Το διατηρητέο ξενοδοχείο LuxembourgHotel, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κομνηνών 6 με Καλαποθάκη, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες του, έπειτα από την πλήρη ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων, από το αρχιτεκτονικό γραφείο DM Architects.
Το κτίριο ανήκει στα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και έχει κτιστεί το 1924, αποτελώντας ένα στολίδι αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο και περίτεχνο διάκοσμο στις όψεις και μορφολογικά ανήκει στο ρεύμα του κλασικισμού με διακοσμητικές λεπτομέρειες της Art Nouveau.
Ο επανασχεδιασμός και η ριζική ανακαίνιση τόσο των 41 δωματίων του ξενοδοχείου όσο και του ισογείου (reception, lobby, breakfast area, meeting point), συντέλεσαν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο.
“Η ανακαίνιση του ξενοδοχείου έγινε τμηματικά ανά όροφο ξεκινώντας το 2019 από τον τελευταίο όροφο και ολοκληρώθηκε με την ριζική ανακαίνιση του ισόγειου χώρου το 2020”.
Βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού όσον αφορά στα δωμάτια ήταν η διεύρυνση των μπάνιων και ο λειτουργικός επανασχεδιασμός των δωματίων. Η μελέτη των δωματίων βασίστηκε στην αρμονική συνύπαρξη του παλιού με το νέο με σκοπό την ανάδειξη του διατηρητέου στοιχείου του κτιρίου.
“Ταυτόχρονα, οι πινελιές έντονων χρωμάτων και οι λιτές σχεδιαστικές γραμμές, συντελούν στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αισθητικής με την αίγλη του παρελθόντος”.
Η αξιοποίηση εσοχών κάτω από ανοίγματα παραθύρων ως καθιστικών χώρων αποτέλεσε ένα κύριο συνθετικό στοιχείο αυξάνοντας έτσι τους λειτουργικούς χώρους του δωματίου και τονίζοντας τα καδραρίσματα της θέας.
Επίσης, η επιλογή του λευκού χρώματος, σε συνδυασμό με γήινες αποχρώσεις, δημιούργησαν έναν καμβά ηρεμίας με χρωματικές εντάσεις στα στοιχεία διακόσμησης, προσδίδοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στο κάθε δωμάτιο.
Όσον αφορά στην κατασκευή, τα νέα διαχωριστικά δημιουργήθηκαν από γυψοσανίδες καθώς και οι νέες ψευδοροφές. Οι επενδύσεις των δαπέδων έγιναν με βινυλικό δάπεδο ειδικών προδιαγραφών και πορσελανάτα πλακίδια υψηλής αισθητικής και ποιότητας στα μπάνια.
Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη χρήση λίγων αλλά ποιοτικών υλικών, αρμονικά δεμένων μεταξύ τους, που να μεταφέρουν στο χρήστη την αίσθηση της συνοχής, της οικειότητας και της σύγχρονης πολυτέλειας”.
Όσον αφορά τον ισόγειο χώρο που περιλαμβάνει την reception, τον χώρο αναμονήςκαι καθιστικού και τον χώρο πρωινού, βασικό ζητούμενο αποτέλεσε η εξωστρέφεια του ισογείου προς τις πολυσύχναστες οδούς, όπου και βρίσκεται το κτίριο.
Αυτό επιτεύχθηκε σχεδιαστικά με την τοποθέτηση καθιστικών στα περισσότερα ανοίγματα του ισογείου, δημιουργώντας έτσι σημεία θέασης για τους επισκέπτες του εσωτερικού χώρουαλλά και τους περαστικούς.
“Όσον αφορά στο εσωτερικό, κύριο στόχο αποτέλεσε, ο τολμηρός συνδυασμός υλικών και χρωμάτων, ο οποίος μένει ανεξίτηλος στην μνήμη των επισκεπτών και τονίζει τις διαφορετικές λειτουργίες του χώρου”.
Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα προσομοιάζει με ζωντανό τρισδιάστατο πίνακα, που τέρπει τις αισθήσεις του χρήστη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του colorblocking σε παστέλ τόνους.
Τα υλικά που επιλέχθηκαν για την υλοποίηση του ισογείου, είναι επενδύσεις δαπέδων με πορσελανάτα πλακίδια με τα οποία δημιουργήθηκαν ασπρόμαυρες λωρίδες, για να τονιστεί το διαφορετικό επίπεδο του χώρου πρωινού, βυνιλικό δάπεδο με όψη ξύλου, υψηλών προδιαγραφών και αντοχής για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους.
“Η ειδική κατασκευή της reception επενδύθηκε με μεγάλης διάστασης πλακίδια, τα οποία συντελούν στην ανάδειξη της ως μονολιθικό στοιχείο του χώρου”.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα φωτιστικά επιλέχθηκαν για να τονίσουν την κάθε ξεχωριστή γωνιά αποτελώντας ταυτόχρονα και διακοσμητικά στοιχεία του χώρου. Τέλος, δημιουργήθηκαν καδραρίσματα από γύψινα κορδόνια σε μεγάλες επιφάνειες που προσδίδουν μια διαχρονικότητα δοσμένη με μια σύγχρονη ματιά.