• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
2020: Οι νέες τάσεις στο γυαλί κτιρίων – Μια εξελισσόμενη τεχνολογία
24 Ιανουαρίου 2020
ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ: Στην τελική ευθεία για το 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
27 Ιανουαρίου 2020

Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Revergo Architecture

Πρόταση σε διαγωνισμό για την επέκταση & προσθήκη ορόφου σε βρεφονηπιακό σταθμό

24 Ιανουαρίου 2020
Κατηγορίες
  • Μελέτες
Ετικέτες
  • Tetrising the Void
  • βρεφονηπιακός σταθμός
  • διαγωνισμός
  • επέκταση
  • όροφος
  • προσθήκη
  • πρόταση
  • χώροι

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Revergo Architecture, παρουσίαζει την πρόταση με τίτλο «Tetrising the Void», η οποία συμπεριλήφθηκε στις 9 shortlisted προτάσεις που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για τα 6  βραβεία.

Ζητούμενο διαγωνισμού  

Το έργο αφορά στην επέκταση και προσθήκη ενός ορόφου στο βρεφονηπιακο σταθμό επί της οδού Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου. Στο υπάρχον οικόπεδο, επιφάνειας 371,50 τ.μ. λειτουργεί σήμερα παιδικός σταθμός με δυναμικότητα 42 βρεφών, που στεγάζεται σε ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 194,50 τ.μ.

Διάγραμμα κεντρικής ιδέας, © Revergo Architecture


Η πρόταση αφορά στον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος κτιρίου, την επέκταση και προσθήκη ορόφου καθώς και τον ανασχεδιασμό του προαύλιου χώρου του σχολείου με στόχο την προσαρμογή του κτιρίου στις νέες προδιαγραφές λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και την αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών.

Λειτουργικό διάγραμμα, © Revergo Architecture


“Παράλληλα το κτίριο οφείλει να δημιουργεί ένα ενιαίο αρχιτεκτονικά σύνολο που θα αναβαθμίσει την περιοχή επέμβασης με μια νέα αισθητική πρόταση και θα προσφέρει στους δημότες σύγχρονες και ποιοτικές παροχές”.

Διάγραμμα φύτευσης – Κίνηση / Προσβασιμότητα – Οπτικές σχέσεις, © Revergo Architecture


Ανάγνωση της περιοχής

Η περιοχή του βρεφονηπιακού σταθμού μελετήθηκε ενδελεχώς προκειμένου να αποτελέσει το έναυσμα και το αρχικό ερέθισμα για το σχεδιασμό ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, που επιχειρεί αφενός να ενταχθεί σε ένα ποικιλόμορφο αστικό τοπίο του Πειραιά, και αφετέρου να προτείνει μια νέα μορφή βρεφονηπιακού σταθμού, ανοιχτού και φιλόξενου για τους κατοίκους της γειτονιάς.

Διαγράμματα ηλιασμού, © Revergo Architecture


Πρόκειται για μια οικιστική περιοχή που παρουσιάζει έντονο κτιριακό ανάγλυφο, μικρούς και ελάχιστους χώρους πρασίνου, ενώ σηματοδοτείται και από το παρακείμενο του οικοπέδου εργοστάσιο της Κοπής (το μεγαλύτερο στρατιωτικό εργοστάσιο στην Ελλάδα παραγωγής αντικειμένων στρατιωτικού ιματισμού).

Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Revergo Architecture


Το υπάρχον κτίριο της μελέτης και ο αύλειος χώρος του, αναπτύσσονται ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο, έχοντας ένα σκληρό μέτωπο προς την πλευρά της οδού Υπαπαντής, ενώ προς την πλευρά της Παπαστράτου συνορεύει με ένα μικρό πάρκο απέναντι του δρόμου, το μοναδικό σημείο πρασίνου της περιοχής.

Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Revergo Architecture


“Το κτίριο σήμερα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη σύνδεση οπτική ή και χωρική με το πάρκο, καθώς ο κτιριακός του όγκος πλην ενός μικρού περάσματος των 2 μέτρων λειτουργεί σαν φράγμα προς το πάρκο”.

Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Revergo Architecture


Συνθετικές αρχές

Η παρούσα πρόταση αναγνωρίζει το υπάρχον σύνθετο κτιριακό ανάγλυφο και επιχειρεί μια σχέση σύνδεσης με αυτό. Τα κτίσματα που περιβάλλουν το κτίριο μελέτης εμφανίζουν μια βαθμιδωτή ανάπτυξη. Το ίδιο και ο υπαίθριος χώρος του παιδικού σταθμού που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.

Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Revergo Architecture


Η πρόταση ακολουθεί το ανάγλυφο της περιοχής, το επεκτείνει και χρησιμοποιώντας την έννοια του κενού ως συνθετικό εργαλείο, δημιουργεί ένα tetris όγκων με πλήρη και κενά, υπαίθριους, ημιυπαίθριους και κλειστούς χώρους.

Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Revergo Architecture


Ένα νέο βαθμιδωτό κτίριο γεννάται με ενδιάμεσα επίπεδα που συνδέουν τον ισόγειο χώρο του υφιστάμενου κτιρίου με την κυρίως προσθήκη του ορόφου. Το νέο σύνολο αποτελείται από 3 όγκους σε 3 επίπεδα και δύο προαύλιους χώρους σε δύο διαφορετικές στάθμες. Το ισόγειο που επεκτείνεται και τον όροφο και το δώμα που προστίθενται και συμβάλλουν στην ενίσχυση του βαθμιδωτού αναγλύφου της περιοχής.

Τοπογραφικό, © Revergo Architecture


Πιο συγκεκριμένα η κάλυψη του ισόγειου χώρου αυξάνεται προς την οδό Υπαπαντής για να φιλοξενήσει τις νέες λειτουργίες του βρεφονηπιακού σταθμού. Η υπάρχουσα σύνδεση του κτιρίου με το πάρκο αναγκαστικά διακόπτεται αλλά σχηματίζεται μια νέα οπτική και ουσιαστική σχέση με αυτό, μέσω της προσθήκης του ορόφου.

Κάτοψη ισογείου, © Revergo Architecture


Ένας βαθμιδωτός όγκος προστίθεται και αποτελεί το μέσο για την υπαίθρια σύνδεση του ισογείου με τον όροφο αλλά την πορεία προς τη νέα εκτόνωση του βρεφονηπιακού σταθμού προς το πάρκο. Μπορεί κανείς τώρα εισερχόμενος στον αύλειο χώρο να ανέβει προς το αμφιθέατρο, να διασχίσει τον ημιυπαίθριο χώρο στον οποίο καταλήγει στον όροφο, και κατευθυνόμενος προς το πάρκο, να βρει τη φύτευση να του αποκαλύπτεται σταδιακά.

Κάτοψη ορόφου, © Revergo Architecture


“Η ενίσχυση της φύτευσης στην περιοχή αποτελεί βασική συνθετική επιδίωξη”.

Άνοψη, © Revergo Architecture


Στο επίπεδο του δρόμου, παρτέρια φύτευσης λειτουργούν σαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θέσεις στάθμευσης και τον προαύλιο χώρο των νηπίων ενώ το δάπεδο ασφαλείας της αυλής (από 100% ανακυκλωμένο ελαστικό) χρωματίζεται πράσινο, δημιουργώντας μια τεχνητή επιφάνεια υπενθύμισης πρασίνου.

“Ανεβαίνοντας κανείς στον όροφο η φύτευση πληθαίνει”.

Βόρεια όψη, © Revergo Architecture


Χαμηλού ύψους παρτέρια χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης για τα παιδιά, που μαθαίνουν να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα. Στο ακόμα ψηλότερο επίπεδο του δώματος, η συνολική ελεύθερη επιφάνεια καλύπτεται από φύτευση σε μηχανικό υπόστρωμα.

Δυτική όψη, © Revergo Architecture


Τέλος, το εξωτερικό αμφιθέατρο με μια μεταλλική κατασκευή στην αυλή του ισογείου μετατρέπεται σε υπαίθριο σινεμά και αξιοποιείται για προβολές κατά τη διάρκεια των ημερών λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών όσο ο σταθμός είναι κλειστός προτείνεται η αξιοποίηση του σινεμά από τη Δήμο για πληθώρα εκδηλώσεων.

Περιγραφή έργου

Το νέο κτίριο όπως αναφέρθηκε παραπάνω αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και θα φιλοξενεί συνολικά 42 νήπια και 10 βρέφη. Το ισόγειο φιλοξενεί χώρους γραφείων και βοηθητικές χρήσεις, καθώς και τις αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των νηπίων, στον όροφο αναπτύσσονται οι αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των βρεφών, η κουζίνα και χώροι αποθήκευσης και καθαριότητας, ενώ στο δώμα εγκαθίστανται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις και το φυτεμένο δώμα.

Νότια όψη, © Revergo Architecture


“Οι αίθουσες ύπνου και απασχόλησης νηπίων και βρεφών τοποθετούνται σε νότιο προσανατολισμό ενώ οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στα τυφλά σημεία του οικοπέδου”.

Τομή Α-Α, © Revergo Architecture


Η κατακόρυφη κίνηση εσωτερικά του σταθμού επιτυγχάνεται με ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα ειδικών διαστάσεων για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία. Φεγγίτες ενισχύουν το φυσικό φωτισμό στους βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους του ορόφου.

Τομή Β-Β, © Revergo Architecture


Οι δύο προαύλιοι χώροι, επιφάνειας 97.77 τ.μ. για το ισόγειο και 106.53 τ.μ. για τον όροφο χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής για τον αυλισμό των νηπίων κατά τμήμα ενώ σε αυτούς προστίθενται εκπαιδευτικά παρτέρια φύτευσης για τα παιδιά του σταθμού.

Στοιχεία & Συντελεστές πρότασης:  

Τίτλος έργου – πρότασης: Tetrising the Void, Διαγωνισμός: Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για την Επέκταση και Προσθήκη ορόφου στον Βρεφονηπιακό Σταθμό επί των οδών Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου, Τοποθεσία: Πειραιάς, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Revergo Architecture, Ομάδα μελέτης: Γεωργία Φραδέλου – Βασιλική Ασπρογέρακα – Κυριάκος Γιαννακίδης, Σύμβουλος Αρχιτέκτων: Γιώργος Κέντζογλου, Στατική Μελέτη: Χρήστος Φραδέλος, Η/Μ Μελέτη: Στέλιος Σιμόπουλος

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φωτορεαλιστική απεικόνιση, © Tsolakis Architects

17 Μαρτίου 2023

Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο «πράσινο» μουσείο της Ελλάδας, με την «υπογραφή» του γραφείου Tsolakis Architects


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zeropixel Architects | Φωτορεαλιστική απεικόνιση, © Zeropixel Architects

14 Μαρτίου 2023

Palmhills Villa: Μια μοντέρνα κατοικία στα Χανιά ξεχωρίζει για το τροπικό outdoor σκηνικό της


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη | Κατασκευή & Διαχείριση έργου: Kapogiannopoulos Architecture & Construction, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © Σπύρος Καπογιαννόπουλος

6 Μαρτίου 2023

Μια νέα πολυκατοικία στην Πάτρα προσφέρει μικρά αυτόνομα διαμερίσματα με ενεργειακή κλάση Α


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: The Hive Architects σε συνεργασία με την Ελένη Παπαγεωργίου | Φωτορεαλιστική απεικόνιση © Ανθίππη Κατσαρού & Ανδριανός Νοβίτσκι

1 Μαρτίου 2023

Pavilion House: Μια ειδυλλιακή κατοικία στην Άρτα αποτυπώνει την έννοια του high-end living


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Τζαγκαράκης Μιχάλης & Ανθή Πυλαδαρινού (Tzagkarakis + associates) – Φωτορεαλιστική απεικόνιση, © Νίκος Θεοδώρου

13 Φεβρουαρίου 2023

Μια εξοχική κατοικία στη Ζάκυνθο υποκλίνεται στο φυσικό περιβάλλον του Ιονίου πελάγους


Διαβάστε το άρθρο

Το πριν και το μετά | Φωτορεαλιστική απεικόνιση, © Zeropixel Architects

7 Φεβρουαρίου 2023

Mylopotamos House: Ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο κτίριο στην Κρήτη αναβιώνει με υπέροχο τρόπο


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2023 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.