• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Μελέτη διώροφης μονοκατοικίας στη Κατερίνη: Μελετημένη απλότητα με συνδυασμό μοντέρνων & παραδοσιακών στοιχείων [plans]
11 Φεβρουαρίου 2019
Νέο πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία
12 Φεβρουαρίου 2019

Πολυτεχνείο Κρήτης: Αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών (REScoops)

12 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορίες
  • Η/Μ Εγκαταστάσεις
Ετικέτες
  • απε
  • ενεργειακοί συνεταιρισμοί
  • Πολυτεχνείο Κρήτης
  • πρακτικές

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας RESCOOP PLUS, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος HORIZON 2020, το εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την αξιολόγηση των προτεινόμενων ενεργειακών παρεμβάσεων με τη συνεργασία της REScoop.eu (Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τους Συνεταιρισμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για τις ακόλουθες ομοσπονδίες: EBO – Δανία, ECOPOWER – Βέλγιο, ENERCOOP – Γαλλία, SOMENERGIA – Ισπανία, SEV – Ιταλία, ENOSTRA (AVANZI) – Ιταλία και COOPERNICO – Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί με ισχυρές στατιστικές μεθόδους.

Η REScoop.eu συνασπίζει σήμερα πάνω από 2.397 ενεργειακούς συνεταιρισμούς πανευρωπαϊκά με περισσότερα από 650.000 μέλη. Αρκετοί συνεταιρισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές και μεθόδους ενεργειακής διαχείρισης, ώστε να αυξήσουν τα έσοδα και την αυτάρκεια καθαρής ενέργειας για τα μέλη τους, αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη για τον πλανήτη.

“Η πιο επιτυχημένη παρέμβαση αποδείχτηκε η Εγκατάσταση Έξυπνου Μετρητή. Χρησιμοποιείται από αρκετούς συνεταιρισμούς ήδη και οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 9% to 28% (Enercoop – Γαλλία,  SEV – Ιταλία, Som Energia – Ισπανία, EBO – Δανία)”.

Άλλα επιτυχημένα μέτρα είναι: ενημερωτική εκστρατεία με φυλλάδια EE (Ecopower – Βέλγιο, 30% μείωση), δράσεις ενδυνάμωσης παραγωγών/καταναλωτών να ενεργοποιηθούν στην ενεργειακή αγορά (Som Energia- Ισπανία, 28% μείωση), δράσεις αυτοπαραγωγής (Som Energia- Ισπανία 25% μείωση). Τέλος, οι ειδικές πρακτικές τιμολόγησης φαίνεται να είναι ένα «δίκαιο» μέτρο, καθώς αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο, πληρώνουν και περισσότερο.

Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REScoop Plus

Η πρωτοβουλία REScoop Plus, η οποία υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα ΗΟRIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην ανάπτυξη των Ενεργειακών Συνεταιρισμών πανευρωπαϊκά, με έμφαση στην ανάλυση και τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των μελών τους (πχ μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επένδυση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, κλπ.

“Παράλληλα, αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές και προωθεί κατάλληλα μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης, διαμορφώνοντας προστιθέμενη αξία για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς ΑΠΕ (REScoops)”.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής και παροχής πράσινης ενέργειας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ευρώπη, καθώς και στην προώθηση καλών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα μέλη τους, ως νέο πυλώνα στην οργάνωσή τους.
Επιπλέον, αναπτύσσονται εργαλεία, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και θα μπορούν να υιοθετηθούν από συμβατικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, μελετάται η συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα αναλύοντας τις επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα, Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί και οργανισμοί από 8 χώρες της Ευρώπης (Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία).

Οι συνεργάτες της πρωτοβουλίας REScoop Plus

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

11 Φεβρουαρίου 2026

Ακίνητα: «Γερασμένα» τα κτήρια στην Ελλάδα, με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα όρια τους


Διαβάστε το άρθρο
29 Δεκεμβρίου 2025

«Κινούμαι Ηλεκτρικά III»: Επεκτείνεται έως τις 31 Μαρτίου το πρόγραμμα, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού


Διαβάστε το άρθρο
1 Δεκεμβρίου 2025

Ανελκυστήρες: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 για την απογραφή στο ψηφιακό μητρώο


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Ολυμπία Οδός (ΔΤ)

4 Νοεμβρίου 2025

Η Ολυμπία Οδός έγινε ο πρώτος 100% LED αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Χαλιορής (Facebook Page)

22 Οκτωβρίου 2025

Αναβαθμίστηκε ο Αγωνιστικός Φωτισμός στα Βοηθητικά Γήπεδα Κ1 και Κ2 του ΟΑΚΑ


Διαβάστε το άρθρο

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της γέφυρας και της σύνδεσης με τα ιερά του αρχαιολογικού χώρου

13 Οκτωβρίου 2025

Ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.