Αναμειγνύοντας Μεσογειακές γεύσεις και σύγχρονες τεχνικές της Λατινικής Αμερικής, Το Imperfecto, δημιούργημα του σεφ Enrique Limardo και του συνέταιρου του Ezequiel Vázquez-Ger, κέρδισε πρόσφατα την εκτίμηση του γκουρμέ κοινού, αφότου άνοιξε τις πόρτες του, τον Απρίλιο του 2021. Η μόνιμη αναζήτηση της τελειότητας, κατά τον Αριστοτέλη, αλλά μη φτάνοντάς την ποτέ, αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας του εστιατορίου.
Την ιδέα συνέλαβε ο δημιουργικός νους του φωτογράφου Γιώργου Κορδάκη και το εστιατόριο σχεδιάστηκε από το Ελληνο-σουηδικό γραφείο OOAK Architects. Το Imperfecto είναι φανερά επηρεασμένο από μεσογειακά πρότυπα. Ταλαντεύεται στην χρωματική παλέτα του άσπρου και του μαύρου, με αποχρώσεις του μπλε και χαρακτηριστικές θερμές μαστορικές τερακότα πινελιές.
Το καθένα προσφέρει τη δική του καθορισμένη ενέργεια. Ένας σκηνογραφικός τοίχος φόντου, εμπνευσμένος από τα μεσογειακά μαρμάρινα λατομεία, συνδέει τους χώρους. Στην ουσία πρόκειται για ένα τοίχο που με πολλαπλές επιφάνειες σε διάφορες αποχρώσεις και υφές του άσπρου.
Απαλό και τραχύ, γυαλιστερό και ματ αντικατοπτρίζει το φως με διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας τον πλούσιο σε σημασία και συμβολισμούς. Κομψά δερμάτινα σιλό, με θόλους και στρογγυλά τραπέζια για πιο οικείες συναντήσεις στον πίσω τοίχο. Πάνω από την κυρίως αίθουσα του εστιατορίου, γυάλινοι λαμπτήρες σε σχήμα σταγόνων σχεδιασμένοι από τον καλλιτέχνη υαλουργό Simon Klenell, προσφέρουν θερμό φωτισμό που μιμείται την θαλπωρή του ήλιου πάνω από το Αιγαίο.
Πολλά έπιπλα έγιναν κατά παραγγελία και σχεδιάστηκαν από τους OOAK Architects, συνδυάστηκαν με κομμάτια που προέρχονται από μερικούς από τους διασημότερους οίκους, στο design, φίρμες δημιουργώντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του DNA του εστιατορίου.
“Ένα έπιπλο υποδοχής για τους πελάτες από ξύλο ελιάς, σε συνδυασμό με χειροποίητα κεραμικά πλακάκια και δοχεία της καλλιτέχνιδος Μελίνας Ξενάκη, στολίζουν τον χώρο”.
Ο πλούσια σχεδιασμένος χώρος του μπαρ με φωτιστικά σχεδιασμένα custom από το στούντιο Orbium και μία φωτογραφία μεγάλης διάστασης ενός ελληνικού λατομείου του εμπνευστή του πρότζεκτ, Γιώργου Κορδάκη.
Η OOAK architects χρησιμοποίησαν διάφορα αυθεντικά υλικά υψηλής ποιότητας, που περιλαμβάνουν ελληνικά και ιταλικά μάρμαρα καθώς και πυλό και ξύλο από διαφορετικά σημεία του κόσμου, δημιουργώντας αντιθέσεις στην υφή κατά μήκος του χώρου.
Το αμάλγαμα όλων των φυσικών υλικών και των τολμηρών μορφών οδηγούν σε μια ολιστική γιορτή της αναμφισβήτητης ταυτότητας του χώρου. Μια μοντέρνα εκπληκτική κλασική γκουρμέ εμπειρία, που η μη τελειότητα πηγάζει από την ιδιαίτερη σύνθεση φαινομενικά εντελώς ασύμβατων στοιχείων, κόσμων και αισθητικών ταυτοτήτων.
English description: Fusing Mediterranean flavors and contemporary Latin American techniques, Imperfecto, the brainchild of chef Enrique Limardo and partner Ezequiel Vázquez-Ger, instantly won over the culinary crowds since it opened its doors in April 2021. Constantly seeking perfection as defined by Aristotle but never willing to achieve it is the core of the restaurant’s philosophy, meticulously practiced here every day in an elegant, expertly designed space situated in Washington DC.
Conceived as an idea in the creative mind of photographer Yiorgos Kordakis and designed by Greek-Swedish architecture studio OOAK, Imperfecto is openly influenced by Mediterranean archetypes. Relying on the distinctive color palette of white and black, punctuated with hues of blue and featuring warm wooden and artisan terra-cotta accents, the 98-seat restaurant is divided into three parts: The Bar, The Chef’s Table and The Main Dining Room, each offering its own defined energy.
This is actually a wall, articulated with multiple textures in various shades of white -both lean and rough, shiny and matte, reflecting the light in different ways- turning it into a piece of art, rich in significance and connotations.
Elegant leather banquette silos line the back wall, with overhead domes and round tables creating a pod-like sensation. Above the main dining room, drop formed glass bulbs designed by Swedish Glass artist Simon Klenell offer warm lighting, simulating the comfort of the sun over the Aegean.
“Bespoke furniture, custom designed by OOAK Architects, paired with pieces by some of the world’s biggest designer brands, creates the backbone of the restaurant’s DNA”.
A custom-made host desk of burl wood combined with handmade ceramic tile artwork by London/Athens based ceramic artist Melina Xenaki adorns the space, and the intricately designed bar area features overhead arches with bespoke light fixtures by Orbium light studio and a mural photograph of a Greek Quarry by the initiator of the project, Yiorgos Kordakis.
OOAK architects has used varied high-quality finishes and authentic materials including Greek and Italian marbles as well as brass and wood from different parts of the world, creating contrasting textures across the space.
This amalgamation of natural materials and bold shapes bring forth a holistic celebration of the undisputed identity of the place: A modern yet extraordinarily classic culinary experience whose im-perfection derives from the divine synthesis of seemingly completely incompatible elements, worlds and aesthetic identities.