• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Συνεργασία μεταξύ Invel, PRODEA και Ομίλου Παπαλέκα για τουριστικές επενδύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
31 Δεκεμβρίου 2020
Atlantica Beach Resort Kos: Η σύγχρονη αρχιτεκτονική & πολυτέλεια «σμίγουν» σε ξενοδοχείο στην Κω
31 Δεκεμβρίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα

31 Δεκεμβρίου 2020
Κατηγορίες
  • Αστικές Αναπλάσεις
Ετικέτες
  • ανάπλαση
  • αξιοποίηση
  • επένδυση
  • επιχειρηματικότητα

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε το πρώτο βήμα για τη δρομολόγηση του έργου ανάπλασης της παλιάς βιομηχανικής μονάδας «ΧΡΩΠΕΙ», για τη συγκρότηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον», τόνισε στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός.
«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους του διαγωνισμού και την εκκίνηση της διαδικασίας για ανάδειξη αναδόχου, δρομολογείται η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, ώστε η παλιά «ΧΡΩΠΕΙ» να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας την απρόσκοπτη όσμωση μεταξύ επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan, βάσει του οποίου η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.
Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.
Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στον χώρο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστο Δήμα, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να αναδείξει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και ιστορικά κτήρια της «ΧΡΩΠΕΙ», τα οποία άλλωστε είναι συνδεδεμένα με την διαδρομή της βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ», που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα «ζωής». Το όλο σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς μονάδας και την ανάπτυξη μίας Πολιτείας Καινοτομίας καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του 1,5 έτους.
«Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι με τον κύριο Δήμα και τον κύριο Παπαθανάση τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα τις διαδικασίες. Ξέρει ο Χρίστος ότι ήταν στην αρχή πιο μπερδεμένο από ό,τι φαίνεται. Αλλά θεωρήσαμε ότι το όραμα που είχατε πει τις προγραμματικές δηλώσεις, να φτιαχτεί στην Αθήνα ένα κέντρο καινοτομίας, έπρεπε να γίνει πράξη γρήγορα. Ο χώρος είναι εξαιρετικός και να πω για τον κύριο Πρέσβη, που είναι εδώ και τον ευχαριστώ, ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν εδώ και να επενδύσουν», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
«Είναι ένα εμβληματικό έργο επειδή εδώ πέρα στοχεύουμε να φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς για να γίνει ένας χώρος συνεργείων που φυσική έδρα καινοτομίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμα και καινοτόμων διαδικασιών. Υπάρχει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.
«Κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η προοπτική να οικοδομήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από αυτό το κέντρο. Εμείς έχουμε εμπειρία, έχοντας κάνει το ίδιο στο Σικάγο, το Λος Άντζελες, κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή λοιπόν είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον», δήλωσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Geoffrey Pyatt.
Παρόντες ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Θανάσης Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt.

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

15 Απριλίου 2026

Σε τροχιά ΕΣΠΑ η ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας και το ξύλινο ντεκ στην παραλία Θεσσαλονίκης


Διαβάστε το άρθρο
15 Απριλίου 2026

Σύγχρονο πάρκο ποδηλασίας με πίστα για skateboard θα κατασκευαστεί στα Γιαννιτσά


Διαβάστε το άρθρο
8 Απριλίου 2026

Χρηματοδότηση, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Κοζάνης


Διαβάστε το άρθρο
7 Απριλίου 2026

Η ανάπτυξη στο Ελληνικό, οι πόλεις των 15 λεπτών και η καθημερινή λειτουργικότητα


Διαβάστε το άρθρο
7 Απριλίου 2026

Άνοιξε για τους πολίτες η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας μετά από 6 χρόνια ανάπλασης


Διαβάστε το άρθρο
6 Απριλίου 2026

Πρώην στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη: Σε τί πρόκειται να μεταμορφωθεί;


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.