Κάπου στην καρδιά της Κυψέλης, μια μικροσκοπική κατοικία 30 τ.μ., χτισμένη σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘50-‘60 άλλαξε ριζικά. Το διαμέρισμα αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα πολεοδομικής τυπολογίας της δεκαετίας του ’50-’60: επιμέρους χώροι, αποκομμένοι μεταξύ τους, με χαμηλή ποιότητα φυσικού φωτισμού και περιορισμένη οπτική συνέχεια. Η είσοδος οδηγούσε σε ένα στενό, τυφλό χωλ, το δωμάτιο-καθιστικό ήταν σε ξεχωριστό χώρο, όπως και η κουζίνα, συνδεδεμένα με διάδρομο όπου βρισκόταν το μπάνιο. Η λειτουργικότητα του χώρου ήταν αποσπασματική.
Ο σχεδιασμός του γραφείου South Constructions + Design, κινήθηκε προς την πλήρη αποδόμηση του αρχικού layout και την υιοθέτηση μιας open plan στρατηγικής. Ολόκληρος ο χώρος αναδιοργανώθηκε βάσει της λογικής της πολυλειτουργικότητας, με ήπιες μεταβάσεις μεταξύ των ζωνών διαβίωσης. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες κατοίκησης, εργασίας και ξεκούρασης — χωρίς συμβιβασμούς στην αίσθηση ευρυχωρίας και φωτός.

Οι βασικές λειτουργίες (καθιστικό, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, γραφείο) συνυπάρχουν εντός ενός ενιαίου χώρου, με επιμέρους διαχωρισμούς που βασίζονται περισσότερο σε υφές, γεωμετρίες και ελαφρά υλικά παρά σε τοίχους. Το υπνοδωμάτιο απομονώνεται μέσω υφασμάτινων κουρτινών, ενώ ένα μεγάλο κυκλικό άνοιγμα στην custom–made ντουλάπα διατηρεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εσωτερικό που αναπνέει, αλλάζει και μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Ένα custom κατασκευασμένο έπιπλο-ντουλάπα λειτουργεί ως υβριδικό στοιχείο: ορίζει την είσοδο, διαχωρίζει τον υπνοδωμάτιο και προσφέρει αποθηκευτικό χώρο, επιτυγχάνοντας αισθητική και λειτουργική συνοχή.

Η υλικότητα του χώρου επιλέχθηκε με γνώμονα την απλότητα, τη θερμότητα και την ένταξη του twist σε μια κατ’ άλλα γήινη βάση. Κυριαρχούν οι matte επιφάνειες, το φυσικό ξύλο, τα κεραμικά πλακίδια και τα υφάσματα πολύχρωμα υφάσματα. Οι περισσότερες κατασκεύες στον χώρο είναι custom, ένω custom made έγιναν και τα υφάσματα, ώστε να αγκαλιάσουν τα έπιπλα με το κατάλληλο twist, δίνοντας στην οικία μια πιο retro modern αισθητική. Η κουζίνα φέρει έντονα αναφορές στη δεκαετία του ’70, με ρετρό κεραμικά πλακίδια σε ροζ και πράσινες αποχρώσεις. Το γραφείο, ενσωματωμένο στον χώρο του καθιστικού, εξυπηρετεί τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας και τηλεργασίας.

“Η χρωματική παλέτα ισορροπεί μεταξύ γήινων και τολμηρών τόνων: μπεζ, σοκολατί και τερακότα συνυπάρχουν με έντονες πράσινες και ροζ παρεμβάσεις, προσδίδοντας στον χώρο φρεσκάδα, αντίθεση και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Το μπάνιο ακολουθεί την ίδια ρετρό κατεύθυνση, με ριγέ πλακίδια σε ροζ και μπορντό.

Οι custom καθρέφτες είναι στρατηγικά τοποθετημένοι ώστε να ενισχύουν την αίσθηση του βάθους. Το design εστιάζει στην έννοια της συνέχειας και της ήπιας μετάβασης οπτικά από χώρο σε χώρο. Γεωμετρικά μοτίβα, οργανικές καμπύλες και οπτικά «παιχνίδια» λειτουργούν σαν κοινή γλώσσα που διαπερνά όλους τους χώρους. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η κυματιστή μωβ ταινία που διατρέχει το χώρο περιμετρικά, λίγο κάτω από την οροφή, δημιουργώντας έναν ενιαίο, σχεδόν θεατρικό ρυθμό κίνησης.

Το συνολικό εμβαδόν παραμένει στα 30 τ.μ., αλλά η νέα διάταξη επιτυγχάνει μέγιστη αξιοποίηση κάθε τετραγωνικού. Η ενοποιημένη χωρική εμπειρία ενισχύεται από τον επαρκή φυσικό φωτισμό, που διαχέεται απρόσκοπτα χάρη στην απουσία βαρέων διαχωριστικών στοιχείων. Το project αποτελεί μια μελέτη στην ανακατασκευή της μικρής κατοικίας ως ευέλικτης, σύγχρονης μονάδας διαβίωσης. Με έντονο σχεδιαστικό concept, σαφή λειτουργική στόχευση και μια δόση εικαστικής ευρηματικότητας, το διαμέρισμα επανασυστήνεται ως ζωντανό πεδίο καθημερινής έμπνευσης και οικειότητας.

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:
Τίτλος έργου & τύπος έργου: Μια μικρή κατοικία στην Κυψέλη με… μεγάλες προθέσεις, Τοποθεσία: Κυψέλη – Αθήνα, Μελέτη – Interior design: South Constructions + Design, Επιφάνεια: 30 τ.μ., Έτος υλοποίησης: 2025, Κείμενο παρουσίασης: South Constructions + Design, Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: South Constructions + Design
Υποβάλλετε ένα άρθρο
Στείλτε μας το άρθρο σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Σχετικά
Διαβάστε επίσης
18
Αυγ
2026
Το Houses of Privity είναι ένα αρμονικό μείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και άγριας φύσης στη Νάξο
17
Αυγ
2026
Φουτουριστικό design στις Κυκλάδες – H εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο που εμπνέεται από το Μουσείο του Μέλλοντος στο Ντουμπάι
23
Ιούλ
2026
Echo: Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στον Πειραιά
9
Ιούλ
2026
Folding Terraces: Ένας αρμονικός διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης
6
Ιούλ
2026
OMEN | Desert Capsules: Μια τεκτονική ερμηνεία του ερημικού τοπίου από το Studio Vrantsi
2
Ιούλ
2026



























