξύλινα στρογγυλά τραπέζια για τη καλύτερη ροή αλλά και για να δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα επικοινωνίαςκαι συνεχής οπτικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων.
Κυρίαρχο στοιχείο του εστιατορίου αποτελεί η προσθήκη του νέου κατακόρυφου τοίχου που ενοποιεί το ισόγειο με το πατάρι. Διακοσμείται από κάθετα καμπυλόγραμμα φωτιζόμενα μεταλλικά στοιχεία απόχρωσης οξειδωμένου χαλκού. Η πίσω πλευρά του νέου τοίχου λειτουργεί ως κουπαστή σκάλας και η όψη του ως ένα επιβλητικό στοιχείο που έρχεται να αναδείξει το λογότυπο και το χώρο υποδοχής του εστιατορίου.
Ο πάνω όροφος λειτουργεί ως private dining area με τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης αλλά και ως χώρος φιλοξενίας του κρασιού και της οινογευσίας που κατέχει δυναμική θέση στο μενού του σεφ. Ένα μεγάλο τραπέζι ειδικής κατασκευής με μεταλλική οργανική βάση και ξύλινη μεγάλη επιφάνεια τοποθετείται στο κέντρο του χώρου ενώ έρχεται να το πλαισιώσει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος της κάβας και του μπαρ που ολοκληρώνει την μοναδικη αυτή εμπειρία του επισκέπτη.
Ανάμεσα στις κατασκευαστικές λεπτομέρεις του έργου, ξεχωρίζει το ξύλινο δάπεδο το οποίο τρίφτηκε και περάστηκε λούστρο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κόλλα πλακιδίων για την δημιουργία υφής στον κεντρικό τοίχο, ειδική τεχνοτροπία “Rusten” σε όλα τα μεταλλικά στοιχεία και πλαστικά χρώματα.
“Ξύλινες κατασκευές και επενδύσεις χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία για τη σαφή οριοθέτηση του χώρου αλλα και για την δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας”.
Την ίδια ώρα, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν παρτέρια από γυψοσανίδα τα οποία προστατεύτηκαν με γεωύφασμα. Στο εσωτερικό τους, υπάρχουν αποξηραμένα αρωματικά φυτά τοποθετημένα σε βάση φελιζολ, καλυμμένη με χώμα και βότσαλα.
Παράλληλα έγινε ειδική μελέτη φωτισμού στο χώρο για την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να εστιάσουν τον φωτισμό στα τραπέζια για να αναδείξουν το μενού του σεφ που είναι επίκεντρο της συνολικής μελέτης. Ο λευκός φωτισμός της κουζίνας έρχεται σε αντίθεση με τον ήπιο και θερμό φωτισμό του χώρου διαχωρίζοντας τα οπτικά. Τέλος χρησιμοποιήσαν τον φωτισμό ως εργαλείο για την ανάδειξη σημαντικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που δημιούργησαν.