Το ERGON Agora East, σχεδιασμένo από τους Urban Soul Project, βρίσκεται επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και χρησιμοποιεί εκ νέου ένα παλιό βιομηχανικό κέλυφος του 1970, μεγέθους 2500 τ.μ. Επαναπροσδιορίζοντας την εμπειρία της υπεραγοράς, το ERGON Agora East οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαίνουν ταυτόχρονα, πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.
Η υπεραγορά προσφέρει μία εκτεταμένη ποικιλία προϊοντων φρέσκων, ψυγείων και ραφιού, κάβα, καφεκοπτείο, και συνυπάρχει με το εστιατόριο, το φούρνο και το ζαχαροπλαστείο. Το ιδιαίτερο στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου συνολικής έκτασης 6000 τ.μ. που φτάνει μέχρι την θάλασσα, δίνει την ευκαιρία της επέκτασης της εμπειρίας εξωτερικά, με ένα νέου τύπου λαχανόκηπο, σε παρτέρια, όπου ανάμεσα σε άλλα διαθέτει καντίνες φαγητού, beachbar, χώρο για παιδικές δραστηριότητες και θερινό σινεμά, με σκοπό να δημιουργείται ένας νέος τόπος συνάντησης.
“Το υφιστάμενο κτίριο είναι επίμηκες, με εμφανή βιομηχανικά στοιχεία όπως το εμφανές μεταλλικό χωροδικτύωμα της δίρριχτης στέγης, οι τσιμεντόλιθοι και δάπεδο μωσαϊκού”.
Με τη διάνοιξη της νοτιοδυτικής όψης και του skylight σε όλο το μήκος της οροφής, που φτάνει τα 70 μέτρα, το κτίριο διευρύνεται νοητά και ενοποιείται με το περιβάλλον του. Οι διαμπερείς όψεις, συνδέουν οργανικά το εσωτερικό με το εξωτερικό, δημιουργώντας την αίσθηση μιας ανοιχτής αγοράς. Ο εσωτερικός χώρος αλλάζει συνεχώς, αφού ενσωματώνει τα χρώματα του φυσικού φωτός, προσφέροντας κάθε στιγμή μια ξεχωριστή χωρική εμπειρία.
Το εστιατόριο αναπτύσσεται στη νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, προς την θάλασσα σε μια νοητή πλατεία, που δημιουργούν η ανοιχτή κουζίνα, ο φούρνος, το δωμάτιο του privatechefing και η κεντρική ενιαία νησίδα του bar–roastery.
Με τον τρόπο αυτό, το εστιατόριο χωρίς να χάνει την επαφή του με την υπεραγορά, σε έναν βαθμό αυτονομείται και στρέφεται προς τη θέα της δύσης, καθορίζοντας στη συνέχεια και τον άξονα ανάπτυξης όλου του περιβάλλοντα χώρου.
English description: ERGON Agora East, designed by Urban Soul Project, is located in Pylaia, a few kilometers outside the city of Thessaloniki, and re-uses an old industrial shell of 1970s, of 2500 sq.m. Redefining the supermarket experience, ERGON Agora East is organized in such a way that many different activities take place at the same time.
The supermarket offers an extensive variety of fresh products, refrigerated and on shelves, and also has a wine cellar, a coffee roastery, and co-exists with the restaurant, the bakery and the patisserie.
The unique element of the surrounding space with a total area of 6000 sq.m., that reaches the sea, gives the opportunity to expand the experience outside, with a new type of vegetable garden, where among others there are canteens, a beach bar, a playground and an open-air cinema, all together creating a new type of meeting place.
“The existing building is elongated, with ruling industrial elements such as the visible metal grid of the pitched roof, the concrete blocks and the terrazzo floor”.
With the opening of the southwest side and the skylight along the entire length of the roof, which reaches 70 m., the building is conceivably enlarged and integrated with its environment. The translucent facades organically connect the interior with the exterior, creating the feeling of an open market. The interior is constantly changing, as it takes in the colors of natural light, offering every moment a unique spatial experience.
The restaurant is developed on the southwest side of the building, facing the sea, in an imaginary square, created by the open kitchen, the oven, the private chefing room and the central single island of the bar-roastery. In this way, the restaurant, without losing contact with the supermarket, to some extent becomes autonomous and turns to the view of the west, then defining the axis of development of the entire surrounding area.