Σε «γραμμή εκκίνησης» οι εργασίες ανάπλασης στο Καστράκι Δραπετσώνας
19 Φεβρουαρίου 2019Διευκρινίσεις για την τήρηση προθεσμιών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» – Με ποια βήματα αποφεύγουμε την απόρριψη αιτήσεων
20 Φεβρουαρίου 2019Το πράσινο «φως» άναψε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση νέας τουριστικής επένδυσης στο νησί της Σκιάθου, καθώς ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 212 κλινών, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), ιδιοκτησίας της EVRENI A.E., σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «Καλαμάκι».
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, ο χώρος εγκατάστασης της ξενοδοχειακής μονάδας είναι παραθαλάσσιος, σε γήπεδο εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού, με έντονες κλίσεις και υψόμετρο που κυμαίνεται από 0,00 ως 78,00 μ.
Βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού της Καναπίτσας και νοτιοανατολικά του οικισμού Κολιού, σε ευθεία απόσταση περίπου 480,00 μ. και 850,00 μ., αντίστοιχα και δεν βρίσκεται εντός περιοχής δικτύου Natura 2000.
Η ξενοδοχειακή μονάδα θα κατασκευαστεί σε γήπεδο επιφάνειας συνολικού εμβαδού 49.678,75 m². Από το σύνολο της επιφανείας, τα 1.655,84 m² είναι η δεκάμετρη ζώνη της παραλίας και η επιφάνεια αυτή θα αποδοθεί σε κοινή χρήση όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Από την υπόλοιπη έκταση των 48.022,91 m², η έκταση των 27.772,32 m² είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση. Η προς οικοδόμηση έκταση, που δεν αποτελεί δασική έκταση είναι 20.250,59 m².
Τα κτίρια που χωροθετούνται μέσα στο γήπεδο διακρίνονται σε μεμονωμένα κτίσματα ή σε σύνολα κτισμάτων. Το κεντρικό κτίριο έχει επιφάνειας κάλυψης 903,56 m² και επιφάνειας δόμησης 1.038,92 m², ενώ οι υπόλοιπες επιφάνειες είναι είτε βοηθητικοί χώροι είτε χώροι spa είτε και υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι στους οποίους έχει επεκταθεί η κύρια χρήση πχ υπαίθριο η ημιυπαίθριο εστιατόριο, bar ακόμα και καθιστικά.
Περιβάλλοντας χώρος
Η διαμόρφωση του Περιβάλλοντα χώρου χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δικτύου πεζοδρόμων με πύκνωση εκεί όπου υπάρχουν δραστηριότητες. Ο αποκλεισμός της κίνησης των αυτοκινήτων δημιούργησε την ανάγκη του δικτύου των πεζοδρόμων που σε συνδυασμό με τα σκαλοπάτια μπορεί ο κάθε ένας να φτάσει εκεί όπου θέλει να φτάσει. Οι πεζόδρομοι ξεκινούν από το κεντρικό κτίριο και κατευθύνονται σε όλα τα σημεία του γηπέδου.
Η βοήθεια του βαγονέτου σταθερής τροχιάς (teleferic) διευκολύνει τις κινήσεις. Η ύπαρξη των πέντε στάσεων στα βασικά σημεία εξυπηρετούν απόλυτα τους πελάτες της εγκατάστασης. Τα σκαλοπάτια που γεφυρώνουν τα διάφορα επίπεδα δεν υπερβαίνουν κάθε φορά τα 12 με αποτέλεσμα να μην είναι κουραστικά και να υπάρχει στάση ξεκούρασης στον περιπατητή.
Τοίχοι αντιστήριξης δημιουργούν τα διάφορα επίπεδα δημιουργώντας μια διαβάθμιση του φυσικού εδάφους. Η οριζοντιοποίηση του εδάφους δημιουργεί σημεία για καθιστικά όπου ο συνδυασμός καθιστικών με πέργκολες και στέγαστρα με περιμετρική φύτευση κάνουν ελκυστική την επίσκεψη από τους πελάτες είτε για ξεκούραση είτε για παιχνίδι των παιδιών.
Η φύτευση είναι χαμηλή με καλλωπιστικά φυτά που προσδίδουν χρώμα σε ολόκληρο τον περιβάλλοντα χώρο. Η υψηλή φύτευση δημιουργεί σκιάσεις απόλυτα απαραίτητες τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μεγάλο ποσοστό η φύτευση συμπληρώνεται με γκαζόν και κάλυψη των τοίχων αντιστήριξης με αναρριχητικά φυτά η με κατακόρυφους κήπους.
Η χωροθέτηση της κεντρικής πισίνας ολοκληρώνει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η πισίνα χωροθετείται στο νοτιοδυτικό σημείο του γηπέδου και καταλαμβάνει έκταση 520,00 m² και χωρίζεται σε τρία ισοδύναμα τμήματα σε τρία διαφορετικά επίπεδα που μεταξύ των δημιουργούνται καταρράκτες επιτυγχάνοντας πέρα από το αισθητικό ζήτημα και την απόλυτη ανακύκλωση των υδάτων. Ο διαχωρισμός αυτός έχει σαν αποτέλεσμα και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στην κεντρική πισίνα. Τα περιμετρικά deck αποτελούν πόλο έλξης των λουομένων.
Δεξαμενή Συλλογής Υγρών Αποβλήτων & Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων
Η αποχέτευση των λυμάτων από τα κεντρικά φρεάτια των κτιρίων, με φυσική κλίση θα οδηγούνται μέσω των αγωγών προσαγωγής των λυμάτων σε στεγανή, υπόγεια δεξαμενή συλλογής όγκου 100 m³, χωροθετημένη σε χαμηλό υψόμετρο (χαμηλότερο από κάθε έξοδο αποχέτευσης).
Από την δεξαμενή συλλογής, τα λύματα θα ανυψώνονται με αντλίες με φλοτέρ ειδικές για άντληση λυμάτων, τοποθετημένες εντός της δεξαμενής και μέσω καταθλιπτικού αγωγού θα οδηγούνται στο φρεάτιο εισόδου των λυμάτων, της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων που θα χωροθετηθεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο του γηπέδου, κοντά στις θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων.
Μονάδα Αφαλάτωσης
Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, θα εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι με διεργασία μεμβρανών και συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθεί σύστημα αντίστροφης όσμωσης RO.