IEA: Έως το 2020 η τιμή των ΑΠΕ θα είναι φθηνότερη από αυτή των ορυκτών καυσίμων
9 Οκτωβρίου 20183,9 εκάτ. ευρώ για τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής των Προσφυγικών στον Καρέα του Δήμου Βύρωνα
9 Οκτωβρίου 2018Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο μονωτικό και λιγότερο ακριβό τσιμέντο με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους; Οι απαντήσεις έρχονται από τη Βόρεια Ιταλία.
Περίπου 50 χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυροδέματος παράγονται κάθε χρόνο σ’ αυτό το εργοστάσιο, σε μορφή προκατασκευασμένων προϊόντων. Και σήμερα δεν εργάζονται εδώ μόνο εργάτες στον τομέα των κατασκευών αλλά και χημικοί μηχανικοί, επιστήμονες υλικών και ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος. Θέλουν να αναπτύξουν ένα τύπο τσιμέντου που να μην έχει μόνο καλύτερες μονωτικές ιδιότητες, αλλά να είναι και πιο αποτελεσματικό, λιγότερο ακριβό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Οι εργάτες φτιάχνουν εδώ σύνθετα προκατασκευασμένα προϊόντα σκυροδέματος, χρησιμοποιώντας το συμβατικό τσιμέντο. Αυτή η επιχείρηση είναι μία από τις χιλιάδες του χώρου. Η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση τσιμέντου υπολογίζεται γύρω στα 10 δις κυβικά μέτρα. Ο συγκεκριμένος τομέας έχει τεράστιο ανταγωνισμό.
Οι περιβαλλοντικές συνέπειές του είναι τεράστιες:
«Το τσιμέντο είναι σίγουρα το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο κάθε χρόνο στη Γη. Αλλά είναι υπεύθυνο για το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το να βρούμε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον τσιμέντο που να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο δεν θα είναι μόνο καλό για τη φύση, αλλά και για την συγκεκριμένη οικονομική αγορά» επισημαίνει η Αριάνα Αμάτι, χημικός μηχανικός, συντονίστρια του προγράμματος Ecobinder.
Οι επιστήμονες που δουλεύουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ Ecobinder, έχουν βρει ήδη κάποιες λύσεις στα ζητήματα αυτά. Έχουν αντικαταστήσει μερικά από τα ορυκτά που εμπεριέχονται στη σύνθεση του σκυροδέματος. Το αποτέλεσμα που πέτυχαν έχει 30% μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
«Χρειαζόμαστε λιγότερο ασβεστόλιθο, που περιέχει CO². Αυτός καίγεται στο εργοστάσιο τσιμέντου. Αυτό είναι το ένα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η παραγωγή κλίνκερ γίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, περίπου 200ºC χαμηλότερα σε σύγκριση με το συνηθισμένο τσιμέντο Πόρτλαντ. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια και CO². Και αυτές οι συνδετικές ουσίες έχουν εξαιρετικές ιδιότητες, όπως ταχεία αύξηση της στερεότητας, που μειώνει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές του CO²» εξηγεί ο Γιάν Σκότσεκ, επιστήμονας υλικών στην Heidelbergcement AG.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τρία πειραματικά τσιμέντα για να φτιάξουν έξι δοκιμαστικά πάνελ τοίχου. Η κατασκευή κάθε πάνελ χρειάζεται 10 ώρες, αντί των συνηθισμένων 16. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει αύξηση 25% της μονωτικής τους ιδιότητας.
«Αυτός ο τοίχος μας επιτρέπει να αντανακλάται καλύτερα η ηλιακή ενέργεια, έτσι ώστε στο εσωτερικό να έχουμε περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι. Στο πάνελ έχουμε βάλει ένα ειδικό πορώδες υλικό, που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τη θερμική ιδιότητα του τοίχου» τονίζει η Μπλαντίν Άλμπερτ, επιστήμονας υλικών στην Lafargeholcim.
Η έρευνα επικεντρώνεται τώρα στον υπολογισμό της μακρόχρονης αντοχής, της ελαστικότητας και της μηχανικής ευρωστίας των πάνελ. Και γι’ αυτό το λόγο τα τοποθέτησαν στο ίδιο το εργοστάσιο. Εάν τα τεστ δικαιώσουν τους επιστήμονες και το κόστος κατασκευής μειωθεί όντως κατά 15%, όπως προβλέπουν, τότε τα νέα είναι εξαιρετικά για τους παραγωγούς προκατασκευασμένων μορφών σκυροδέματος.
«Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, λιγότερες ώρες παραγωγής για τα ίδια προϊόντα, μικρότερη συντήρηση για τα μηχανήματά μας και άρα μεγαλύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα για την εταιρία μας» υπογραμματίζει ο Μάρκο Νούτσι, διευθυντής ποιότητας της Tesisystem.
Τα προκατασκευασμένα προϊόντα του συγκεκριμένου πρότζεκτ προορίζονται, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για νέους τύπους κατασκευών, όπως και για την ανακαίνιση εμπορικών κτιρίων.