Με κεντρικό υπόβαθρο έναν ελαιώνα αιώνων και μια εντυπωσιακή παραλία στην περιοχή «Μεσογγή» του Δήμου Κέρκυρας, διαμορφώθηκε, από το γραφείο AUDO Architects, μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας σε ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, με υψηλή άνεση, λιτότητα και διακριτική πολυτέλεια
Πρόκειται για την ξενοδοχειακή μονάδα The Olivar Suites, με 120 σουίτες και κοινόχρηστα κτίρια –κτίριο υποδοχής, εστιατόριο, χώρους Spa, αναψυκτήριο και κατάστημα–, συνολικής δόμησης 7.350 τ.μ., σε έκταση συνολικού εμβαδού 26.500 τ.μ., ήπιας κλίσης, έντονης βλάστησης και άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα.
Στη ζώνη του ελαιώνα, όπου τα γλυπτικά ελαιόδεντρα αποτελούν σημείο αναφοράς, δημιουργείται ένας «οικισμός»αυτόνομων σουιτών με ιδιωτική αυλή και πισίνα, με τέτοια διάταξη ώστε ένα ελαιόδεντρο να αντιστοιχεί σε κάθε αυλή. Βασικό σχεδιαστικό εργαλείο αποτελεί το σύστημα παράλληλων πετρόχτιστων τοίχων, ύψους εως 2.70 μ., το οποίο οργανώνει τις σουίτες γύρω από τα ελαιόδεντρα, προσφέροντας απόλυτη ιδιωτικότητα και άμεση προσβασιμότητα.
Ο ευέλικτος σχεδιασμός των σουιτών, συνολικά δέκα διαφορετικών τυπολογιών, επιτρέπει στο σύστημα των κτιρίων να προσαρμοστεί στην οργανική διάταξη του ελαιώνα και να αποφευχθεί η τυποποίηση. Αντί ενός μεγάλου κτιριακού όγκου που πολεοδομικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί, οι αυτόνομες μονάδες μικρής κλίμακας επιλέχθηκαν ως βέλτιστη λύση, ώστε να συνδιαλέγονται διακριτικά με τον ελαιώνα.
Οι καθαροί, λιτοί όγκοι των σουιτώνκαι του κτιρίου υποδοχής ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και εναλλάσσονται με πετρόχτιστους τοίχους, μονοπάτια, ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες, αυλές και πλατώματα.
Οδεύοντας προς τη ζώνη του παράλιου μετώπου, το οπτικό πεδίο ανοίγει προς τη θέα της θάλασσας. Σε αυτή τη ζώνη βρίσκεται το εστιατόριο, το παλαιό ελαιοτριβείο –πλέον κατάστημα και αναψυκτήριο– και σουίτες, όλα σχεδιασμένα με σημείο αναφοράς τη θάλασσα και την ανεμπόδιστη θέα.
Ξύλινες πέργκολες και έντονη φύτευση προσφέρουν σκίαση στους εξωτερικούς χώρους. Οι χρωματισμοί των υλικών είναι γαιώδεις. Διατηρείται μια απλή, καθαρή παλέτα που απαρτίζεται από λιθοδομές, εμφανές σκυρόδεμα, φυσικά επιχρίσματα, ξύλα και μέταλλα, ώστε να αφομοιώνεται περαιτέρω η επέμβαση στο φυσικό τοπίο.
Με γνώμονα τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας λιτού αλλά υψηλού επιπέδου ως προς τον σχεδιασμό, που αλληλεπιδρά με τον φυσικό πλούτο του ελαιώνα και της θάλασσας, δημιουργήθηκε η ξενοδοχειακή μονάδα The Olivar Suites, ένα μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί μοναδικός, όπως και το κάθε ελαιόδεντρο που έχει διατηρηθεί με σεβασμό.
English description: Amidst the background of a centuries old olive grove and a unique coastline in the area of Mesoggi, in the Municipality of Corfu Island, AUDO Architectspresent a unique hospitality experience within a distinctive natural scenery, offering high comfort and discreet luxury.
The hotel complex “Olivar Suites” has a capacity of 120 suites and communal buildings – reception area, restaurant, spa, bar and store – totaling an area of 7.350sqm, stretching over a 26.500sqm land of gentle slope, rich vegetation and immediate access to the sea.
Within the olive grove zone, each olive tree is set as a reference point. A ‘village’ of autonomous suites with private yard and pool is arranged within the olive grove in such way that at least one olive tree is assigned to each suite yard. A system of parallel stonewalls up to 2.70m high, functions as the main design tool to organize the suites around the olive trees offering privacy and direct access.
With a total of 10 different room typologies, the flexible design allows the buildings system to adjust to the organic grid of the olive grove and to avoid standardization. Instead of a solid block design which in planning terms could have been supported, the approach of small-scale autonomous units was recognized as the optimal solution as a system that would interact discreetly with the olive grove.
The clean, minimal volumes of the rooms and the reception building emerge among the olive trees and coexist with stonewalls, pathways, private and communal pools, yards and plateaus.
On the way towards the zone of the beach front the field of view broadens unto the sea. The restaurant, the old olive mill – now store and refreshment area – as well as the suites, are placed within that zone, and designed having as point of reference the sea and its unobstructed view.
Wooden pergolas and lush vegetation offer shading to the exterior spaces of the buildings. The material colors are earthy. A simple, clean palette consisting of stonework, exposed concrete, natural coatings, wood and metals is maintained throughout in order to further integrate the intervention within the natural landscape.
The hotel complex “Olivar Suites” was formed through the design concept of a hospitality space, minimal while of high caliber, interacting with the natural richness of the OliveGrove and the sea – a place where the visitor can feel unique as each olive tree that has been respectfully preserved.