Στον Παράδεισο του Νέου Μαρμαρά, έναν ιδιαίτερο παράκτιο οικισμό στην παραθαλάσσια έκταση της Σιθωνίας Χαλκιδικής, δημιουργήθηκε το πολυτελές ξενοδοχείο AmyntasSeafrontHotel. Το γραφείο Skarlakidis Architecture Studio ανέλαβε μαζί με τους DP Architects την αρχιτεκτονική μελέτη του ξενοδοχείου, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τη μοναδικότητα του ύφος της γύρω περιοχής.
Κύρια χαρακτηριστικά του οικοπέδου είναι η άμεση γειτνίασή του με τη θάλασσα, η επιβλητική βλάστηση καθώς και το πέτρινο κτίσμα προ του ’55, που βρίσκεται στο όμορο οικόπεδο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιθυμία του ιδιοκτήτη ήταν να κατασκευάσει ένα σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα εκμεταλλευόμενο στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη θέα προς τη θάλασσα. Με γνώμονα αυτό, η κτιριακή σύνθεση απαρτίζεται από δύο όγκους, το κτίριο «Α» που αναπτύσσεται κάθετα προς την θάλασσα και το κτίριο «Β» που τοποθετείται στο δυτικό άκρο του οικοπέδου.
“Στο επίπεδο του ισογείου έχουν τοποθετηθεί οι κοινόχρηστοι χώροι του τουριστικού καταλύματος ήτοι ο χώρος υποδοχής (reception), το παρασκευαστήριο, ο χώρος πρωινού, η αποθήκη καθώς και δύο δωμάτια”.
Στον όροφο αναπτύσσεται ο κύριος όγκος των δωματίων, συγκεκριμένα τρία δωμάτια στο κτίριο Α’ και ένα στο κτίριο Β’. Στο επίπεδο του ορόφου και συγκεκριμένα πλησίον του κλιμακοστασίου, στον ημιυπαίθριο χώρο ανάμεσα στους διακριτούς κτιριακούς όγκους βρίσκεται το κοινόχρηστο καθιστικό με παροχές ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης (mediatheque).
Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί πως το κτίριο «Β» έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας ΑμεΑ εναρμονισμένο πλήρως με τις διατάξεις προσβασιμότητας. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του καταλύματος εξασφαλίζεται η πρόσβαση ΑμεΑ δημιουργώντας διαδρόμους με κλίση μικρότερη του 5% και την κατασκευή ανελκυστήρα.
“Σε κεντρική θέση του οικοπέδου κυριαρχεί η κολυμβητική δεξαμενή καθώς και στη συνέχειά της προς τη θάλασσα, η «παιδική» κολυμβητική δεξαμενή. Οι δύο συνδεδεμένες κολυμβητικές δεξαμενές διαμορφώνονται παράλληλα με το κτίριο Α’ ως ένας κεντρικός πόλος έλξης σε ένα νοητό αίθριο”.
Τα αυτοκίνητα εισέρχονται στο οικόπεδο από την νότια άκρη της δυτικής πλευράς, εφαπτομενικά με τον τσιμεντοστρωμένο υφιστάμενο δρόμο-ρέμα που αναφέρθηκε παραπάνω. Στην απόληξη του δρόμου αυτού και συγκεκριμένα στην ανατολική άκρη της νότιας πλευράς πλευράς τα αυτοκίνητα σταθμεύουν με μέτωπο προς το τσιμεντόστρωτο ρέμα.
Η κτιριακή σύνθεση κατασκευάστηκε με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και οπτόπλινθουςως στοιχεία πλήρωσης. Στο επίπεδο του ισογείου σε σημεία έντασης των καθαρών γεωμετρικών όγκων επιλέχθηκε η επένδυση με πέτρα.
Οι δύο τετράριχτες στέγες του καλύπτονται με φυσικής απόχρωσης κεραμίδια ολλανδικού τύπου. Τα κουφώματα είναι αλουμινίου σε γκρι απόχρωση. Το χρώμα των τοίχων είναι εκρού (RAL 9001) και τα μεταλλικά στοιχεία γκρι (RAL 7039). Αντί κιγκλιδωμάτων χρησιμοποιούνται υαλοπετάσματα με ανοξείδωτα στοιχεία ενώσεων. Στην πρόσοψη τοποθετούνται ξύλινες κατασκευές στέγαστρα – pergolaμε στοιχεία σκίασης καλαμωτές φυσικής απόχρωσης.
Η κτιριακή αυτή διάταξη αποτελεί μια σύνθεση με έντονο το στοιχείο της εναλλαγής ανοιχτών και κλειστών χώρων. Εναλλαγή που επιδιώκεται και μέσα από την επιλογή υλικών, σύγχρονων και παραδοσιακών, ικανών να συγκεραστούν αρμονικά και να αποδώσουν ένα ομαλά ενταγμένο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.
“Η θέα προς τον Τορωναίο Κόλπο και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου τουριστικού καταλύματος ενταγμένο στο τοπίο ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που καθόρισαν το σχεδιασμό και τη μορφή του κτιρίου το οποίο συνελήφθηκε ως ένα πλαίσιο θέασης της θάλασσας”.
Χαρακτηριστικό του είναι οι απλές γραμμές και οι καθαροί γεωμετρικοί όγκοι. Επιλέγεται το λευκό, κατ’ εξοχήν μεσογειακό χρώμα το οποίο προσδίδει μια απλότητα στο κτίσμα. Η στοά που καλύπτει τον βασικό άξονα κίνησης την μονάδας, διακόπτει ρυθμικά το κύριο αρχιτεκτονικό στοιχείο της όψης και επιλέχθηκε να γίνει από ανεπίχριστη λιθοδομή. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μια αρχετυπική αναφορά στο περιστυλιο όπως εκφράστηκε με μοντέρνο λεξιλόγιο και στην αρχιτεκτονική των Barragan & Legoretta.
“Η φύτευση αποτελείται κυρίως από τοπικά ξηροφυτικά είδη δέντρων και θάμνων που ευδοκιμούν στο τοπικό κλίμα και χρειάζονται την ελάχιστη φροντίδα, όπως ελιά, ερεμόφυλλο, γκάουρα, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα, παχύφυτα και στίπες”.
Η φιλοσοφία του “Amyntas Seafront Hotel” φιλοδοξεί να παραμείνει ένας ζωντανός πυκνωτής ανθρώπινης δραστηριότητας σε έναν τόπο που, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί χιλιάδες λουόμενους και παραθεριστές. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σύγχρονη μονάδα φιλοξενίας, ένα ενιαίο σύνολο ικανό να καλύψει την πλειάδα των απαραίτητων ανέσεων χωρίς να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.
Το κτιριακό σύνολο σχεδιάστηκε με στόχο την ένταξή του στο φυσικό τοπίο και βασισμένες στην συνεχή ανάγκη μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των νέων κατασκευών. Επίσης στοχεύει να αποτελέσει ένα ερέθισμα και μια αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης φιλοξενίας και των παροχών της, τον τρόπο που αυτή μορφώνει το χώρο ενός ξενοδοχείου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μια εφήμερη κατοίκηση που διαπραγματεύεται τους όρους του οικείου και του ανοίκειου δημιουργώντας ένα υβρίδιο που μεσολαβεί ανάμεσα στο δομημένο περιβάλλον και το φυσικό τοπίο.