• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Κορίνθου
20 Νοεμβρίου 2024
Αυτό το απίθανο διαμέρισμα στο Παγκράτι πειραματίζεται με τις γήινες και παστέλ αποχρώσεις
21 Νοεμβρίου 2024

Data4: Ολοκληρώθηκε η τελετή θεμελίωσης για το νέο data center campus στην Παιανία

20 Νοεμβρίου 2024
Κατηγορίες
  • Κατασκευές – Ακίνητα
Ετικέτες
  • θεμελίωση
  • θέσεις εργασίας
  • κατασκευή
  • χωρητικότητα

Η Data4, ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός πάροχος κέντρων δεδομένων, τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο για το νέο της data center campus στην Παιανία, στην Ανατολική Αττική, σε τελετή θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα.Laurence Auer, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Παιανίας, κ. Ισίδωρος Μάδης.
Η τελετή θεμελίωσης, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ελληνο-γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο κατασκευής του νέου data center campus στην Παιανία, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της Data4 για αυτή τη σημαντική επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ στο συνέδριο Platform Global 2024. Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, το οποίο στοχεύει να την καταστήσει τον κορυφαίο πάροχο κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη.
Η Data4 Group διαθέτει πανευρωπαϊκή παρουσία και δραστηριοποιείται σε αρκετές αγορές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γερμανία, ενώ πλέον εισήλθε και στην ελληνική αγορά, έναν πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.
«Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινάμε αυτή τη νέα συναρπαστική ελληνική περιπέτεια της Data4. Η ελληνική αγορά έχει απίστευτες δυνατότητες. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, η Data4 επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα με δύο data centers, και θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4.
Η χωρητικότητα και οι θέσεις εργασίας του νέου data center campus
Το νέο campus βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1 κατασκευάζεται σε έκταση 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το πρώτο κέντρο δεδομένων του campus εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026, αρχές του 2027.
Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.
Η Ελλάδα, ένας στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας
Η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας ως κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία. Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.
Μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση.

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του νέου data center campus στην Παιανία | Πηγή φωτογραφίας: Data4 – ΑΠΕ – ΜΠΕ

Καινοτομία, βιωσιμότητα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης
Σε μια εποχή όπου οι αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα είναι κρίσιμες, οι υποδομές των κέντρων δεδομένων, υποστηριζόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται η βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη. Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες των διοικήσεών μας, η ηλεκτρονική μάθηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ροή δεδομένων (streaming) ή ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε αυτές.
Για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, ο Όμιλος Data4 έχει εισαγάγει μια σειρά καινοτομιών σε όλα τα campus του σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την επέκταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω προληπτικής συντήρησης.
Επιπλέον, ο στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία «Εξαιρετική» για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως η ενεργειακή απόδοση, η διαχείριση υδάτων, τα βιώσιμα υλικά όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με την επίτευξη αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα διαθέτει κέντρα δεδομένων με πιστοποίηση BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.
Συνεργάτες για το ελληνικό έργο
Η ελληνική δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος, μαζί με την κατασκευαστική εταιρεία Cap Ingelec, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην καθοδήγηση των νομικών και τεχνικών πτυχών της κατασκευής του νέου campus κέντρων δεδομένων. Η Knight Frank συνέβαλε στην εξασφάλιση της συναλλαγής, καθώς και η Hill International, που βοήθησε την Data4 με συμβουλές και με τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Κεντρική φωτογραφία: Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου data center campus στην Παιανία | Πηγή: Data4

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

30 Οκτωβρίου 2025

Noval Property: Πιστοποίηση LEED Gold για το σύγχρονο κτήριο μεικτής χρήσης “Ardittos House”


Διαβάστε το άρθρο
30 Οκτωβρίου 2025

Εγκαινιάστηκε η νέα βιοκλιματική όψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Διαβάστε το άρθρο
29 Οκτωβρίου 2025

Τι ισχύει για τις θέσεις πάρκινγκ σε υπόγεια γκαράζ, ακάλυπτους χώρους και πυλωτές πολυκατοικιών;


Διαβάστε το άρθρο
29 Οκτωβρίου 2025

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Απελευθερώνεται η οικοδομική δραστηριότητα


Διαβάστε το άρθρο
29 Οκτωβρίου 2025

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους: Ανοίγει η πλατφόρμα συμπλήρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου


Διαβάστε το άρθρο
27 Οκτωβρίου 2025

Η νέα φάση του ελληνικού real estate – Οι δέκα άξονες μιας ώριμης αγοράς


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.