ΑΠΕ
ΥΠΕΝ: Οι όροι και η διαδικασία εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού
kataskevesktirion.gr
Με απόφαση του ΥΠΕΝ καθορίστηκαν οι όροι και διαδικασία εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος και τις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος της Χώρας.
Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος (γεωθερμικά πεδία) και στις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ) της Χώρας, πραγματοποιείται από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός των ορίων της οποίας ευρίσκεται το γεωθερμικό πεδίο ή η ΠΓΘΕ ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτών μετά από διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές.
Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας δύναται να γίνει και με τη διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατόπιν αιτήσεως ενδιαφερομένου προς την αρμόδια ως άνω αρχή, σύμφωνα με τη νέα απόφαση.
Δεν εκμισθώνονται δικαιώματα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε γεωθερμικά πεδία ή ΠΓΘΕ που έχουν προηγουμένως εκμισθωθεί ή παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και για όσο χρόνο αυτά παραμένουν ισχυρά ή εάν εκτελούνται έρευνες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), δημόσιους ερευνητικούς φορείς, ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συγκεκριμένα τμήματα γεωθερμικών πεδίων ή ΠΓΘΕ βάσει έγκρισης από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοικήσεως σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 6 του ν. 4602/2019.
Η ΕΑΓΜΕ και ο εκμισθωτής υποχρεούνται να παραδώσουν στον μισθωτή όλα τα στοιχεία που τυχόν διαθέτουν για το εκμισθωμένο γεωθερμικό πεδίο ή ΠΓΘΕ.
Σε περίπτωση εκμίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε τμήμα ή τμήματα ενός γεωθερμικού πεδίου ή μιας ΠΓΘΕ, στη συνέχεια δύναται να εκμισθωθεί μόνο το δικαίωμα εκμετάλλευσης, ενώ το δικαίωμα της διαχείρισης παραμένει υποχρεωτικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο ΦΕΚ από εδώ.
Υποβάλλετε ένα άρθρο
Στείλτε μας το άρθρο σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Σχετικά
Διαβάστε επίσης
13
Ιούλ
2026
Φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι και αυτόνομες μπαταρίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Σε διαβούλευση η απόφαση
8
Ιούλ
2026
Άης Στράτης: Διείσδυση ΑΠΕ έως 98% στο ηλεκτρικό σύστημα – Πρότυπο πράσινης μετάβασης
24
Ιούν
2026
Χρηματοδότηση για πράσινη τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα με αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά
9
Ιούν
2026
Ανάσα για τους παραγωγούς ΑΠΕ: Το ΥΠΕΝ εξασφάλισε ενίσχυση για τις μηδενικές τιμές, μετά από συνεννόηση με την Ευρώπη
4
Ιούν
2026
Greenvolt Next: Διπλή ενεργειακή επένδυση στο Royal Hotel & Suites με Solar PPA και Solar EPC
20
Μάι
2026



























