• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Μαρούσι: Συνεχίζεται η ανάπλαση του κεντρικού οδικού άξονα της Κυπρίων Αγωνιστών
18 Ιουλίου 2024
Ισχυρή άνοδος στις συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2024
18 Ιουλίου 2024

Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

18 Ιουλίου 2024
Κατηγορίες
  • Στατικά – Τοπογραφικά
Ετικέτες
  • επισκέπτες
  • μουσεία
  • πολιτισμός
  • προστασία

Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό είναι το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, με τη λειτουργία του να ξεκινά αύριο (19/7). Τα εγκαίνια του νέου, ανακαινισμένου, Αρχαιολογικού Μουσείου της Δήλου θα κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, ένα από τα παλαιότερα μουσειακά κτήρια της Ελλάδας, άρχισε να οικοδομείται το 1904-1906 και 1909-1911, ενώ μεταγενέστερες επεμβάσεις και επεκτάσεις τις δεκαετίες του ’30 και του ’70 του έδωσαν τη σημερινή του μορφή.
Η κακή κτηριακή κατάσταση του ιστορικού Μουσείου, ως αποτέλεσμα των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών στη Δήλο, κατέστησε απαραίτητη την εκ βάθρων συντήρηση του κελύφους του, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) και ΕΣΠΑ 2021-2027 (Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο») Πράξης «Δήλος – ανοιχτό Μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο», αναφέρει Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων.
Μέσω ΕΣΠΑ έγινε η ριζική ανακαίνιση των αιθουσών της έκθεσης, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίστηκαν οι αποθήκες και οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και εξοπλίστηκε σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Παρεμβάσεις αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν επιπλέον και στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου.
Στη βάση του υφιστάμενου μουσειολογικού σχεδιασμού, αντικαταστάθηκαν οι γερασμένες και με στατικά προβλήματα προθήκες, προστέθηκε εποπτικό υλικό, τοποθετήθηκαν σύγχρονα φωτιστικά σώματα στις αίθουσες, ενώ δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, όπως τους περίφημους Λέοντες της Νάξου, η αίθουσα των οποίων αναβαθμίστηκε με την τοποθέτηση εποπτικού και ηχητικού υλικού.
Στο ίδιο πλαίσιο, το επί δεκαετίες στερεωμένο με ικριώματα άγαλμα του Γάιου Οφέλιου Φέρρου, έργο του 2ου/1ου αι. π.Χ. που αντιγράφει πραξιτελικά πρότυπα, αποδόθηκε και πάλι στο κοινό συντηρημένο και αποκατεστημένο, έργο που υλοποιήθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Με το πρόγραμμα «Δήλος – ανοιχτό Μουσείο» πραγματοποιήθηκαν επιπλέον και εργασίες σχετικές με την ανάδειξη και προστασία επιλεγμένων μνημείων στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου: Εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες μερικής αναστήλωσης και ανάδειξης του ναού του Απόλλωνα και της Παλαίστρας του Γρανίτη, επίσης οι μελέτες συντήρησης των προαναφερθέντων μνημείων, καθώς και της οικίας του Διαδουμένου. Η αποκατάσταση των τριών μνημείων και της περιοχής του Ιερού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2027.
Στο ίδιο πλαίσιο εκπονήθηκε και εγκρίθηκε μελέτη διαμόρφωσης διαδρομής ΑμΕΑ που υλοποιείται και προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης σε εμβληματικά μνημεία της Δήλου, όπως το αρχαίο της Θέατρο. Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον χώρο της Δήλου, δίπλα σε όσες έγιναν στο Μουσείο, προετοιμάζοντας τη μελλοντική επανέκθεσή του, στοχεύουν στην εξασφάλιση της προστασίας του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, παράλληλα με την αναβάθμιση της εμπειρίας ειδικού και επισκέπτη στον αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο.
Παράλληλα με την απόδοση στο κοινό του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, η ΕΦΑ Κυκλάδων παρουσιάζει και την περιοδική έκθεση «Δήλος – Ρήνεια – Μύκονος. Εικόνες από τα 150 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών» που συνδιοργανώνει με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τον Δήμο Μυκόνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Με την ευκαιρία της επετείου των 150 ετών από την έναρξη των ανασκαφών στη Δήλο από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών αρχικά (1873) και στη συνέχεια από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, διοργανώνεται μια έκθεση που αντιστρέφει τη σχέση αρχαίου εκθέματος και συνοδευτικού εποπτικού υλικού, καθώς προβάλλει ως πρωταγωνιστές τις σπουδαίες φωτογραφίες τεκμηρίωσης των ανασκαφών, που αντλούνται από αρχεία κυρίως της Γαλλικής Σχολής Αθηνών αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα συνοδεύουν τις λήψεις που αφηγούνται τη μεγάλη αρχαιολογική περιπέτεια, η οποία συνεχίζεται και στις ημέρες μας.
Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνουν στις 10:00, ενώ στη συνέχεια (στις 13:00) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση, από την υπουργό Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, των εργασιών στο πλαίσιο της ανακαίνισης αλλά και της περιοδικής έκθεσης «Δήλος – Ρήνεια – Μύκονος. Εικόνες από τα 150 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: mykonosdaily.gr

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

6 Οκτωβρίου 2025

Μυτιλήνη: Στην τελική ευθεία το έργο αποκατάστασης του ιστορικού μουσουλμανικού τεμένους «Βαλιδέ τζαμί»


Διαβάστε το άρθρο
3 Οκτωβρίου 2025

Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 της Κρήτης


Διαβάστε το άρθρο
1 Οκτωβρίου 2025

Προχωρούν οι μελέτες επανέκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου


Διαβάστε το άρθρο
29 Σεπτεμβρίου 2025

Κως: Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Νερατζιάς


Διαβάστε το άρθρο
29 Σεπτεμβρίου 2025

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, στο αρχαίο θέατρο Δελφών


Διαβάστε το άρθρο
24 Σεπτεμβρίου 2025

Επισκευάζεται το ιστορικό κτίριο του Παλαιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης – Σε τι θα μετατραπεί;


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.