Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και σήμερα τρία στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα διαθέτουν εγκατεστημένο σύστημα παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης, όταν χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν φτάσει ήδη στο 90%.
Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας) το ενεργειακό όφελος από τα παραπάνω συστήματα, ισοδυναμεί με τρεις μονάδες αντίστοιχης ισχύος του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης.
Η συνεισφορά των ηλιακών θερμικών συστημάτων είναι σημαντική και στη μείωση των συνεπειών εμφάνισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Ένα τυπικό σύστημα με επιφάνεια συλλέκτη 2,5 τ.μ. χωρητικότητας 150 λίτρων νερού, που αντικαθιστά μια ηλεκτρική θερμάστρα, οδηγεί σε αποφυγή εκπομπής 1.700 kg CO₂/έτος. Αντιστοίχως, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εάν εξοικονομήσει όλες τις εκπομπές ενός οχήματος με θερμικό κινητήρα (κάτι που δεν ισχύει), παρουσιάζει μείωση ρύπων 1.400 kgr CO₂/έτος.
Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή βιομηχανία θερμικών ηλιακών, που εκπροσωπείται από την ΕΒΗΕ και καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την εγχώρια αγορά, ενώ παράλληλα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της. Περίπου 80.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες εγκαθίστανται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και στο τέλος του 2020 η συνολική επιφάνεια ηλιακών συλλεκτών στη χώρα μας αριθμούσε 4.989.550 τετραγωνικά μέτρα.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Η πορεία ήταν σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος REPowerEU, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται τριπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος των ηλιοθερμικών έως το 2030. «Ο στόχος αυτός ισοδυναμεί με αύξηση της ετήσιας παραγωγής και εγκατάστασης κατά 600% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, στα επόμενα επτά χρόνια», αναφέρει σχετικά η ΕΒΗΕ.
Κίνητρα στήριξης της χρήσης ηλιακών θερμοσιφώνων δεν υπήρχαν, παρά μόνο ως τμήμα των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», όπου όμως το συνολικό κόστος της κτιριακής αναβάθμισης, εμπόδιζε πολλά νοικοκυριά να συμμετάσχουν. Έτσι οι ηλιακοί συλλέκτες, μαζί με τα φωτοβολταϊκά και τις αντλίες θερμότητας, έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχα προγράμματα επιδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης ή αντικατάστασης συσκευών.
Οι σωληνώσεις του ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος του ηλιακού που περιλαμβάνει τον συλλέκτη, τις συνδέσεις με το μπόιλερ και τον εναλλάκτη του, φίλτρα, μειωτή, βάννες και ασφαλιστικές βαλβίδες, θα πρέπει να μονωθούν με αφρώδη μονωτικά πάχους ≥13mm λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται και με αντοχή UV ηλιακή ακτινοβολία (με φιλμ PVC λευκού ή μαύρου χρώματος και με ειδική βαφή προστασίας)
Στον ελληνικό χώρο ξεχωρίζει ηISOPIPE AE με επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα αλλά και σε 40 χώρες του εξωτερικού. Εξειδικευμένη στον τομέα των ολοκληρωμένων συστημάτων μόνωσης από συνθετικό καουτσούκ, για κλιματισμό, θέρμανση, ύδρευση, εξαερισμό & ψύξη. Η μοναδική που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στον ελληνικό χώρο με διακρίσεις από επίσημους φορείς παγκοσμίου κύρους και ευρύ φάσμα καινοτόμων προϊόντων (σειρά προμονωμένων σωλήνων με ένδειξη ανά μέτρο και φύλλα διαγώνια κομμένα) για εγκαταστάσεις υψηλών απαιτήσεων.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Ο συνδυασμός των εύκαμπτων υλικών μόνωσηςISOPIPE, με τα διαφορετικά είδη εσωτερικών σωλήνων, δίνει την δυνατότητα εξειδικευμένης λύσης ακόμα και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Πιο συγκεκριμένα η ελαστομερής μόνωση που χρησιμοποιείται είναι:
ISOPIPETC με εξαιρετική θερμική απόδοση και αντοχή στα συμπυκνώματα, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική Πιστοποίηση (ASTM E2180 και ASTM G21).
ISOPIPEHT–HF μονωτικό υλικό ελεύθερου αλογόνων (CFC και HCFC), με εξαιρετική θερμική αγωγιμότητα και αντοχή στους + 175⁰C.
SOLARSG μονωτικό υλικό με ειδική σαγρέ μεμβράνη εξωτερικής προστασίας με υψηλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Ενώ οι διαθέσιμοι τύποι σωληνών που εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία του εν λόγω προϊόντος είναι:
INOX DN 12 – DN 25
PERT – AL – PERT 16mm – 26mm
Πολυαιθυλενίου (PE) 15mm – 22mm
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Ως αποτέλεσμα των ως άνω ποιοτικών συνδυασμών έχουμε προμονωμένους σωλήνες unaveldPE, unaveldPERT–AL–PERT και προμονωμένους ΙΝΟΧ σωλήνες. Προχωρώντας ακόμα ένα βήμα μπροστά, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για εύκολη γρήγορη και αψεγάδιαστη εγκατάσταση δημιούργησε το ISOSOLTWIN. μια καινοτόμο σύνθεση δύο προμονωμένων σωλήνων με ενσωματωμένο καλώδιο. Ιδανικό για την σύνδεση συλλεκτών με boiler σε ηλιοθερμικά συστήματα φυσικής ή βεβιασμένης κυκλοφορίας. Επιπλέον το διερχόμενο κατά μήκος καλώδιο, συνεργεί στην εύκολη αλλά προπάντων ασφαλή σύνδεση των θερμοστατών με τα αντίστοιχα boiler.
Το όραμα εναρμόνισης του ISOSOL με τις ανάγκες της αγοράς όχι μόνο σε υλικοτεχνικό επίπεδο, αλλά και ως ιδανική λύση με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, αποδεικνύει την κοινωνική ευθύνη της πολυετούς πορείας της ISOPIPE, μία ελληνικής εταιρίας υψηλής τεχνογνωσίας με κυρίαρχο αποτύπωμα στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη.