• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Παράταση υποβολής προσφορών για το πρώην ξενοδοχείο “Ambassadeur” στο κέντρο της Αθήνας
14 Νοεμβρίου 2018
Οι Zaha Hadid Architects σχεδιάζουν την μετατροπή συνοικίας της Μόσχας σε «έξυπνη» πόλη [plans]
14 Νοεμβρίου 2018

Photo © NAARO, ecoLogical Studio

«Πράσινη» αρχιτεκτονική καινοτομία δίνει απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής [pics]

14 Νοεμβρίου 2018
Κατηγορίες
  • Αστικές Αναπλάσεις
Ετικέτες
  • αρχιτεκτονικη
  • εγκατάσταση
  • καινοτομία
  • τεχνολογία

Το αρχιτεκτονικό και σχεδιαστικό γραφείο ecoLogical Studio, με έδρα το Λονδίνο, παρουσίασε, κατά την διάρκεια της φετινής συνόδου κορυφής με θέμα «Κλιματικές Καινοτομίες 2018» που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, μια “πράσινη” πρωτοποριακή εγκατάσταση, που στοχεύει στην επιτάχυνση των λύσεων για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει το Designboom.com, πρόκειται για μια “βιο-ψηφιακή” κουρτίνα, που κάλυψε, προσφάτως, την πρόσοψη εργοστασίου στο Κάστρο του Δουβλίνου. Η εγκατάσταση που φέρει το όνομα, Photo.synth.etica, είναι προϊόν συνεργασίας του λονδρέζικου γραφείου με την climate-KIC, της πιο γνωστής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας κλιματικών καινοτομιών.

Photo © NAARO, ecoLogical Studio


Η καινοτομία αυτή, αναμένεται να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντάς το, σε πραγματικό χρόνο: περίπου ένα κιλό διοξείδιο του άνθρακα κάθε μέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτήν που δεσμεύουν 20 μεγάλα δέντρα.
Η “βιο-ψηφιακή” κουρτίνα, αποτελείται από τμήματα διαστάσεων 16,2 Χ 7 μέτρων το καθένα. Κάθε τμήμα λειτουργεί ως φωτοβιοαντιδραστήρας, δηλαδή ως ένας ψηφιακά σχεδιασμένος και κατά παραγγελία κατασκευασμένος από βιοπλαστικό αποθηκευτικός χώρος ο οποίος, τη μέρα, χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να τραφούν καλλιέργειες μικροσκοπικών φυκιών, και το βράδυ φωσφορίζει.

Photo © NAARO, ecoLogical Studio


Ο αέρας του άστεως εισέρχεται, από τη βάση της κουρτίνας, ταξιδεύει φυσικά ως φυσαλίδες αέρα που ανεβαίνουν μέσα από το βιοπλαστικό, έρχεται έπειτα σε επαφή με τα αδηφάγα μικρόβια τα οποία δεσμεύουν και αποθηκεύουν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα φύκια, που μετατρέπονται σε βιομάζα.

Photo © NAARO, ecoLogical Studio


Η βιομάζα μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιοπλαστικής πρώτης ύλης, αποτελώντας το κύριο δομικό υλικό των φωτοβιοαντιδραστήρων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκλυση, από το άνω μέρος της κουρτίνας στην ατμόσφαιρα του άστεος, οξυγόνου που έχει προέλθει από τη φωτοσύνθεση.
Συμπερασματικά, οι ιδρυτές του γραφείου ecoLogical Studio, Claudia Pasquero και Marco Poletto, αναφέρουν ότι το πρότζεκτ Photo.synth.etica, υποδεικνύει ότι «στην ανθρωποκεντρική εποχή, ένας μη ανθρωποκεντρικός τρόπος συλλογιστικής και η ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, βασισμένων σε ψηφιακή και βιολογική νοημοσύνη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα του αστικού σχεδιασμού».

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Ιλίου (ΔΤ)

16 Απριλίου 2026

Παραδόθηκε το Νέο Ανοιχτό Πάρκο Άθλησης στον Δήμο Ιλίου


Διαβάστε το άρθρο
15 Απριλίου 2026

Σε τροχιά ΕΣΠΑ η ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας και το ξύλινο ντεκ στην παραλία Θεσσαλονίκης


Διαβάστε το άρθρο
15 Απριλίου 2026

Σύγχρονο πάρκο ποδηλασίας με πίστα για skateboard θα κατασκευαστεί στα Γιαννιτσά


Διαβάστε το άρθρο
8 Απριλίου 2026

Χρηματοδότηση, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Κοζάνης


Διαβάστε το άρθρο
7 Απριλίου 2026

Η ανάπτυξη στο Ελληνικό, οι πόλεις των 15 λεπτών και η καθημερινή λειτουργικότητα


Διαβάστε το άρθρο
7 Απριλίου 2026

Άνοιξε για τους πολίτες η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας μετά από 6 χρόνια ανάπλασης


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.