Το KELI Hotel είναι μια τουριστική μονάδα 2.000 τ.μ. στο Καλό Αμπέλι στην Σέριφο. Πρόκειται για ένα έργο αρκετά μεγάλης κλίμακας, για τα δεδομένα του τόπου, οπότε η ηπιότητα της παρέμβασης και η ένταξη ήταν βασική επιδίωξη για το γραφείο MOLD Architects. Η κατασκευή στο μεγαλύτερο τμήμα της, γίνεται από φυσικά υλικά, όπως ντόπια πέτρα, χυτά φυσικά υλικά, κορμοί λυγαριάς και τεχνητά οξειδωμένες μεταλλικές δοκοί.
Η δομή του παραδοσιακόυ Σεριφιώτικου κελιού χρησιμοποιείται ως αφετηρία της συνθεσης και αποτελεί την βασική σχεδιαστική μονάδα-δωμάτιο: κύριος χώρος ορθογωνικής κάτοψης με φυτεμένη οροφή που περιβάλλεται από περίκλειστη αυλή.
Τα κελιά -4 τυπολογιών- τοποθετούνται κάθετα στην κλίση της πλαγιάς και σε όριζόντια κύλιση μεταξύ τους, χαράζουν εκ νέου τους πρόποδες της πλαγιάς, με μία αυστηρά τεθλασμένη γραμμή ως μια νέα υψομετρική καμπύλη. Η οριζοντιότητα της σύνθεσης διακόπτεται από κατακόρυφες εξάρσεις, τους πύργους, που στεγάζουν μια ακόμη 5η τυπολογία διώροφων δωματίων.
“24 από τα 29 δωμάτια να διαθέτουν ιδιωτική πισίνα, ενώ το σύνολό τους εξωτερικό καθιστικό, εξωτερική τραπεζαρία, κουζίνα και ντουζ”.
Οι χώροι αυτοί λειτουργούν ως μία φυσική επέκταση του εσωτερικού, δημιουργώντας στην ουσία ένα δεύτερο υπαίθριο δωμάτιο, στεγασμένο ή μη, εκατέρωθεν οριοθετημένο, από φυσικά υλικά, όπως πέτρα, φύτευση, πεζούλες και καλάμια.
Οι μονάδες αναπτύσσονται σε 4 ανεξάρτητα συγκροτήματακαι τοποθετούνται κατά μήκος του οικοπέδου σε 2 ζώνες ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους. Με αυτή τη χωροθέτηση εξασφαλίζεται η πλήρης ιδιωτικότητα, η άμεση επαφή με τη γη και η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα για το σύνολο των δωματίων.
Η σύλληψη του ξενοδοχείου ως ένας χώρος ευεξίας, επαφής με τη φύση και την παράδοση του τόπουαλλά και ως ένας χώρος συνύπαρξης μεταξύ των ενοίκων, οδήγησαν στην δημιουργία ενός συμπλέγματος κοινόχρηστων χώρων συμβίωσης που περιλαμβάνουν lobby, εστιατόριο, μπάρ, τεχνητή παραλία με πισίνα υπερχείλισης, αλλά και βιβλιοθήκη, χώρο πολλαπλών χρήσεων, υπαίθριο θέατρο, χώρο yoga, αίθουσες μασαζ, γυμναστήριο και κέντρο ομορφιάς.
Διάσπαρτα στο οικόπεδο και μεταξύ των συγκροτημάτων υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι κατάλληλοι για καλλιέργειες, και μικρότεροι χώροι συνάθροισης, πλατείες και αγνάντια σχεδιασμένα για να φιλοξενούν σεμινάρια γαστρονομίας, αμπελουργίας και τυροκομίας.
Το σύμπλεγμα των κοινόχρηστων χώρων τοποθετείται ανατολικά και πλησίον της εισόδου του ξενοδοχείου επιτυγχάνοντας έτσι την εύκολη πρόσβαση ακόμη και για τους μη ένοικους-επισκέπτες και παράλληλα την λιγότερη δυνατή όχληση για τους ενοίκους.
Το κεντρικό κτίριο 3 επιπέδων, εκτός από το κεντρικό κλιμακοστάσιο εσωτερικά, είναι προσβάσιμο και εξωτερικά από κάθε επίπεδο δημιουργώντας διαμπερή περάσματα και επιτρέποντας μια ελευθερη κίνηση και διασύνδεση όλων των κοινοχρηστων χώρων.
“Στην είσοδο της ιδιοκτησίας έχει προβλεφθεί χώρος αναμονής με φυσική σκιά καθώς υπαίθριος χώρος στασης και στάθμευσης”.
Η είσοδος του ξενοδοχείου χωροθετείται στο ΒΑ άκρο του, από όπου ξεκινά ο κύριος δρόμος που εξηπηρετεί την κίνηση – σταθμευση των κοινόχρηστων χώρων αλλά και της 1ης ζώνης διαμερισμάτων.
“Η 2η ζώνη εξυπηρετείται αντίστοιχα με δρόμο και χώρο σταθμεσης στο Νοτιο όριο του οικοπέδου”.
Στην καρδιά του ξενοδοχείου, μεταξύ των 2 ζωνών τοποθετείται το καλντερίμι, ένας σχεδιασμένος χώρος κίνησης για πεζούς και μικρά ηλεκρικά οχήματα που συνδέει τα διαμερίσματα με την κεντρική μονάδα των κοινόχρηστων χώρων αλλά και με ενδιάμεσους χώρους- μικρές στάσεις πολλαπλών χρήσεων.
Το μητάτο, ένα κατάστημα με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, τοποθετείται στοχευμένα σε σημείο ώστε να οριοθετεί την μετάβαση από την κοινόχρηστη πλευρά στην ιδιωτική σφαίρα των διαμερισμάτων.
Δυτικά του συγκροτήματος δεσπόζει ένα παραδοσιακό κελί, το οποίο ανακατασκευάζεται και χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας. Σε συνδυασμό με το αλώνι και την διαμόρφωση των πεζούλων, ο χώρος αυτός μπορεί να φιλοξενεί αυτόνομα πληθώρα κοινωνικών εκδηλώσεων.
Το έργο KELI hotel απέσπασε ειδικό βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο μη υλοποιημένο έργο» κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των 100% Hotel Design Awards 2019 by 100% Hotel Show.
English description: MOLD architects designed KELI hotel, a large-scale tourist unitof 2,000 sqm, in Kalo Ampeli of Serifos Island, aiming to intervene to the location moderately and integrate the unit into the site
For the greater part, architects used natural construction materials, namely local stone, moulded natural materials, wicker logs and artificially oxidized metal beams.
The traditional cell-like structures of Serifos are the starting point of the composition and for architects basic design unit; a main area of rectangular plan view, with planted roof, surrounded by an enclosed courtyard.
“Four cell types are placed vertically to the slope, unrolling horizontally”.
The cell arrangement reinscribes its course on the foot of the hill with a highly scattered trace, up to a new altimeter curve. The composition’s horizontal design is interrupted by vertical excursions, the towers, which house a fifth type of two-storeyed rooms.
“24 out of 29 rooms have a private pool, while all are equipped with an outdoor sitting area, an outdoor dining area, a kitchen and a shower”.
These areas function as a natural extension of the interior space. Essentially, they create a second outdoor room, either roofed or not, whose boundaries are delimited on both sides by natural materials, such as stone, planting, benches and reeds. The units are developed in four independent complexes, positioned along the plot in two zones in accordance with the site morphology.
“This arrangement allows for complete privacy, direct contact with the land and unobstructed sea views for all rooms”.
The concept behind this design is that a hotel should be a place of wellness, where you can get in touch with nature and local tradition, a place where inhabitants coexist.
This led to the construction of a complex of communal living areas, including a lobby, restaurant, bar, an artificial beach with an overflow pool, but also library, multipurpose space, an outdoor theatre, a yoga area, massage rooms, gym and beauty center.
Scattered along the plot and between the complexes, there are landscaped spaces suitable for crops, as well as smaller gathering areas, such as squares and viewpoints, designed to host gastronomy, viticulture and cheese-making seminars. The cluster of communal areas is placed to the East and close to the hotel entrance, giving easy access to guests and others.
“At the same time, this arrangement causes the least possible nuisance for the guests”.
With the exception of the central interior staircase, the 3-level central building is fully accessible from the outside and from each level, creating double aspect passageways and allowing for free movement and the interconnection of all communal areas.
“The property entrance is also provided with a waiting area with natural shade, as well as an outdoor parking space”.
The entrance is placed at the hotel’s North-eastern end, next to the start of the main road that caters to the traffic and parking needs of the communal areas and the first zone of apartments. The needs of the second zone are met respectively, with a road and parking space at the Southern end of the plot.
“Between the two zones, a cobbled street for pedestrians and small electric vehicles is designed at the very heart of the hotel”.
The street connects the apartments with the central unit of the communal areas, as well as with in between spaces that serve as small stopping areas of multiple purposes. Mitato, a delicatessen with local traditional products, is positioned strategically to delimit the transition from the communal side to the private sphere of the apartment area.
A traditional cell dominates the area west to the complex. It was rebuilt to be used as a place of worship. Paired with the threshing floor and the landscaped berms, this space can host a variety of social events independently.