Olympia Electronics: Ευγενικός χορηγός στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
5 Ιουνίου 2020Κατατέθηκε τροπολογία για τμηματικές κατεδαφίσεις στο Ελληνικό
5 Ιουνίου 2020Με ορίζοντα το 2050, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των εκπομπών του άνθρακα στον κτιριακό τομέα. Το έργο Οδικοί Χάρτες Ανακαίνισης Διακριτού Κτιρίου (Individual Building Renovation Roadmaps, iBRoad www.ibroad-project.eu) συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να αναπτύξουν εξατομικευμένα και έξυπνα χρηματοοικονομικά και ενεργειακώς αποδοτικά σχέδια για την ανακαίνισή τους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-30 ετών).
Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχουν αναπτυχθεί παραμετροποίησιμο λογισμικό και μεθοδολογίες για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών των κατοικιών (π.χ. σχέδια, παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) και την κατάρτιση σχεδίων σταδιακής ανακαίνισης. Με τα εργαλεία που ανέπτυξε το έργο αυτό, μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των ανακαινισμένων κτιρίων, με γνώμονα την προσωπική και οικονομική κατάσταση των ενοίκων.
«Κάθε έργο ανακαίνισης εξετάζει συγκεκριμένα προβλήματα και απαιτεί κατάλληλα προσαρμοσμένες λύσεις. Με το iBRoad καθίσταται δυνατή η σταδιακή βελτίωση ενός κτιρίου. Με τα εργαλεία του iBRoad ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει το τι θέλει να αλλάξει στο σπίτι του, πότε να το κάνει, αλλά και πώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση, με τρόπο φιλικό για το κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Δεληγιάννης, συντονιστής του έργου iBRoad και συνιδρυτής της Ομάδας Σύμπραξις.
Τα εργαλεία που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη και το εγχειρίδιο που ανέπτυξε το iBRoad έχουν ήδη βοηθήσει 10-15 ιδιοκτήτες κατοικιών σε καθεμία από 3 πιλοτικές χώρες, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, να καταρτίσουν σχέδια ανακαίνισης με σημαντική ενεργειακή απόδοση. Η συμβουλευτική προσέγγιση και τα εργαλεία του έργου, όμως, εφαρμόζονται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το iBRoad είναι ένα από τα τρία καινοτόμα έργα που δραστηριοποιούνται σε θέματα ενέργειας και διαγωνίζονται για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας. Στην κατηγορία της καινοτομίας, τα 3 αυτά προκρινόμενα έργα κάνουν πραγματικότητα τη μετάβαση προς τη βιώσιμη ενέργεια για τοπικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένα άλλο από τα προκρινόμενα έργα είναι ο «Ενεργειακός ανεφοδιασμός απομακρυσμένων περιοχών με πολλαπλές επιλογές για ολοκληρωμένες τεχνολογίες με βάση το υδρογόνο» (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies, REMOTE).
Το έργο REMOTE, πιστό στο όνομά του, ξεκίνησε σε Ιταλία, Ελλάδα και Νορβηγία, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια και την αποθήκευσή της. Το έργο αναπτύσσει δική του τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με βάση το υδρογόνο και ειδικούς συσσωρευτές, σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ιρλανδία, το έργο Παλιρροϊκή Τουρμπίνα Direct Drive (Direct Drive Tidal Turbine, D2T2) πέτυχε σημαντική πρόοδο σε μία συγκεκριμένη τεχνολογία αιχμής: τις τουρμπίνες παλιρροϊκής ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου, το 2016 εγκαταστάθηκε η πρώτη υπεράκτια παλιρροϊκή διάταξη στη Σκωτία.
Η τεχνολογία παλιρροϊκής ενέργειας του έργου είναι αποδοτικότερη, μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής της παλιρροϊκής ενέργειας κατά 30%. Επιπλέον, η τεχνολογία του D2T2 χαίρει της αποδοχής των τοπικών κοινοτήτων, καθώς δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αντίστροφη μέτρηση για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας
Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τα έργα με την καλύτερη καινοτόμο δράση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Φέτος, οι 9 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε 3 κατηγορίες βραβείων: την κατηγορία Δέσμευση, την κατηγορία Καινοτομία και την κατηγορία Νέοι. Θα υπάρξει όμως και μια επιπλέον κατηγορία, η οποία θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα που πέτυχαν οι Γυναίκες στην Ενέργεια.
Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, θα δοθεί σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία βιώσιμης ενέργειας που υλοποιείται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή την Ουκρανία.
Από τις αρχές Ιουνίου, πολίτες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το Βραβείο Πολιτών 2020 επιλέγοντας το αγαπημένο τους από τα επικρατέστερα έργα.
Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουνίου σε μια τελετή βράβευσης που θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.
Γνωρίστε τους επικρατέστερους υποψηφίους!
Ειδικά events θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο μέσω διαδικτύου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, των οποίων οι εκπρόσωποι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για τα έργα από τους ίδιους τους επικρατέστερους υποψηφίους.
Εγγραφείτε εδώ για να συμμετάσχετε στα παρακάτω διαδικτυακά events:
Συζήτηση με εκπροσώπους τουTύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Νέοι – ΕΓΓΡΑΦΗ
Συζήτηση με εκπροσώπους τουTύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Δέσμευση – ΕΓΓΡΑΦΗ
Συζήτηση με εκπροσώπους τουTύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Καινοτομία – ΕΓΓΡΑΦΗ
Συζήτηση Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας:Γυναίκες στην Ενέργεια – ΕΓΓΡΑΦΗ
Συζήτηση με εκπροσώπους τουTύπου (ερωταπαντήσεις, Q&A) για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας – ΕΓΓΡΑΦΗ
Τα βραβεία εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), η οποία θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2020. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας. Φέτος η διοργάνωση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και θα είναι διαδραστική, με θέμα: «Πέρα από την κρίση: καθαρή ενέργεια για μια πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Η διοργάνωση θα καλύψει τέσσερις τομείς σε ολόκληρη την Ε.Ε.: τη Διάσκεψη Πολιτικής (Policy Conference), την Ημέρα Ενέργειας για τους Νέους (Youth Energy Day), τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW Awards) και τις Ημέρες Ενέργειας (Energy Days).