• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Το Μινιόν βγήκε από το σκοτάδι και ξυπνάει μνήμες παλιάς Αθήνας – Φωταγωγήθηκε το ιστορικό ακίνητο
6 Δεκεμβρίου 2023
Επισκευή όψεων κτιρίων από επίχρισμα – Συνήθειες φθορές και τρόποι αντιμετώπισης
7 Δεκεμβρίου 2023

Ενεργειακές λύσεις θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές εφαρμογές από την Idator

7 Δεκεμβρίου 2023
Κατηγορίες
  • Ειδικές Τεχνολογίες
Ετικέτες

    Το νερό αποτελεί το πιο κοινό μέσο μεταφοράς θερμότητας σε εφαρμογές θέρμανσης & ψύξης λόγω της υψηλής του θερμοχωρητικότητας, η οποία του επιτρέπει να απορροφά και να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. Είναι επίσης άμεσα διαθέσιμο, μη τοξικό και φθηνό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα υγρά μεταφοράς θερμότητας.

    Στις κλειστές εγκαταστάσεις θέρμανσης, το νερό θερμαίνεται με τη χρήση λέβητα, αντλίας θερμότητας ή και με την υποβοήθηση της ηλιακής ενέργειας. Στη συνέχεια κυκλοφορεί μέσω του υδραυλικού δικτύου σωληνώσεων προς τους καταναλωτές της θερμικής ενέργειας, όπως τα επιτοίχια σώματα, τα fan coil (FCU’s) δαπέδου ή οροφής, ή στα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.  
    Για τις κλειστές εγκαταστάσεις ψύξης (δροσισμός χώρου), το νερό ψύχεται συνήθως με την χρήση ψυκτών ή αντλιών θερμότητας που εργάζονται σε ψυκτικό κύκλο και το νερό πλέον μπορεί να κυκλοφορεί σε αντίστοιχο δίκτυο με αυτό της θέρμανσης.
    Επιπλέον της απαίτησης θέρμανσης ή ψύξης, έχουμε και απαίτηση για την ανακυκλοφορία του ζεστού νερού χρήσης (Ζ.Ν.Χ). Για την ανακυκλοφορία του Ζ.Ν.Χ., υπάρχει ανάλογη σωλήνωση που επιτρέπει στο νερό να επιστρέψει από τα κολλεκτέρ διανομής προς τους υδραυλικούς υποδοχείς, πίσω στο θερμοδοχείο, μέσω κυκλοφορητή υγρού ρότορα, ο οποίος τοποθετείται στην επιστροφή της γραμμής προς το θερμοδοχείο, κατασκευασμένο από υλικά κατάλληλα για χρήση σε πόσιμο νερό με ανάλογες πιστοποιήσεις.
    Για τη κυκλοφορία του νερού στους επιμέρους κλάδους μιας οικιακής εγκατάστασης απαιτούνται οι κατάλληλοι ηλεκτρονικοί κυκλοφορητές υγρού ρότορα, τεχνολογίας κινητήρα EC μόνιμου μαγνήτη με Energy Efficiency Index  – EEI ≤0.23  σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
    Η IDATOR, επίσημος διανομέας μεγάλων brands στην ελληνική αγορά (όπως Lowara, Flygt, Wedeco, Sanitaire, Itron, Seko) διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις για την ανακυκλοφορία νερού σε κλειστές εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης όπως:
    Lowara Ecocirc / Ecocirc+
    Υδρολίπαντος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης τεχνολογίας EC κινητήρα, με σύνδεση ρακόρ, ψηφιακή οθόνη ενδείξεων του μανομετρικού (m), της τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Watt) καθώς και της τρέχουσας παροχής (m³/h). Διαθέτει αυτόματη προσαρμογή στο βέλτιστο σημείο λειτουργίας ‘e–Adapt’, τρόπους ελέγχου Δp–C, Δp–V, Speed setpoint, προστασία από εν ξηρώ λειτουργία καθώς και ενσωματωμένο Bluetooth για την άμεση επικοινωνία με έξυπνες φορητές συσκευές. Είναι κατάλληλος για οικιακά συστήματα θέρμανσης / ψύξης ισχύος έως 60,000kcal. Φέρει ενσωματωμένο θερμομονωτικό κέλυφος.

    Ο κυκλοφορητής Lowara Ecocirc (Ν) | Πηγή φωτογραφίας: Idator S.A.

    Lowara Ecocirc XL & XL PLUS
    Υδρολίπαντος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης τεχνολογίας EC κινητήρα, με σύνδεση ρακόρ ή φλάντζας, με ψηφιακή οθόνη πολλαπλών ενδείξεων. Διαθέτει πληθώρα τρόπων ελέγχου όπως Δp–C, Δp–V, Speed setpoint, ΔpT, ΔT, T, μέτρηση παροχής (m³/h), προστασία από εν ξηρώ λειτουργία & διαχείριση ζεύγους αντλιών.  Η επικοινωνία με το BMS γίνεται μέσω των ενσωματωμένων ψηφιακών & αναλογικών διεπαφών αλλά και της θύρας BUS RS485 για την απευθείας σύνδεση & επικοινωνία με Modbus RTU ή BACnet MS/TP (αναλόγως της έκδοσης XL / XL PLUS).

    Ο κυκλοφορητής Lowara Ecocirc XL | Πηγή φωτογραφίας: Idator S.A.

    Το ενσωματωμένο Bluetooth επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με έξυπνες φορητές συσκευές, ενώ διατίθεται κάρτα ενσωμάτωσης για επικοινωνία μέσω Wi–Fi για την έξυπνη δικτύωση και δυνατότητα τηλεμετρίας (read / write) του κυκλοφορητή. Είναι κατάλληλος για συστήματα θέρμανσης / ψύξης ισχύος από 40,000kcal έως 750,000kcal. Φέρει ενσωματωμένο θερμομονωτικό κέλυφος.
    Για την ανακυκλοφορία του Ζ.Ν.Χ, η IDATOR διαθέτει στην αγορά ενδεικτικά τις παρακάτω σειρές του οίκου Lowara:
    Lowara Ecocirc (Ν) / Ecocirc+ (Ν)
    Ανοξείδωτος (INOX) υδρολίπαντος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης τεχνολογίας EC κινητήρα, με πιστοποίηση για πόσιμο νερό κατά WRAS & ACS και με τρόπους ελέγχου όπως ‘e–Adapt’, Δp–C, Δp–V, Speed setpoint, προστασία από εν ξηρώ λειτουργία και αναλόγως του μοντέλου ενσωματωμένο Bluetooth για την άμεση επικοινωνία με έξυπνες φορητές συσκευές. Κατάλληλος για μικρές έως μεσαίες εγκαταστάσεις ανακυκλοφορίας Ζ.Ν.Χ. Φέρει ενσωματωμένο θερμομονωτικό κέλυφος.
    Ecocirc XL (N) & XL PLUS (N)  
    Ανοξείδωτος (INOX) υδρολίπαντος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης τεχνολογίας EC κινητήρα, με πιστοποίηση για πόσιμο νερό κατά WRAS & ACS. Διαθέτει πληθώρα τρόπων ελέγχου όπως Δp–C, Δp–V, Speed setpoint, ΔpT, ΔT, T, μέτρηση παροχής (m³/h), προστασία από εν ξηρώ λειτουργία & διαχείριση ζεύγους αντλιών.  Η επικοινωνία με το BMS γίνεται μέσω των ενσωματωμένων ψηφιακών & αναλογικών διεπαφών αλλά και της θύρας BUS RS485 για την απευθείας σύνδεση & επικοινωνία με Modbus RTU ή BACnet MS/TP (αναλόγως της έκδοσης XL (Ν) / XL PLUS (Ν)).   

    Ο κυκλοφορητής Lowara Ecocirc XL PLUS | Πηγή φωτογραφίας: Idator S.A.

    Το ενσωματωμένο Bluetooth επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με έξυπνες φορητές συσκευές ενώ διατίθεται κάρτα ενσωμάτωσης για επικοινωνία μέσω Wi–Fi για την έξυπνη δικτύωση και δυνατότητα τηλεμετρίας (read / write) του κυκλοφορητή. Κατάλληλος για μεσαίες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανακυκλοφορίας Ζ.Ν.Χ. Φέρει ενσωματωμένο θερμομονωτικό κέλυφος.

    Άρθρο του κ. Ξενοφώντα Δαμιανού, BEng, M.Sc., Knowledge Manager IDATOR S.A.

    Υποβάλλετε ένα άρθρο

    Το όνομά σας *

    Το email σας *

    Το θέμα του άρθρου σας *

    kataskevesktirion.gr
    kataskevesktirion.gr

    Σχετικές δημοσιεύσεις

    3 Απριλίου 2026

    Schneider Electric: Το Resource Advisor+ αναδεικνύεται ως ηγετική λύση στη διαχείριση άνθρακα από τη Verdantix


    Διαβάστε το άρθρο

    Αρχιτεκτονική μελέτη: R.C.TECH | Εσωτερική διακόσμηση: Hotel IM | Photo © Αθηνά Σούλη

    31 Μαρτίου 2026

    Η αφανής ενσωμάτωση του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε Warehouse Residence στον Πειραιά


    Διαβάστε το άρθρο
    30 Μαρτίου 2026

    Παγκόσμια μελέτη Schneider Electric: Ο ενεργειακός κλάδος επιταχύνει τις επενδύσεις σε αυτόνομες λειτουργίες έως το 2030


    Διαβάστε το άρθρο
    24 Μαρτίου 2026

    Η LG Electronics παρουσιάζει στην MCE 2026 μία πλήρη σειρά λύσεων HVAC


    Διαβάστε το άρθρο

    Πηγή φωτογραφίας: ELVIAL (ΔΤ)

    23 Μαρτίου 2026

    Η ELVIAL στο νέο κτίριο γραφείων της Trastor στο Μαρούσι


    Διαβάστε το άρθρο
    18 Μαρτίου 2026

    LG: Ενισχύει τη συνεργασία με την Electronet με κλιματιστικά τοίχου


    Διαβάστε το άρθρο
    Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
    Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
    Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

    Αναζήτηση

    Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

    info[@]kataskevesktirion.gr

    © 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.