Ο Ιωάννης Κούκουρας, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και επικεφαλής του γραφείου IDEA Team, ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός φαρμακείου της πόλης της Δράμας, στο οποίο δημιουργήθηκε η ανάγκη ανανέωσης, καθώς ανέλαβε τη λειτουργία η επόμενη γενιά (ο υιός της ιδιοκτήτριας/φαρμακοποιού). Πρόκειται για ένα κατάστημα 70 τετραγωνικών μέτρων, από τα οποία, τα 45 τετραγωνικά θα είναι διαθέσιμα ως κύριος χώρος εξυπηρέτησης.
Μετά από συζητήσεις με τον φαρμακοποιό, αποφασίστηκε το νέο κατάστημα να αποφύγει τα στερεότυπα και τα κλισέ σχεδιασμού ενός φαρμακείου. Αντ’ αυτού, η σχεδίαση του χώρου κινείται σε μίνιμαλ γραμμές, ακολουθώντας παράλληλα και εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν λειτουργικό.
Ξεκινώντας το σχεδιασμό, μεγάλη έμφαση δόθηκε στη διάταξη και τη λειτουργικότητα. Σκοπός ήταν να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας ενός σύγχρονου φαρμακείου, σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα που επιτάσσει ο φαρμακευτικός σύλλογος. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία εργαστηρίου, διάθεση ενός χώρου για αποθήκη και φυσικά τον απαραίτητο χώρο εξυπηρέτησης. Ακολουθώντας αυτές τις σχεδιαστικές οδηγίες, χωρίστηκε ο χώρος σε επιμέρους τμήματα. Επίσης, για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων του φαρμακείου, ο χώρος εξυπηρέτησης αποφασίστηκε να είναι διαχωρισμένος σε επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα και με τα προσφερόμενα προϊόντα.
Στον κυρίως χώρο του καταστήματος έπρεπε να ληφθεί υπόψη η πολυμορφία και η διαφορετικότητα των προϊόντων, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό μεταβάλλονται ως προς τον όγκο και τη διάστασή τους. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα χαρακτηριστικά, επιλέχθηκαν συστήματα κρέμασης τύπου διάτρητης βέργας στους τοίχους, που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για τη δημιουργία και οργάνωση των ραφιών προβολής.
Περνώντας την αυτόματη πόρτα του φαρμακείου συναντάμε δεξιά το σύστημα ραφιών και προώθησης προϊόντων, με ενσωματωμένο φωτισμό, ώστε να αναδείξει τα προϊόντα. Από κάτω και κρεμαστά στην κατασκευή δημιουργήθηκε μία σειρά ντουλαπιών που χρησιμεύουν ως αποθηκευτικός χώρος. Ταυτόχρονα οι καμπύλες που έχουν σχεδιαστεί περικλείουν τα προϊόντα σαν μια αγκαλιά η οποία προσπαθεί να συμπεριλάβει και τον πελάτη. Με αυτό τον τρόπο ο πελάτης βλέπει από κοντά τα προϊόντα που εκτίθενται, αλληλεπιδρά με τον υπάλληλο ή τον φαρμακοποιό και έτσι δημιουργείται μια ευχάριστη εμπειρία αγορών.
“Προχωρώντας, και με πηγή έμπνευσης τη φυσική ροή του νερού και τον κυματισμό του πάνω στα βότσαλα, σχεδιάστηκε ο πάγκος εξυπηρέτησης και ταμείου, με γνώμονα την άνεση του πελάτη, αλλά και τον διαχωρισμό των δύο σημείων εξυπηρέτησης”.
Κατασκευάστηκε δε στο ιδανικό ύψος εξυπηρέτησης ώστε να μην υπάρχουν προεξοχές που να τον ενοχλούν. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκαν εσωτερικές καμπύλες ώστε να αγκαλιάζουν το σώμα του πελάτη που στέκεται σε αναμονή μπροστά στον πάγκο. Παράλληλα σε χαμηλότερο ύψος δημιουργείται ένα ράφι, το οποίο εξυπηρετεί ώστε να ακουμπήσει ο πελάτης κάποια αντικείμενα, όπως μία τσάντα, και να διευκολύνει κατά την παραλαβή των προϊόντων. Επιπλέον, τα ελευθέρα σημεία φιλοξενούν κατά διαστήματα διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Ήδη στο χρονικό διάστημα της μέχρι σήμερα λειτουργίας του φαρμακείου έχει αποδώσει και λειτουργεί πολύ θετικά ως ένα σημείο visual merchandising.
Πάνω από τον πάγκο εξυπηρέτησης έχει τοποθετηθεί μία μεγάλη οθόνη για διαφημιστικούς σκοπούς. Η οθόνη είναι ορατή ακόμα και έξω από το φαρμακείο, καθώς στο δρόμο υπάρχει αυξημένη κίνηση πεζών και αυτοκινήτων, ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο. Δεξιά έχει τοποθετηθεί μια δεύτερη οθόνη η οποία παρέχει livestream από τον χώρο του εργαστήριου που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Εκεί παρασκευάζονται φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και φρέσκα φυτικά καλλυντικά.
Στο αριστερό κομμάτι του καταστήματος γίνεται επανάληψη σε καθρεπτισμό του δεξιού τοίχου, ώστε να υπάρξει μια συμμετρία στο χώρο. Οι κάθετες φωτεινές λωρίδες οι οποίες υπάρχουν τόσο δεξιά όσο και αριστερά, δίνουν έμφαση στο σημείο και εντυπωσιάζουν μέσα από την αυστηρότητα του σχεδιασμού τους. Είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να φωτίζουν τα προϊόντα αλλά και να εξυπηρετούν την οπτική αναγνώριση του φαρμακείου εξωτερικά, αποσπώντας τα βλέμματα των περαστικών.
Ως προς τα υλικά επιλέχθηκε η απλότητα αλλά και η καθαρότητα του λευκού. Συμπεριλήφθηκε όμως στο χώρο και το ξύλο. Τα συγκεκριμένα υλικά αποδίδουν το ζητούμενο της οικειότητας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την αισθητική του νέου φαρμακείου. Το δάπεδο επενδύθηκε με ένα πλακάκι σε απομίμηση ξύλου, σε διάταξη τύπου Missoni. Οι υπόλοιπες επενδύσεις είναι φυσικός καπλαμάς δρύς, σε φυσική απόχρωση αλλά και λευκές λάκες.
Στο εξωτερικό μέρος του φαρμακείου επικρατούν οι απλοϊκές γραμμές, με δυο μινιμαλιστικούς σταυρούς να αγκαλιάζουν τις κολόνες. Παράλληλα η φωτεινή επιγραφή σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε το γράμμα «μ» να επεκτείνεται τεχνηέντως προς τα κάτω δημιουργώντας ένα γραμμικό φωτιστικό, που είναι εμφανές από μακριά, χωρίς όμως να κλέβει τις εντυπώσεις από το εσωτερικό του καταστήματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον έντονο εξωτερικό φωτισμό, έχουν επιτύχει στην αυξημένη προσέλευση των πελατών του φαρμακείου μετά την ανακαίνιση και τις θετικές εντυπώσεις που έχει αποσπάσει.
Κλείνοντας, η διαμόρφωση του φαρμακείου ήταν ένα έργο που απαιτούσε μελέτη σε διαφορετικά επίπεδα, ως προς τη λειτουργικότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα. Έγινε προσπάθεια ώστε η υλοποίηση του έργου να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές ενός φαρμακείου, στις αισθητικές επιλογές του πελάτη, αλλά και τέλος να αποτελέσει ένα χώρο με επιβλητική παρουσία στην περιοχή, ώστε να εδραιωθεί απέναντι στον ανταγωνισμό.