Interior Designer Efi Drakopoulou unveils “Prelude” concept store in Athens, blending sleek simplicity with French vintage aesthetics
4 Νοεμβρίου 2024Deloitte: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην κατασκευή 17 σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ, στην Κεντρική Μακεδονία
4 Νοεμβρίου 2024Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας, αναγκάζοντας πολλές χώρες και κυβερνήσεις να θέσουν φιλόδοξους στόχους ουδετερότητας σε ανθρακικό αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα φθοριούχα αέρια (ΕΕ 2024/573), γνωστός ως κανονισμός F–gas, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία της ενέργειας, ιδίως όσον αφορά στη χρήση του αερίου SF6 στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό Μέσης Τάσης.
Ο κανονισμός αυτός, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Φεβρουαρίου του 2024 και ισχύει από τις 11 Μαρτίου του 2024, αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την απαγόρευση της χρήσης αερίου SF6 σε νέο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό Μέσης Τάσης. Από την 1η Ιανουαρίου του 2026, η απαγόρευση αυτή θα ισχύει για εξοπλισμό έως και 24 kV. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2030, η απαγόρευση θα επεκταθεί σε εξοπλισμό από 24 kV έως 52 kV.
«Αντιμέτωπες με την αδιαμφισβήτητη απειλή της κλιματικής αλλαγής, οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές. Μια σημαντική πρόκληση είναι η αναποτελεσματικότητα στα υφιστάμενα δίκτυα ηλεκτρισμού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 5% απώλειες στη μεταφορά και διανομή ετησίως, οδηγώντας σε σημαντική σπατάλη ενέργειας. Επιπλέον, η ευρεία χρήση του αερίου SF6 στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, το οποίο επιφέρει δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη 25.200 φορές μεγαλύτερο από το CO₂, καθιστά αναγκαία την άμεση ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων για τον περιορισμό του σημαντικού αντίκτυπου του SF6 στο κλίμα», εξήγησε ο Dejan Markovic, Power Systems VP για την Νοτιανατολική Ευρώπη.
Η Schneider Electric, ηγέτης στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με την ανάπτυξη της τεχνολογίας AirSeT™. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί καθαρό αέρα ως μέσο μόνωσης και τεχνολογία κενού για διακοπή (Shunt Vacuum Interruption™ ή SVI), παρέχοντας μια φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική λύση, που αντικαθιστά το αέριο SF6 στον εξοπλισμό Μέσης Τάσης.
«Η μετάβαση σε τεχνολογία χωρίς SF6 δεν αφορά μόνο στη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με την τεχνολογία AirSeT™, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις και αξιοπιστία, συμβάλλοντας παράλληλα θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Dejan Markovic.
Η νέα τεχνολογία προσφέρει επίσης πολλές πρακτικές λύσεις και ευελιξία. Η Schneider Electric έχει διασφαλίσει ότι η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού είναι απλή και γρήγορη, επιτρέποντας στους διαχειριστές δικτύων να προσαρμόζονται εύκολα στις νέες απαιτήσεις. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική λύση χωρίς SF6, παρέχονται εξαιρέσεις και επεκτάσεις, διασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία των δικτύων.
Επιπλέον, προσφέρει οικονομικά οφέλη μέσω μειωμένων εξόδων συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και δυνητικών κινήτρων για πράσινη τεχνολογία. Το AirSeT™ ικανοποιεί, επίσης, διαφορετικές ανάγκες των εγκαταστάσεων, και είναι κατάλληλο, τόσο για νέες εφαρμογές, όσο και για ανακαινίσεις.
«Η εφαρμογή της τεχνολογίας AirSeT™ περιλαμβάνει κάποια βασικά βήματα για να εξασφαλιστεί μια απρόσκοπτη μετάβαση, με τη Schneider Electric να προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη από την αρχή έως το τέλος. Η φάση εγκατάστασης και η θέση σε λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματική, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας, με τους ειδικούς της Schneider Electric να διασφαλίζουν τη σωστή εγκατάσταση και τις ενδελεχείς δοκιμές. Μετά την εγκατάσταση, παρέχεται συνεχής υποστήριξη και συντήρηση, ώστε να διασφαλιστεί διαρκής αξιοπιστία και αποδοτικότητα των συστημάτων AirSeT™, συμπεριλαμβανομένων τακτικών επιθεωρήσεων και παρακολούθησης της απόδοσης», ανέφερε ο κ. Χρήστος Φάμελος, Εμπορικός Διευθυντής Building End Users and Channels στην Ελλάδα.
«Εκτός από τη βιωσιμότητα, οι πίνακες διανομής AirSeT™ διαθέτουν επίσης ισχυρές ψηφιακές δυνατότητες που επεκτείνονται πέρα από την τοπική παρακολούθηση και συντήρηση, σε δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου μέσω έξυπνων εφαρμογών, παρακολούθηση των θερμικών και περιβαλλοντικών συνθηκών και πολλά άλλα. Και δεν σταματάμε εδώ. Δίνουμε, επίσης, πιστοποίηση χρήσης αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας σε Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι στη συνέχεια την παράγουν τοπικά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα ασφαλέστερο και πιο απαλλαγμένο από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέλλον», πρόσθεσε.
Η δέσμευση της Schneider Electric για βιωσιμότητα επεκτείνεται πέραν της τεχνολογικής καινοτομίας. Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την υιοθέτηση της τεχνολογίας AirSeT™, οι επιχειρήσεις μπορούν να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις πρωτοβουλίες.
Η τεχνολογία AirSeT™ της Schneider Electric αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού μέσης τάσης. Εξαλείφοντας την ανάγκη για SF6 και ενσωματώνοντας προηγμένη τεχνολογία κενού, η AirSeT™ παρέχει μια φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική και αξιόπιστη λύση για τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία AirSeT™ εδώ.