Sirens Beach & Village στα Μάλια: Ανακαίνιση ξενοδοχειακών δωματίων με πηγή έμπνευσης τη «θαλασσινή αύρα» [pics]
3 Ιουνίου 2018«Εξοικονομώ II»: Έναρξη των αιτήσεων δανειοδότησης για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου
4 Ιουνίου 2018Έργα για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους €160 εκατ., εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Την ίδια ώρα, θα χρηματοδοτηθούν και έργα για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο.
Οι επενδύσεις για τα αστικά δίκτυα υλοποιούνται από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας, θυγατρική της ΔΕΠΑ η οποία διαχειρίζεται και αναπτύσσει τα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, εκτός Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά στα έργα που προωθούνται περιλαμβάνονται τα εξής:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Τα δίκτυα διανομής θα αναπτυχθούν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (νομός Έβρου), Κομοτηνής (νομός Ροδόπης), Ξάνθης (νομός Ξάνθης), Δράμας (νομός Δράμας) και Καβάλας (νομός Καβάλας). Προβλέπεται η κατασκευή δικτύων συνολικού μήκους 485 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 64,2 % με χρηματοδότηση κατά 50 % από το ΠΔΕ και διάρκεια υλοποίησης τα 5 χρόνια.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Τα δίκτυα θα κατασκευαστούν στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης (νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς). Το συνολικό μήκος είναι 327 χιλιόμετρα και το ύψος της επένδυσης 44,1 εκατ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 48,5 %.
Στερεά Ελλάδα: Τα δίκτυα συνολικού μήκους 320 χλμ. θα γίνουν στις πόλεις Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), ‘Αμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας) με κόστος 47,4 εκατ. και χρηματοδότηση 45 %.
Από τις Περιφέρειες αυτές διέρχεται ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η τροφοδοσία περιοχών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές η λύση που προωθείται για την διείσδυση του φυσικού αερίου προβλέπει τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή. Για το σκοπό αυτό με άλλη απόφαση εντάσσεται στο ΠΔΕ το έργο του ΔΕΣΦΑ για κατασκευή σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας, προϋπολογισμού 5,3 εκατ. με ποσοστό χρηματοδότησης 57,5 %.