Με θέα το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου, το κατάστημα συνδυάζει όλα τα στοιχεία ενός παραδοσιακού ελληνικού bistrot με μητροπολιτικές επιρροές. Με μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και επιλογών brunch, κοινή αναφορά αποτελεί η έμφαση στα αγνά τοπικά προϊόντα.
Η αφοσίωση των ιδιοκτητών στην τοπική ποιότητα και η επιθυμία τους, για τη δημιουργία ενός χώρου με σύγχρονη ματιά, ενέπνευσε το αρχιτεκτονικό γραφείοLab4 Architects, να ακολουθήσει την ίδια συνταγή, τόσο στη σχεδιαστική όσο και στην κατασκευαστική διαδικασία.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η αναζήτηση ντόπιων μαστόρων και τεχνητών, με στόχο την αρμονικότερη ένταξη του χώρου στο χαρακτήρα του νησιού. Επόμενο βήμα αποτέλεσε η δημιουργική ζύμωση των παραδοσιακών τοπικών αναφορών με ευρωπαϊκές επιρροές bistrot διαφορετικών περιόδων.
Η πρώτη αφορά τον εξωτερικό χώρο του καθιστικού. Η δεύτερη περιλαμβάνει το κεντρικά τοποθετημένο bar, το οποίο αναπτύσσεται σε οριζόντια διάταξη. Η τρίτη τέλος, ενσωματώνει όλες τις βοηθητικές υποενότητες, περιλαμβάνοντας το παρασκευαστήριο, τους αποθηκευτικούς χώρους και το WC.
Το παρασκευαστήριο των γευμάτων προβάλλεται μέσα από τη χρήση ενός γυάλινου διαχωριστικού τοίχου, που επιτρέπει την οπτική επαφή. Ο σχεδιασμός του bar αναδεικνύει το χώρο της παραγωγής προσφέροντας μία, καθαρής αίσθησης, επιφάνεια σερβιρίσματος.
Λιτές γραμμές και καμπύλες απολήξεις διαμορφώνουν μια μοντέρνα αισθητική, αναδεικνύοντας τη ναυτική σχεδιαστική ταυτότητα του χώρου. Μεγάλη προτεραιότητα δίνεται στην επιλογή φυσικών υλικών, όπως το ξύλο και το μάρμαρο Νάξου. Η προσθήκη γεωμετρικών πλακιδίων, παλαιωμένου τούβλου καθώς και οι αποχρώσεις του γκρι-μπλε ολοκληρώνουν το συνολικό αποτέλεσμα, προσδίδοντας την απαραίτητη δόση οικειότητας.
Φωτισμός: Zambelis Lighting – Viokef, ΓεωμετρικόΠλακάκι: Equipe Ceramicas – Art Nouveau / Palais Blue, Χρώματα: Vitex – Global Collection, ΠατητήΤσιμεντοκονία: Isomat, ΠήλινεςΚατασκευές: Rodios Pottery
English description: Located in Skopelos Island picturesque port, Decimo Bistrot, designed by Lab4 architects, is the embodiment of a traditional Greek bistrot, blended with metropolitan references.
With plenty of beverage choices and continental tastes, great emphasis is given on handcrafted specialties, based on local premium products. The owners’ eagerness to regional quality through an up to date approach, inspired the architects to follow the same “recipe” on the designing and construction progress.
The search for local craftsmen in order to create a space totally adjusted to the island’s character was the initial goal. The next step was the creative blending of all selected traditional design features with European bistrot influences, from various periods, adding a more cosmopolitan touch.
The first one is the outdoor dine-in space with costumers’ seating. The secondone includes the centrally placed bar which prevails in the space with its horizontal layout. The third one accumulates all the auxiliary spaces, including the meals preparation area, storage room and WC.
The meals preparation area is showcased within the store through the use of a glass partition which permits the optical connection with the clients. The bar design highlights the production area, offering a clean serving surface.
Clean-cut lines and rounded edges create a modern sense, pointing out the nautical design identity. Great priority was given on selection of natural materials, such as oak wood and Naxos marble. The addition of decorative geometric tiles, aged brick coatings as well as grey – blue shades completes the overall result.