Η πρόταση που παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Cube Architects και The-archstudio αφορά στη δημιουργία μιας διπλοκατοικίας σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από τη Θήβα. Πρόκειται για κτίριο που θα στεγάσει δύο συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό δόθηκε έμφαση και στην ανεξαρτησία των δύο σπιτιών αλλά ταυτόχρονα και στην ομαλή συνάθροιση των οικογενειακών προσώπων τις ώρες που εκείνα επιθυμούν.
Η επιλογή της συνθετικής λύσης είχε ως κυρίαρχο στόχο αρχικά την πλήρη εκμετάλλευση της θέας, καθώς το οικόπεδο είναι επικλινές με ταυτόχρονο προσανατολισμό προς τη μεσημβρία, καθώς και στην επιλογή τοπικών υλικών ώστε να επιτευχθεί η ήπια προσαρμογή του κτηρίου στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο.
“Στο οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο ύψος από την επαρχιακή οδό, ο επισκέπτης θα δει δυο λευκούς όγκους να ξεπροβάλλουν, κυριολεκτικά από τη γη”.
Κεντρική ιδέα της σύνθεσης αποτελεί η δημιουργία των μεγάλων πέτρινων αναλημματικών τοίχων, που κυρίαρχα συναντάμε στο αγροτικό τοπίο για λόγους συγκράτησης των χωμάτων, η σχηματοποίηση του τοπίου κατά τρόπον τέτοιον, ώστε να εξυπηρετεί την κεντρική συνθετική ιδέα των κατοικιών και τελικώς σε αντίστιξη με αυτούς τους μεγάλους πέτρινους τοίχους τοποθετείται μια λευκή τεθλασμένη γραμμή η οποία δημιουργεί τους χώρους διημέρευσης των προσώπων.
Ο επισκέπτης εισέρχεται από την βόρεια και ανατολική πλευρά του οικοπέδου και «βαθαίνει» σταδιακά προς το σημείο ενδιαφέροντος δηλαδή τις κατοικίες. Στο οικόπεδο υπάρχει μια μεγάλη χαρακιά, η οποία σημαίνεται ταυτόχρονα με νερό, και είναι η κύρια βασική πορεία προς τις κατοικίες και οδηγεί κεντροβαρικά της σύνθεσης.
Οι χαράξεις και οι κατοικίες ακολουθούν τη σχηματοποίηση του τόπου, έχοντας κατά νου τον περίπατο του επισκέπτη ανάμεσα στις ελιές, κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής και των ιδιαίτερων φυτεύσεων και αρωμάτων. Τμήματα των ανωδομών είναι φυτεμένα δώματα, αρδεύονται από υπόγειο σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και τα κενά στις πλάκες οροφής επιτρέπουν το φως και τη βλάστηση να εισχωρήσουν στις κατοικίες.