Οι ξενοδοχειακές μονάδες σήμερα καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που διαμορφώνεται από τον έντονο ανταγωνισμό, την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές εξαιτίας των νέων τεχνολογιών. Εντός αυτού του πλαισίου, τα ξενοδοχεία αναζητούν τρόπους διαφοροποίησης και επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την καινοτομία.
Η κατανάλωση ενέργειας στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες είναι από τις υψηλότερες στον τομέα των μη-οικιστικών κτιρίων και ως λειτουργικό κόστος είναι σχεδόν ισοδύναμο της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού. Ωστόσο, η κλιματική κρίση καθιστά απαραίτητη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιριακού αποθέματος, με στόχο τη μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» και βιώσιμη οικονομία.
Οι τοίχοι, οι κολώνες και τα τοιχία αποτελούν δομικά στοιχεία που καθορίζουν τις θερμικές ανάγκες ενός κτηρίου, η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των οποίων συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, αναβαθμίζει τη θερμική άνεση των κατοίκων, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες στα σημεία που υπάρχουν θερμογέφυρες αλλά και προστατεύει την κατασκευή από ρηγματώσεις, θραύσεις και τη θερμική καταπόνηση που υφίστανται.
Πηγή φωτογραφίας: ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ
Η συμμετοχή των δομικών υλικών στην κατασκευή ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι καθοριστική. Το νέο τύπου τούβλο, το <θερμομονωτικό> και το σύγχρονο κεραμίδι, συμβάλλουν κατά 35% στην αποφυγή θερμικών απωλειών από την τοιχοποιία και 25% μείωση στις θερμικές απώλειες από την κορυφή αντιστοίχως. Οι χαρακτηριστικές οπές του θερμομονωτικού τούβλου αποτελούν χαρακτηριστικό θερμομονωτικό παράγοντα καθώς ο αέρας αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας. Η σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες στους αρμούς καθώς η θερμοκρασία μεταφέρεται με αγωγιμότητα και διαχέεται σχεδόνο σε όλη τη μάζα του τούβλου,έτσι η θεμοκρασία του τοίχου παραμένει σταθερή.
Η εταιρεία ΧΑΛΚΙΣ προσφέρει σύγχρονες λύσεις για την δομική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Χρησιμοποιώντας οπτόπλινθους κατακόρυφων οπών στους εξωτερικούς αλλά και στους εσωτερικούς τοίχους των σύγχρονων κτιρίων απολαμβάνουμε έναν χώρο που προσφέρει υψηλά επίπεδα πυροπροστασίας, θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Ο σχεδιασμός τους βοηθά στην εξαιρετική θερμική τους απόδοση καθώς ο αέρας που εγκλωβίζεται στις οπές λειτουργεί θερμομονωτικά.
Τα προϊόντα αυτά εξασφαλίζουν επίσης μεγάλη θερμοχωρητικότητα που είναι απαραίτητη για ένα κτίριο που θα χαρακτηριστεί ως βιοκλιματικό. Η τοιχοποιία συνεισφέρει στην συνολική θερμοχωρητικότητα του κτιρίου και λειτουργεί ως ρυθμιστής της εσωτερικής θερμοκρασίας. Τα κεραμίδια συνεισφέρουν στην συνολική θερμική και δομική αναβάθμιση καθώς η κεραμοσκεπή συντελεί στην μόνωση της στέγης αλλά και στην προστασία της. Επίσης η κεραμοσκεπή προστατεύει και το σύνολο του κτιρίου καθώς οδηγεί τα νερά της βροχής με ασφάλεια στο έδαφος χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα δομικά στοιχεία του κτιρίου.
Πηγή φωτογραφίας: ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα προϊόντα CLIMABLOCK της ΧΑΛΚΙΣ εντασσονται επιπροσθέτως στην κατηγορία «θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης». Από τις 09/05/2022 έχει τεθεί σε ισχύ η Διευκρινιστική Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/45724/1558*,σύμφωνα με την οποία, η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης δεν προσμετράται πλέον στον συντελεστή δόμησης.
Τα τούβλα που έχουν συντελεστή ισοδύναμης θερμικής αγωγιμότητας λ σχεδιασμού ≤ 30 W/mK εμπίπτουν στην εξαίρεση αυτή. Η επιφάνεια της οπτοπλινθοδομής, των οριζοντίων στοιχείων του φέροντος οργανισμού που αυτή πληροί και των ανοιγμάτων για τη τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων δεν προσμετράται πλέον στο συντελεστή δόμησης. Με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά ενός κτιρίου σε ποσοστό που φτάνει το 10% μιας τυπικλης κατασκευής.
Ωστόσο, παραμένοντας στο ίδιο πνεύμα του εκσυγχρονισμού, ο κλάδος μας οφείλει να μην εφησυχάζει. Είναι σημαντικές οι βελτιώσεις στη νομοθεσία ώστε να ευνοούνται οι επιχειρήσεις και οι πολίτες σε μια εποχή με επίκεντρο την πράσινη δόμηση.