• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Μια ημιτελής κατασκευή στη Νέα Κηφισιά μεταμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο εργασίας
31 Ιανουαρίου 2025
Έκθεση Deloitte: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει εδραιώσει ακόμα τη θέση της στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων
31 Ιανουαρίου 2025

Χρυσή διάκριση στα Best City Awards 2025 για τη Siemens

31 Ιανουαρίου 2025
Κατηγορίες
  • Εταιρικά Νέα
Ετικέτες
  • siemens
  • αξιοποίηση
  • διάκριση
  • τεχνητή νοημοσύνη

Χρυσή διάκριση στα Best City Awards 2025 ​απέσπασε η συνεργασία Siemens και ΕΥΑΘ για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα η λύση που εφαρμόστηκε με πλήρη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Internet of Things.

Πρόκειται για το SIWA Blockage Predictor, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του παντορροϊκού δικτύου της πόλης της Θεσσαλονίκης, που αφορά σε λύματα και όμβρια ύδατα και προβλέπει εγκαίρως πιθανές εμφράξεις αποτρέποντας ​ πιθανές υπερχειλίσεις ​ ή πλημμυρικά φαινόμενα. 
Η λύση αυτή, βάσει των δυνατοτήτων που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη ​ ​επεξεργάζεται δεδομένα στάθμης από τα φρεάτια, λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία από τις βροχοπτώσεις στην περιοχή και αυτοδιδάσκεται σε βάθος τριών μηνών. Έτσι, η ​ ΕΥΑΘ μπορεί να γνωρίζει την ομαλή συμπεριφορά του κάθε φρεατίου ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να εντοπίζει έγκαιρα οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο δίκτυο αποχέτευσης και να ενεργεί πριν από την εμφάνιση συμβάντος, αναλαμβάνοντας δράση για τον καθαρισμό των φρεατίων ή για οποιαδήποτε παρέμβαση βελτίωσης της απόδοσης του δικτύου. 
Με τον τρόπο αυτό έχει επιτευχθεί μείωση κατά 80% σε περιστατικά όπως απρόβλεπτες εμφράξεις και υπερχειλίσεις σε παρακείμενους υδάτινους αποδέκτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα εξορθολογίζεται το κόστος συντήρησης των δικτύων. Επιπρόσθετα, με την καινοτόμο προσέγγιση της Siemens βελτιώνεται η αποδοτικότητα του συνολικού συστήματος διαχείρισης λυμάτων και διασφαλίζεται η προστασία από πιθανές μολύνσεις λόγω των λυμάτων που θα υπερχείλιζαν από τους αγωγούς, κυρίως προς τη θάλασσα.
Ο CEO της Siemens Δρ.Βασίλης Χατζίκος, δήλωσε σχετικά: «Η βράβευση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να έχει εφαρμογή στις υποδομές για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και αποδοτικών συστημάτων, τα οποία συντελούν στην αυτοματοποίηση των εργασιών και στην πρόβλεψη κινδύνων. H Siemens εστιάζει στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης «συγκεκριμένου σκοπού» παρέχοντας λύσεις όπως το SIWA Blockage Predictor, για ένα βιώσιμο μέλλον προς όφελος των ανθρώπων και των κοινωνιών».
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Λάκκας, OEM and Vertical Sales Manager, Siemens Digital Industries, σημείωσε: «Η εφαρμογή SIWA Blockage Predictor αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ψηφιακού και βιώσιμου μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις διαχείρισης υδάτων και λυμάτων με αξιοποίηση τεχνολογιών ​ αιχμής. Η λύση που αναπτύχθηκε υποστηρίζει τη λειτουργία της ΕΥΑΘ και ‘θωρακίζει’ τον Θερμαϊκό μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλη την πόλη».
Τα Best City Awards του Ομίλου Boussias στοχεύουν στην ανάδειξη πόλεων που εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες, προβάλλουν ​ΟΤΑ, φορείς και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των πόλεων, επιβραβεύουν τεχνολογίες που συνεισφέρουν στην πορεία προς την ευφυή και βιώσιμη πόλη και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δημιουργικών ευφυών κοινοτήτων με ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
c

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πηγή φωτογραφίας: Aper (ΔΤ)

17 Απριλίου 2026

Το σύγχρονο ιταλικό design βρίσκει τον χώρο του στο Àper


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Metron S.A. (ΔΤ)

16 Απριλίου 2026

Silver διάκριση για τη Mέτρον Α.Ε. στα PR Awards για την καμπάνια των 30 χρόνων


Διαβάστε το άρθρο
15 Απριλίου 2026

IFAT 2026: Η Wilo παρουσιάζει ολιστικές λύσεις σε ολόκληρο τον κύκλο του νερού


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Πύργος Πειραιά – Open House Athens (ΔΤ)

8 Απριλίου 2026

O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens


Διαβάστε το άρθρο
7 Απριλίου 2026

Η fischer αναπτύσσεται με τα συστήματα στερέωσης και λειτουργεί ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές επιρροές


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Greenvolt Next (ΔΤ)

7 Απριλίου 2026

Greenvolt Next: Ισχυρό αποτύπωμα στη Renewable EnergyTech με επίκεντρο τις λύσεις Αυτοπαραγωγής και Αποθήκευσης για επιχειρήσεις


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.