Το CyprusPlanetarium, το οποίο αποτελείται από δύο κτήρια που φιλοξενούν Πλανητάριο, εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, παρατηρητήριο, αστεροσκοπείο, εστιατόριο και χώρους εκπαίδευσης, χωροθετείται στο Επισκοπειό στην επαρχία Λευκωσίας και αποτελεί ένα μοναδικό έργο ορόσημο για την Κυπριακή κοινωνία.
Ένα πρωτοποριακό κτίριο, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Savvides-Architects, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική, την λειτουργία, την τεχνολογία, την αειφόρο ανάπτυξη-περιβαλλοντική συμπεριφορά, κοινωνική επιρροή, οικονομική βιωσιμότητα, συμβάλει στην έρευνα και την καινοτομία, στον ακαδημαϊκό τομέα, στην γνώση και την μελέτη.
Δημιουργήθηκε ένα «κατώφλι» μετάβασης, ένα «πέρασμα» και μια διαδρομή μέσα από υδάτινα στοιχεία, φύτευση και φως, ώστε η πορεία από το σημείο άφιξης προς το κτήριο του Πλανηταρίου να προσφέρει συνθήκες προετοιμασίας για τον ίδιο τον Επισκέπτη, με τη δημιουργία ποικίλων συναισθημάτων.
“Η Σύνθεση του κτηρίου και του Έργου γενικότερα, απαρτίζεται από Πλατωνικά Στερεά-Κύβος, Σφαίρα, Πολύεδρο.Το Μυστήριο, το Άγνωστο, το Σύμπαν, απεικονίζεται με το Μαύρο χρώμα ενώ, παράλληλα, το Λευκό εκφράζει την Αλήθεια, την Καθαρότητα της Επιστημονικής Σκέψης και της Ψυχής”.
Το Εστιατόριο/αμφιθέατρο όπου στο ισόγειο περιλαμβάνει εστιατόριο, καφέ και χώρους υγιεινής. Στην οροφή βρίσκεται το αμφιθέατρο-παρατηρητήριο, ιδανικό για υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις, όπως και ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο-αστεροσκοπείο.
Το Πλανητάριο όπου στο ισόγειο περιλαμβάνει την αίθουσα πλανηταρίου με οθόνη ϕ18.24 μ., 10 προβολείς και 176 θέσεις, 360°VR-Room, χώρο προσωρινών εκθέσεων, κατάστημα δώρων και καφετέρια. Στον πρώτο όροφο τοποθετείται το συνεδριακό κέντρο και στο υπόγειο χώρος γραφείων και VR–Room.
Στα πλαίσια της αειφόρου κατασκευής το κτίριο είναι φιλικό στο περιβάλλον, βιοκλιματικό και τεχνολογικά προηγμένο – έξυπνο, καθώς έχουν υιοθετηθεί υλικά, τεχνολογίες και τεχνικές που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τυχόν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και τη δημιουργία κτιρίου μηδενικής κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται τα πιο κάτω εργαλεία:
Βιοκλιματικός σχεδιασμός, βέλτιστος προσανατολισμός του κτιρίου για την εξασφάλιση ωφέλιμων ηλιακών θερμικών κερδών. Σχεδιασμός ανοιγμάτων για την ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερου φυσικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και οπτική θέα στο εξωτερικό φυτεμένο περιβάλλον. Φωταγωγός για εξασφάλιση φυσικού φωτισμού στο υπόγειο.
Διαμπερής φυσικός αερισμός των χώρων, δημιουργία αεραγωγού για εξασφάλιση φυσικού αερισμού/εξαερισμού στον υπόγειο χώρο, υδάτινα στοιχεία που δρουν θετικά στον δροσισμό των χώρων.
Double skin ventilated façade, σύστημα διπλής αεριζόμενης επιδερμίδας. Μειώνει την θερμική μάζα της τοιχοποιίας, αφού o φυσικός αερισμός διαχέεται διαμέσου των δύο επιδερμίδων.
Φυτεμένο δώμα, αποτελεί μέρος του παθητικού σχεδιασμού με την βελτίωση της θερμομόνωσης και του μικροκλίματος που προσφέρει.
Γίνεται χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά ηλιακά πανέλα στον θόλο), για να εξασφαλιστεί η αυτόνομη ενεργειακή του λειτουργία.
Κοινωνική υπόσταση
Το κτίριο έχει στόχο να προσφέρει στην κοινωνία όλης της Κύπρου. Είναι το μοναδικό πλανητάριο στην Κύπρο και προσφέρει τόσο στην Ψυχαγωγία όσο και στην Γνώση και Επιμόρφωση. Το έργο αποτελεί ένα Χώρο για τον Άνθρωπο, συμβολίζει την δημιουργία, την γένεση, τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες. Ένας χώρος για την ευχαρίστηση και μόρφωση όλης της οικογένειας του πυρήνα της κοινωνίας. Προσφέρει θέσεις εργασίας σε άτομα της γύρω περιοχής, συμβάλλοντας στην κοινωνική αναβάθμιση και την οικονομία του τόπου.