• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Ξεκινούν οι μελέτες για την αποκατάσταση και θωράκιση του παραλιακού δρόμου Αλεποχωρίου – Σχίνου
19 Νοεμβρίου 2025
Η AMK Architecture & Design υπογράφει το Alkyna Lifestyle Beach Resort στην Κέρκυρα
19 Νοεμβρίου 2025

Το 2027 ξεκινούν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

19 Νοεμβρίου 2025
Κατηγορίες
  • Κατασκευές – Ακίνητα
Ετικέτες
  • αεροδρόμια
  • επιβάτες
  • κατασκευή
  • Κρήτη
  • πτήσεις

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο Καστέλλι, ένα έργο που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη των αερομεταφορών στην Κρήτη και που προκειται να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σύγχρονους αερολιμένες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου, που έδωσαν στη δημοσιότητα ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, CEO ΤΕΡΝΑ και ο κ. Βαγγέλης Μασούρας, αντιπρόεδρος ΤΕΡΝΑ, οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζονται για το 2027, σηματοδοτώντας την αρχή της τελικής ευθείας προς τη λειτουργία του, καθώς ήδη η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται σε εξαιρετικά προηγμένο στάδιο.
Το έργο αναπτύσσεται από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης (ΔΑΗΚ), στην οποία συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 45,9%, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 32,46% και ο ινδικός όμιλος GMR με 21,64%, ενώ την κατασκευή υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, η πρόοδος των εργασιών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025 ξεπερνά το 65%, με τις κύριες κατασκευαστικές φάσεις να βαίνουν προς ολοκλήρωση. Το αεροδρόμιο, που θα εκτείνεται σε 6.030 στρέμματα, αποκτά πλέον σαφή μορφή, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι φέροντες οργανισμοί του Πύργου Ελέγχου, του Αεροσταθμού και της πλειονότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η επιβατική κίνηση
Η πρόβλεψη της επιβατικής κίνησης για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου αερολιμένα είναι στα 11,5 εκατ. επιβάτες, μία εκτίμηση πάντως που είναι συντηρητική, δεδομένου ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» φέτος θα ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία του τους 10 εκατ. επιβάτες. Όσο για την προβολή στο μέλλον, η πρόβλεψη κάνει λόγο για 17,8 εκατ. επιβάτες στην 30η επέτειο λειτουργίας, ενώ ήδη έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης των εγκαταστάσεων και του αεροσταθμού. Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου αναμένεται να διπλασιάσουν τη δυναμική ως προς τις κινήσεις των αεροσκαφών, οι οποίες εκτιμάται ότι από 22 ανά ώρα σήμερα θα ξεπεράσουν τις 40 κινήσεις ανά ώρα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από το κεντρικό terminal των 93.572 τ.μ., προβλέπονται άλλα 10 κτήρια (handling, αστυνομία – 1.250 τμ), ηλεκτρική ενέργειας 1.900 τμ, συντήρησης 1.050 τ.μ., πυροσβεστική 1.450 τ.μ. που θα επεμβαίνει σε 3 λεπτά κ.α.), εμπορική ζωή, ξενοδοχεία κ.λπ. 443.000 τ.μ. και πρόσθετη έκταση 282.000 τ.μ. για σταθμό cargo- εμπορικά, χώροι στάθμευσης κ.α., πύργος ελέγχου ύψους 44 μ. και διάδρομος μήκους 3.200 μ. και πλάτους 60 μ., 5 γέφυρες επιβίβασης (ήδη η πρώτη «σηκώνεται»), βιολογικός καθαρισμός, υπόγειο σύστημα διοχέτευσης καυσίμων, 66 check in, 8 για ΑΜΕΑ κ.α..Επίσης, ήδη υπάρχουν επαφές με ενδιαφερόμενους για εμπορικές χρήσεις (π.χ. και εστιατόρια εντός του κυρίως χώρου).
Η πρόοδος κατασκευής
Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της κατασκευής, τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες του αεροδρομίου, το οποίο θα εκτείνεται σε 6.030 στρέμματα, με την πρόοδο υλοποίησης να ξεπερνάει το 65% έως την 31/10/2025. Οι φέροντες οργανισμοί του πύργου ελέγχου και του Αεροσταθμού, καθώς και της πλειονότητας των υπολοίπων κτιρίων έχουν ολοκληρωθεί.
Επίσης:
  • Η διάστρωση της τελικής επιφάνειας των ειδικών οδοστρωμάτων προσγείωσης / απογείωσης / στάθμευσης αεροσκαφών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ποσοστό υλοποίησης της τάξεως του 96%.
  • Ο Πύργος ελέγχου έχει ολοκληρωθεί κατά 60 %
  • Το Terminal 7 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 93.000 τ.μ. έχει ολοκληρωθεί κατά 60%
  • Τα καταστρώματα του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μέτρων κατηγορίας κατά ICAO 4E και του τροχόδρομου εμφανίζει ποσοστό προόδου 96%
  • Η κατασκευή των οικοδομικών & ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην πλειονότητα των κτιρίων.
  • Η πρόοδος υλοποίησης των εργασιών της νέας οδικής σύνδεσης με τον ΒΟΑΚ βρίσκεται στο 85 % (εκτός του τμήματος 3+800 – 7+020 για το οποίο δόθηκε εντολή κατασκευή σήραγας 3,0 χλμ).
Το έργο θα περιλαμβάνει:
  • 1 διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μέτρων κατηγορίας κατά ICAO 4E
  • 1 παράλληλο τροχόδρομο κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους
  • 8 συνδετήριους τροχόδρομους του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχόδρομο
  • 2 συνδετήριους τροχόδρομους με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
  • Χώρο στάθμευσης αεροσκαφών (Αpron) που αποτελείται από 5 σταθερές θέσεις κατηγορίας Ε (ή 10 κατηγορίαςC), 27 απομακρυσμένες θέσεις κατηγορίας C και 2 κατηγορίας C (ή 1 θέση κατηγορίας Ε), 16 θέσεις για Γενική Αεροπλοΐα και 3 θέσεις για ελικόπτερα *
  • Κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 7 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 93.000 τ.μ.
  • Πύργο Ελέγχου 4.850 τ.μ. και ύψους 44 μ.
  • 10 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου
  • Χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης 1.378 οχημάτων, 206 μοτοσυκλετών, 168 Ταξί και 96 Λεωφορείων.
  • Χώρο ανάπτυξης Εμπορικής Ζώνης επιφάνειας 400 στρεμμάτων
  • Κλειστό αυτοκινητόδρομο σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου, μήκους περίπου 18 χλμ., 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
  • Αρτηρία σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6 χλμ., με 1 λωρίδα κυκλοφορίας και διευρυμένη ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
  • Περιμετρική οδό Καστελίου μήκους 1,5 χλμ.
  • Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20 χλμ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: TERNA S.A.

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

6 Μαρτίου 2026

Νεόδμητα ή υφιστάμενα πολυτελή ακίνητα: Το δίλημμα της αγοράς για το 2026


Διαβάστε το άρθρο
6 Μαρτίου 2026

Εμβληματικό ακίνητο στη Σταδίου αποκτά η Alpha Bank – Δημιουργείται Campus 50.000 τ.μ. στην καρδιά της Αθήνας


Διαβάστε το άρθρο
6 Μαρτίου 2026

Lidl Ελλάς: Νέα επένδυση €4,4 εκατ. για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του καταστήματος στις Μοίρες Ηρακλείου


Διαβάστε το άρθρο
5 Μαρτίου 2026

«Κλείδωσε» η αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα


Διαβάστε το άρθρο
5 Μαρτίου 2026

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων για την αναβάθμιση του Εθνικού Σταδίου Καλαμάτας


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτορεαλιστικής απεικόνισης: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ΔΤ)

4 Μαρτίου 2026

Ξεκινά η κατασκευή του νέου βιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.