Κατασκευές – Ακίνητα
Αύξηση 2,1% στις κατασκευές νέων κτιρίων – κατοικιών το γ’ τρίμηνο του 2025
kataskevesktirion.gr
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών το γ’ τρίμηνο εφέτος, καθώς συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του περασμένου έτους, καταγράφεται αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2024 με το 2023.
Ο γενικός δείκτης, το γ’ τρίμηνο 2025 σε σύγκριση με τον δείκτη του β’ τριμήνου 2025, παρουσίασε επίσης αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2024.
Αύξηση 2,5% στον δείκτη κόστους κατασκευής νέων κτιρίων
Ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 2,5% το γ’ τρίμηνο 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2024, έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2024 με το 2023. Ειδικότερα, η ετήσια αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 2,6% και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 2,3%.
Ο ίδιος δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% το γ’ τρίμηνο 2025 σε σύγκριση με τον δείκτη του β’ τριμήνου 2025, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2024. Ειδικότερα, η τριμηνιαία αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 0,6% και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 0,7%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (δείκτης εκροών), παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές- εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων.
Ενώ, ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (δείκτης εισροών), παρουσιάζει την εξέλιξη του κόστους στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιμών των υλικών και της αμοιβής εργασίας που καταβάλλει.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: powergame.gr
Υποβάλλετε ένα άρθρο
Στείλτε μας το άρθρο σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Σχετικά
Διαβάστε επίσης
4
Σεπ
2026
REMAX Ελλάς: Πανελλαδική αύξηση 3,8% στα ενοίκια των κατοικιών το 2026 – Ποιες περιοχές «πρωταγωνιστούν»
4
Σεπ
2026
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Πάνω από 14.000 συμβάσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας
4
Σεπ
2026
Αρχές του 2027 θα είναι έτοιμο το νέο, πρότυπο Ειδικό Σχολείο στη Γλυφάδα
3
Σεπ
2026
Cambas Gardens: Τι περιλαμβάνει το νέο masterplan της DIMAND για το ιστορικό Κτήμα Καμπά στην Κάντζα;
3
Σεπ
2026
Σε φάση ωρίμανσης η ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων – Αλλάζει η εικόνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα Βόρεια Προάστια
3
Σεπ
2026



























