Το εστιατόριο υγιεινής διατροφής “LocalGreen”, που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο km architecture studio, στεγάζεται στο ισόγειο κτιρίου γραφείων στο Σύνταγμα. Η πρόσοψη του καταστήματος ανοίγεται σε μία δημόσια στοά, σε συνέχεια της οποίας το πλατύ πεζοδρόμιο προσφέρεται ως εξωτερικός χώρος του καταστήματος. Η πόλη κινείται δηλαδή μπροστά αλλά και μέσα από το κατάστημα.
Η διερεύνηση της σχέσης των ισόγειων καταστημάτων με την πόλη, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία αυτής, αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα του σχεδιασμού. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας «εξωστρεφής» χώρος-καταλύτης δημόσιας εμπειρίας.
η κουζίνα στο βάθος του καταστήματος αναπτύσσεται σε δύο στάθμες πίσω από ημιδιαφανείς επιφάνειες, αφήνοντας ορατή την προετοιμασία του φαγητού,
η όψη του καταστήματος προς τη στοά λειτουργεί ως «ζωντανή» βιτρίνα, προβάλλοντας την κίνηση υπαλλήλων και πελατών και ταυτόχρονα επιτρέποντας τη θέα προς το βάθος,
ο εξωτερικός χώρος με την πλούσια φύτευση επιχειρεί να δημιουργήσει την ποιότητα που στερείται ο δημόσιος χώρος.
Ο μαρμάρινος μπουφές, που κυριαρχεί στο χώρο, αναπτύσσεται γραμμικά τονίζοντας την κίνηση από το βάθος του χώρου –κουζίνα- ως την πρόσοψη –ταμείο-, όπου κάμπτεται για να δημιουργήσει τη βιτρίνα.
Ο χώρος διπλού ύψους αφήνει τη βιτρίνα της κουζίνας στο πατάρι να προβάλλεται πάνω από το κατάστημα και να είναι ορατή μέχρι τη στοά. Οι υφές και τα χρώματα επιλέχθηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένας φωτεινός χώρος σε αντίθεση με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο. Τα τραπέζια και οι καναπέδες σχεδιάστηκαν ειδικά για το κατάστημα.
English description: “Local Green” health-food restaurant, designed by km architecture studio, is located on the ground floor of an office-building in Athens city center, its design exploring the relation between ground-floor stores and the city while producing an extrovert space-creator of public experience.
The store frontage faces a public walk-through portico, while the wide sidewalk in front of the portico serves as the exterior space of the store. The city walks by and through the restaurant.
In that purpose, three “faces” towards the city were designed:
the kitchen is set in the background of the store, organized on two levels behind semi-transparent surfaces in order for the food preparation to be exposed,
the “living” storefront displays the movement of employees and customers, while allowing the view to the background,
the exterior space, furnished with potted plants seeks to create the quality that public space is deprived of.
As the dominant feature, the marble buffet-counter develops linearly throughout the depth of the space, highlighting the movement from the background -kitchen- to the façade -cashier– where it bends to form the storefront.
The double-height space allows the kitchen area on the loft to display itself across the restaurant to the portico. Textures and colors were chosen to create a bright space in contrast to the surrounding urban space. Bespoke tables and sofas were designed especially for the restaurant.