• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Εξοικονομώ 2021: Παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών έως τις 15 Μαρτίου 2025
15 Ιανουαρίου 2025
Greca Developments – ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ: Έναρξη συνεργασίας με δύο κτίρια κατοικιών στον Πειραιά
15 Ιανουαρίου 2025

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας του Μόρνου

15 Ιανουαρίου 2025
Κατηγορίες
  • Στατικά – Τοπογραφικά
Ετικέτες
  • αποκατάσταση
  • γέφυρες
  • ενίσχυση
  • φθορές

Προχωρά ομαλά η υλοποίηση του πρώτου διαπεριφερειακού έργου της χώρας για την αποκατάσταση της ιστορικής Γέφυρας του Μόρνου. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 και ειδικότερα από τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι Περιφέρειες ανέλαβαν κατά το ήμισυ να καλύψουν τη δαπάνη.

Μετά την υπογραφή της απαραίτητης προγραμματικής σύμβασης, τον Αύγουστο του 2024, οι Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός και Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση του έργου.
Συγκεκριμένα:
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο «ΠΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» με δημόσια δαπάνη ύψους 1.150.000 ευρώ.
  • Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο «ΠΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» με δημόσια δαπάνη ύψους 1.150.000 ευρώ.
Κατόπιν αυτού, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, ως φορέας υλοποίησης του έργου, επιταχύνει τις διαδικασίες δημοπράτησης. Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα εφαρμοστεί ειδική διαδικασία ποιοτικού ελέγχου, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου με βάση τις πλέον σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές.
Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας με στόχο την καθιέρωσή της σε όλα τα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης. Επισημαίνεται ότι η παλαιά γέφυρα έχει συνολικό μήκος 225 μέτρων και αποτελείται από πέντε ίσια αμφιέρειστα τοξωτά ανοίγματα, μήκους περίπου 45 μέτρων. Εξυπηρετεί την κίνηση της Επαρχιακής οδού από τη Ναύπακτο και τον οικισμό της Δάφνης προς όλους τους οικισμούς της ορεινής Δωρίδας, των Βαρδουσίων και της ορεινής Ναυπακτίας. Στη θέση της νεότερης γέφυρας επί της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου λειτουργεί σήμερα ο πρόσφατα κατασκευασμένος Ανισόπεδος Κόμβος Μαλαμάτων, ο οποίος συνδέει την Ε.Ο. με τους οικισμούς της ορεινής Ναυπακτίας.
Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, δήλωσε: «Ενώνουμε δυνάμεις με τον φίλο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και αναλαμβάνουμε εξ ημισείας τη χρηματοδότηση του απολύτως αναγκαίου έργου αποκατάστασης της ιστορικής Γέφυρας Μόρνου. Εντάξαμε το έργο στα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης 21 – 25 της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Ελλάδας και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή δημοπράτηση και την άρτια υλοποίηση του έργου.
Πρόκειται για το πρώτο διαπεριφερειακό έργο της χώρας, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της σύμπραξής μας για την ανάδειξη της λίμνης των Κρεμαστών. Αποδεικνύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να ξεπερνά εμπόδια για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε:  «Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αναγέννηση ενός σπουδαίου έργου που μετρά πάνω από 80 χρόνια ζωής. Η αποκατάσταση της γέφυρας του Μόρνου είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαπεριφερειακές συνεργασίες, απαντώντας στις ανάγκες των πολιτών και στις προκλήσεις του τόπου μας. Γι’ αυτό και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα, ανοίγοντας ακόμα πιο μεγάλους δρόμους προς την κοινή ανάπτυξη των περιοχών μας».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: financenews.gr

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φωτορεαλιστική απεικόνιση κεντρικού χώρου ισογείου με εμβληματικά έργα των συλλογών (ΕΑΜ) | Πηγή: ΥΠΠΟ

14 Απριλίου 2026

Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου


Διαβάστε το άρθρο
14 Απριλίου 2026

Ρέθυμνο: Υπογραφή σύμβασης για κατασκευή έργων από σκυρόδεμα σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους


Διαβάστε το άρθρο
30 Μαρτίου 2026

Αποκαθίσταται ο ιστορικός Μεντρεσές των Αθηνών με 1,2 εκατ. ευρώ


Διαβάστε το άρθρο
30 Μαρτίου 2026

Πρόταση ανάδειξης και προστασίας του «Λεπροκομείου Καρλοβάσου» στη Σάμο


Διαβάστε το άρθρο
30 Μαρτίου 2026

ΥΠΠΟ: Αποκαθίσταται το σκηνικό οικοδόμημα του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας – Θωρακίζεται με έργα πυροπροστασίας


Διαβάστε το άρθρο

Τρισδιάστατη απεικόνιση συνόλου έπαυλης | Πηγή: φωτογραφίας ΥΠΠΟ

23 Μαρτίου 2026

Αποκαθίσταται η ρωμαϊκή έπαυλη στο Αμύνταιο Φλώρινας, με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.